GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παπανδρέου: Κάθε ψήφος στο Κίνημα είναι ψήφος ευθύνης

"Στις 25 Ιανουαρίου, φέρνουμε τις αξίες των Δημοκρατών Σοσιαλιστών μέσα στο Κοινοβούλιο. Αξίες και παραδόσεις που ενέπνευσαν γ...


Παπανδρέου: Κάθε ψήφος στο Κίνημα είναι ψήφος ευθύνης

"Στις 25 Ιανουαρίου, φέρνουμε τις αξίες των Δημοκρατών Σοσιαλιστών μέσα στο Κοινοβούλιο. Αξίες και παραδόσεις που ενέπνευσαν γενιές και κινήματα. Και κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει", τόνισε στην ομιλία του  στο κλειστό γήπεδο της ΕΑΠ στην Πάτρα ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου.
Όπως πρόσθεσε, "κάθε ψήφος στο Κίνημα είναι ψήφος ευθύνης για το μέλλον της χώρας", σημειώνοντας πως "αποδείξαμε όλα τα τελευταία χρόνια, ότι βάζουμε πρώτα την Ελλάδα και τους Έλληνες, χωρίς να υπολογίζουμε προσωπικό ή πολιτικό κόστος".

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε έναν απολογισμό της θητείας του ως πρωθυπουργός, λέγοντας πως "πήρα αποφάσεις που πόνεσαν και όσους δεν έφταιγαν για τα χάλια της χώρας, οι οποίες ήταν ενάντια και στα δικά μου πιστεύω και στις δικές μας αξίες". Και πρόσθεσε: "Αυτές τις αποφάσεις δεν θα τις έπαιρνα ποτέ, αν δεν είχα παραλάβει μια χώρα που βούλιαζε από αυτούς που την χρεοκόπησαν και μετά έφυγαν. Αποφάσεις που δεν θα έπαιρνα, αν η Ευρώπη με άκουγε από τότε που φώναζα ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για βαθιές αλλαγές, όχι εξοντωτική λιτότητα".

"Σε όλες αυτές τις δύσκολες στιγμές", όπως είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, "μέσα στην αρένα της συντηρητικής Ευρώπης, όταν όλοι εδώ μας πετροβολούσαν, σκεφτόμουνα ένα και μόνο πράγμα, κάθε ελληνική οικογένεια, την Ελλάδα όλη, που δεν είχα κανένα δικαίωμα να επιτρέψω να ζήσει μια εθνική τραγωδία βίαιης χρεοκοπίας". Γι' αυτό, όπως είπε, "δεν κρύφτηκα, δεν φυγομάχησα, δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια, αλλά σήκωσα ευθύνες που δεν μας αναλογούσαν, όπως έκαναν πάντα οι Παπανδρέου".

Ασκώντας κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι "υπερασπιστήκαμε μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες τις επιλογές και το έργο της κυβέρνησης 2009-2011, όσο δεν το έκανε ποτέ η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δυόμιση χρόνια τώρα". Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, "εμείς δεν ντρεπόμαστε, διότι το μόνο που κάναμε, ήταν το πατριωτικό μας καθήκον".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι "εμείς, είμαστε απέναντι στην συντηρητική δεξιά ηγεσία και όσους ταυτίστηκαν μαζί της, αντί να συνεργαστούν επί ίσοις όροις". Ταυτόχρονα ο Γιώργος Παπανδρέου πρόσθεσε ότι "είμαστε απέναντι και στην αριστερή συντήρηση", διότι όπως είπε "δεν ήταν μόνο η δεξιά συντήρηση που πετούσε πέτρες από την εξέδρα, όταν εμείς κάναμε το καθήκον μας, αλλά βαρύτατες ευθύνες έχει και η ηγεσία της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης που μας πετροβολούσε". Όπως τόνισε, "είμαστε ιδεολογικά απέναντι και σε όσους υπηρετούν την πελατειακή λογική και σε όσους υπηρετούν ένα συγκεντρωτικό κομματικό κρατισμό".
Ακόμη ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι "και οι εταίροι μας έχουν τις δικές τους, βαρύτατες, ευθύνες", και πρόσθεσε: "Δεν μας στήριξαν όπως τους ζητούσα στην αρχή. Δεν με άκουσαν όταν πρότεινα τα ευρωομόλογα, όταν πρότεινα να αγοράζει ελληνικά ομόλογα η ΕΕ ή η ΕΚΤ, όπως ανακοίνωσε χθες ο Ντράγκι. Τότε πάλευα για μια διαφορετική πολιτική στην ΕΕ, εδώ μας πετροβολούσαν όλοι. Αλλά όσο και να μας επηρεάζει το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δική μας ευθύνη να αλλάξουμε την Ελλάδα".

1 σχόλιο

  1. Το χρέος της Ελλάδας που φόρτωσαν τους Έλληνες η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ανέρχεται σε 750 δισ. ευρώ, το οποίο δεν μπορεί να ξεπληρωθεί ούτε σε 100 χρόνια, αφού οι ίδιοι έφεραν την ύφεση και τους φόρους και τα χαράτσια και διέλυσαν τη μεσαία τάξη και τα άλλα στρώματα. Τα 2 αυτά σάπια κόμματα μας κατέστρεψαν,αλλά και τις επόμενες γενιές. Η ψήφος στον Σύριζα και στους ΑΝΕΛ είναι επιτακτική για να γίνει μια λογιστική επιτροπή ελέγχου χρέους και σκληρές διαπραγματεύσεις για ανάπτυξη, χαμηλή φορολογία και κοινωνική δικαιοσύνη. Το κείμενο γράφτηκε το 2013 και αναφέρεται στην εκτίναξη του χρέους. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταδίκασαν τα παιδιά και τα εγγόνια σου. Τιμώρησέ τους. Για την Ελλάδα και τα νέα παιδιά !

    " Με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών (Δελτίο Δημοσίου Χρέους, Ιούνιος 2013), το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης (ή Κεντρικής Κυβέρνησης) τον Ιούνιο 2013 διαμορφώθηκε σε 321,4 δις ευρώ ή 176% του ΑΕΠ.
    Τον Αύγουστο του 2013, το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης εκτιμάται σε 329 δις ευρώ ή 181% του ΑΕΠ.

    Το δημόσιο χρέος της Ελλάδος κυμαίνεται σήμερα γύρω στα 467 δις ευρώ ή 257% του ΑΕΠ.

    Αν στο χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης αθροιστούν,

    τα χρέη των ΔΕΚΟ ύψους 30 δις ευρώ,

    οι χορηγήσεις δανείων 20 δις ευρώ σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου,

    οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους 8 δις ευρώ προς ιδιώτες

    και swaps αξίας 80 δις ευρώ που αφορούν κρατικό χρέος το οποίο έχει μεταφερθεί στο μέλλον και γι' αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στο σημερινό χρέος,

    συνάγεται ότι το συνολικό δημόσιο χρέος εκτιμάται σήμερα σε 467 δις ευρώ ή 257% του ΑΕΠ.

    Τον Δεκέμβριο του 2013 το συνολικό δημόσιο χρέος θα προσεγγίζει τα 500 δις ευρώ.
    Ωστόσο, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας είναι ακόμα πιο τραγική.

    Το χρέος του εγχώριου τραπεζικοπιστωτικού συστήματος εκτιμάται σε 230 δις ευρώ.

    Το χρέος αυτό συνιστά μέρος του εσωτερικού και του εξωτερικού χρέους της Ελλάδος

    και αν αθροιστεί στα 467 δις ευρώ, συνάγεται ότι το συνολικό εθνικό χρέος ανέρχεται σήμερα σε 697 δις ευρώ ή 383% του ΑΕΠ.

    Ενδέχεται το συνολικό εθνικό χρέος να προσεγγίσει τον Δεκέμβριο του 2013 τα 750 δις ευρώ (ή τα 412% του ΑΕΠ).

    Το χρέος των 750 δις ευρώ είναι γιγαντιαίο και σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης του οικονομικού μας συστήματος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί και άρα είναι μη βιώσιμο.

    Η δραματικότερη παρατήρηση, που αντανακλά τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνώντων μετά την μεταπολίτευση, είναι η ακόλουθη.

    Στην διεισδυτική τους εργασία οι καθηγητές Τσιραμπίδης Α. και Φιλιππίδης Α., "Ορυκτοί Πόροι Ελλάδος:
    η συνολική αξία του ορυκτού πλούτου της Ελλάδος (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσός, λιγνίτες, κ.ά.), ανέρχεται σε 1.500 δις ευρώ.

    Ας υποτεθεί ότι η αξιοποίηση των ενεργειακών μας ορυκτών πρώτων υλών θα συντελεστεί σε χρονικό ορίζοντα 70 ετών.

    Υποθέτοντας ένα μέσο επιτόκιο δανεισμού 4% για τα επόμενα 70 χρόνια,

    προκύπτει ότι η μελλοντική αξία των 750 δις ευρώ και σε ορίζοντα 70 ετών εκτιμάται σε 12.000 δις ευρώ.

    Δηλαδή, το ποσό των 12.000 δις ευρώ κατά το έτος 2083 και με μέσο επιτόκιο 4%, έχουν παρούσα αξία 750 δις ευρώ.

    Άρα, το εξωφρενικό συμπέρασμα που προκύπτει, είναι ότι η μελλοντική αξία του σημερινού εθνικού χρέους, είναι 16 φορές υψηλότερη από το σύνολο του ορυκτού μας πλούτου.

    Οι ανωτέρω διαπιστώσεις είναι μελαγχολικές. Οι πολιτικοί, οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες και οι καρεκλοκένταυροι της εξουσίας, που χρεοκόπησαν το έθνος, φέρουν τεράστιες ευθύνες.

    Η Ελλάδα συνιστά περίπτωση χώρας που την αφανίζει το υπερμέγεθες δημόσιο χρέος. Οι δαπάνες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους είναι υπέρμετρες και μετά το 2006 υπερβαίνουν το σύνολο των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

    Ο γόρδιος δεσμός του δημοσίου χρέους μπορεί να επιλυθεί, αν την επόμενη εικοσαετία ο μέσος αναπτυξιακός ρυθμός της χώρας είναι τουλάχιστον 5% και με την προϋπόθεση να κτυπηθούν στη ρίζα τους η κρατική διαφθορά και οι έκνομες παραοικονομικές δραστηριότητες.

    Γιώργος Βάμβουκας
    Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση