GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια εκκλησία με πολλά ρεύματα»

«Περαιτέρω παραχωρήσεις» των εταίρων της ΕΕ έναντι της Αθήνας αναμένει ο Φινλανδός ευρωβουλευτής και πρώην επίτροπος για Νομισμ...



«Περαιτέρω παραχωρήσεις» των εταίρων της ΕΕ έναντι της Αθήνας αναμένει ο Φινλανδός ευρωβουλευτής και πρώην επίτροπος για Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, αναφερόμενος σε χθεσινό δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», όπου γινόταν λόγος για αλλαγή στάσης του Βερολίνου σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το οποίο εμφανιζόταν πλέον ως αντιμετωπίσιμο.

«Ο Ρεν θέλει να μειώσει το ελληνικό βάρος χρέους», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, ενώ στον υπότιτλο αναφέρεται: «Η Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλει πλέον να κρατήσει την Ελλάδα με κάθε κόστος στην Ευρωζώνη. Ο Όλι Ρεν, αντιθέτως, περιμένει, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, περαιτέρω παραχωρήσεις των εταίρων της ΕΕ έναντι της Αθήνας».

«Ο Όλι Ρεν αντιμετωπίζει μια πιθανή εκλογική νίκη της ριζοσπαστικής Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα με ψυχραιμία», σημειώνει το περιοδικό. «Μου φαίνεται υπερβολικό το ότι κάποιοι ζωγραφίζουν αρνητικά σενάρια. Κάθε πιθανή αναταραχή την οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει η Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να ταρακουνήσει την Ευρωζώνη τόσο όπως το 2010 ή το 2012», δηλώνει ο κ. Ρεν στο Spiegel. Ο αντιπολιτευτικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ είναι μια εκκλησία με πολλά ρεύματα, συνεχίζει ο κ. Ρεν και προσθέτει ότι «θα είναι δύσκολο να κρατηθεί ενωμένη αυτή η συμμαχία». Και για αυτό, όπως λέει, θα χρειαστούν παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες. Ένα «κούρεμα» χρέους, όπως το ζητάει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ο κ. Ρεν θεωρεί ότι μπορεί να αποφευχθεί. Οι εταίροι της ΕΕ θα έπρεπε όμως να βοηθήσουν την Ελλάδα μειώνοντας το ελληνικό βάρος χρέους, επισημαίνει. «Αυτό μπορούμε όμως να το πετύχουμε και με την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων», καταλήγει.

Ο Μπερντ Λούκε, ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), χαιρετίζει την «αργοπορημένη αντίληψη της γερμανικής κυβέρνησης» και βλέπει την ευρωσκεπτικιστική του θέση να αναγνωρίζεται πλέον και από το υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Με δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) καλωσορίζει την αλλαγή πορείας της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία δεν θέλει πια να αποκλείσει κατηγορηματικά μια έξοδο της Ελλάδας από τη Νομισματική Ένωση, αναφέρεται στο τηλεγράφημα. Ήταν ξεκάθαρο για κάθε ειδικό ότι υπάρχουν κατάλληλοι μηχανισμοί ασφάλειας, ώστε να οδηγήσεις μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα έξω από το ευρώ. Αντιθέτως η γερμανική κυβέρνηση παραπλανούσε τους ψηφοφόρους επί χρόνια και ζωγράφιζε σενάρια καταστροφής για την περίπτωση μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ, δηλώνει ο κ. Λούκε.

Σε διαφορετική «γραμμή» ο Γερμανός οικονομολόγος και μέλος των «σοφών» της γερμανικής Οικονομίας Πέτερ Μπόφινγκερ, προειδοποιεί, με δηλώσεις του στη «Welt am Sonntag», κατά της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας. «Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν συνδεδεμένο με πολύ υψηλά ρίσκα για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Ακόμη και αν η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι συγκρίσιμη με αυτήν άλλων κρατών-μελών, με αυτό θα βγάζαμε το "τζίνι από το μπουκάλι", το οποίο όμως θα μπορούσαμε δύσκολα να ελέγξουμε», δηλώνει.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του Μονάχου ( Ifo) Χανς-Βέρνερ Ζιν, δηλώνει στην ίδια εφημερίδα πως «ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι η σημερινή πορεία της Ελλάδας δεν μπορεί να διατηρηθεί» και προσθέτει ότι η Ελλάδα «απέχει πολλά μίλια» από την ανταγωνιστικότητα και δεν θα είναι ποτέ σε θέση να πληρώσει τα χρέη της ή έστω να τα εξυπηρετήσει σε τόκους αγοράς. «Η απαίτηση για ένα μεγάλο "κούρεμα" χρέους, εν ανάγκη και με αποδοχή της εξόδου, είναι λογική συνέπεια», τονίζει.

Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς της Berenberg Bank, θα κινδύνευαν το πολύ 70 δισεκατομμύρια ευρώ των Γερμανών φορολογουμένων, εάν η Ελλάδα πραγματικά έβγαινε από το ευρώ. «Το νούμερο αφορά όμως μόνο τα ποσά για τα οποία θα έπρεπε εν ανάγκη να τεθούν υπό διαπραγμάτευση», δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Χόλγκερ Σμίντινγκ και προσθέτει ότι «ακόμη και στην ακραία περίπτωση μιας ελληνικής διπλής καταστροφής με κρατική χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, οι πραγματικές απώλειες θα ήταν μάλλον πολύ μικρότερες».

Ο συνεπικεφαλής του Ινστιτούτου του Αμβούργου για την Παγκόσμια Οικονομία (HWWI) Χένινγκ Φέπελ, προειδοποιεί από την πλευρά του για τις συνέπειες που θα είχε σε άλλες χώρες η εγκατάλειψη της ελληνικής πολιτικής λιτότητας. «Εάν η Ευρώπη κάνει στροφή πολιτικά και πάρει αποστάσεις από όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες αυτό θα ήταν πολύ επικίνδυνο. Αυτό θα ήταν μια εντελώς νέα διάσταση. Όλη η στρατηγική διάσωσης του ευρώ της Άγκελα Μέρκελ θα κλονιστεί. Ακόμη και αγορές κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ δεν θα είχαν επίδραση και η σταθερότητα της Ευρώπης μάλλον δεν θα μπορούσε πλέον να κρατηθεί», δηλώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση