GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χημική ουσία στα πλαστικά μειώνει τον αριθμό σπερματοζωαρίων

Μια ουσία που βρίσκεται στα πλαστικά δοχεία, σε μπουκάλια και τσίγκινα σκεύη μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες, αναφέ...

Χημική ουσία στα πλαστικά μειώνει τον αριθμό σπερματοζωαρίων

Μια ουσία που βρίσκεται στα πλαστικά δοχεία, σε μπουκάλια και τσίγκινα σκεύη μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες, αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη.

Πρόκειται για την δισφαινόλη Α η οποία έχει κατηγορηθεί ότι διαταράσσει τις ορμόνες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ένα μεγάλο αριθμό προβλημάτων υγείας όπως το διαβήτη, τη παχυσαρκία και τον καρκίνο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Washington State βρήκαν μια σχέση ανάμεσα στην δισφαινόλη Α και στην μείωση της παραγωγής του σπέρματος. Γράφοντας στο περιοδικό PLoS Genetics, λένε ότι η χημική ουσία διαταράσσει τις λεπτές αλληλεπιδράσεις του DNA που απαιτείται για τη δημιουργία του σπέρματος.

Το θέμα έχει αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού και από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν οι Δανοί ερευνητές ανέφεραν για «μια πραγματική μείωση της ποιότητα του σπέρματος κατά τα τελευταία 50 χρόνια», με συνέπειες για την ανδρική γονιμότητα δοχείο.

Πριν από δύο χρόνια, μια ευρεία ισπανική μελέτη προειδοποίησε ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς - έως και 38% ανά δεκαετία - με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής να ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μούρθια βρέθηκε ότι ακόμη και σε νέους άνδρες, η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων μειώθηκε κατά μέσο όρο 2% ανά έτος, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η γονιμότητα των ανδρών. 

Επίσης οι ερευνητές υποστήριξαν ότι μέσα στο πόσιμο νερό υπάρχουν ίχνη από την ορμόνη οιστραδιόλη η οποία συμβάλλει στην μείωση των σπερματοζωαρίων. Η οιστραδιόλη είναι η ορμόνη ελέγχου των γεννήσεων , η οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, περνά ανεπεξέργαστη μέσα από τις  εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και φτάνει στο ποτήρι μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση