GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΚΕΠΕ: Η εκλογική διαδικασία ενέχει κινδύνους για την ανάπτυξη

“Η συνέχιση και τυχόν ενίσχυση εντός του 2015 των πρώτων θετικών ενδείξεων που χαρακτήρισαν ορισμένους τομείς της ελληνικής οικονο...


ΚΕΠΕ: Η εκλογική διαδικασία ενέχει κινδύνους για την ανάπτυξη

“Η συνέχιση και τυχόν ενίσχυση εντός του 2015 των πρώτων θετικών ενδείξεων που χαρακτήρισαν ορισμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας κατά το 2014, θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις, που θα ληφθούν, μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της χώρας”, αναφέρει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

“Στις αρχές του 2015 και, καθώς η χώρα διανύει μία ιδιαίτερα κρίσιμη εκλογική περίοδο, επικρατούν συνθήκες αναμονής και αβεβαιότητας αναφορικά με την πορεία που θα χαραχτεί την επομένη της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών. Ως αποτέλεσμα, είναι αναπόφευκτο η ασάφεια και αβεβαιότητα που επικρατούν, να επηρεάσουν για κάποιο χρονικό διάστημα τις επενδυτικές προθέσεις και αποφάσεις, τη δραστηριότητα σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, αλλά και την πορεία συνολικών οικονομικών μεγεθών”, επισημαίνει το ΚΕΠΕ.
Μεταξύ άλλων, το ΚΕΠΕ τονίζει πως η ελληνική οικονομία, με σημαντικές θυσίες της κοινωνίας, πέτυχε να ξεπεράσει το φάσμα της βαθιάς ύφεσης και βρέθηκε σε πορεία ανάκαμψης μέσα στο 2014, κάνοντας αναφορά στην ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής και του όγκου των λιανικών πωλήσεων, καθώς και στην αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας. Παράλληλα, το διεθνές περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από την αποδυνάμωση του ευρώ και την πτώση των τιμών του πετρελαίου, λειτούργησε θετικά για την οικονομία.

Η σημαντικότερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, είναι “η ολοκλήρωση της έκθεσης αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία, για την υλοποίηση του προγράμματος και η επίτευξη συμφωνίας με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, για τη διασφάλιση της πιστοληπτικής γραμμής, δεδομένων των χρηματοδοτικών αναγκών για το 2015, καθώς το κόστος δανεισμού βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, λόγω της αβεβαιότητας”.

Η εκλογική διαδικασία, οι συνεπαγόμενες καθυστερήσεις και οι συνδεόμενες αβεβαιότητες, ενέχουν κινδύνους για την πορεία της ανάπτυξης, ιδιαίτερα χωρίς την ύπαρξη συναίνεσης στα ζητήματα της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων, η οποία απαιτείται για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, υπογραμμίζει το ΚΕΠΕ, και συνεχίζει: “Με άλλα λόγια, ενώ επανέρχονται οι φόβοι για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης ή/και στασιμότητα σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, λόγω πολιτικών αβεβαιοτήτων για την επομένη των εκλογών, προβληματισμό προκαλεί στην κρίσιμη αυτή φάση επιπροσθέτως και η έλλειψη σύγκλισης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση