GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Περιορισμένες περιβαλλοντικές ζημιές από διαρροή πετρελαίου στο Μπαγκλαντές

Οι ζημιές στο μεγαλύτερο δάσος μαγκρόβιων δέντρων στον κόσμο από την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε στις αρχές του Δεκέμβρη στο Μπαγ...


Οι ζημιές στο μεγαλύτερο δάσος μαγκρόβιων δέντρων στον κόσμο από την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε στις αρχές του Δεκέμβρη στο Μπαγκλαντές είχαν «περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο» στο τοπικό οικοσύστημα, σύμφωνα με ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών.
Οι δασοφύλακες της περιοχής έκρουσαν το συναγερμό όταν εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα πετρελαίου χύθηκαν στο ευρύ δίκτυο καναλιών και ποταμών του δάσους μετά τη βύθιση ενός τάνκερ το οποίο συγκρούστηκε με ένα φορτηγό πλοίο.
Οι οικολογικές οργανώσεις και οι τοπικές αρχές φοβήθηκαν για πιθανές καταστροφικές συνέπειες από τη διαρροή πετρελαίου στο οικοσύστημα της περιοχής και τα απειλούμενα είδη που φιλοξενεί, όπως τα δελφίνια του Γάγγη και τις τίγρεις της Βεγγάλης.
Ωστόσο η ομάδα των ειδικών που απέστειλαν τα Ηνωμένα Έθνη για να εκτιμήσουν τις ζημιές στο καταφύγιο άγριας ζωής, το οποίο εκτείνεται σε επιφάνεια 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκτιμά πως τα χειρότερα αποφεύχθηκαν.
«Φαίνεται να υπάρχουν περιορισμένες άμεσες περιβαλλοντικές συνέπειες στα υδάτινα οικοσυστήματα και στο δάσος των μαγκρόβιων», δήλωσε η Εμίλια Βάλστρομ, επικεφαλής της ομάδας του ΟΗΕ. «Οι κύριες ακτογραμμές εμφανίζουν διάφορους βαθμούς μόλυνσης όμως δεν μπορέσαμε να παρατηρήσουμε κάποιο εμφανές αντίκτυπο στο έδαφος της δασικής περιοχής», πρόσθεσε.
Οι παλίρροιες κατάφεραν να περιορίσουν τη διείσδυση του πετρελαίου στο οικοσύστημα, ξεβράζοντάς το στα ποτάμια Ποσούρ και Σέλα, ενώ οι προσπάθειες καθαρισμού από τις τοπικές κοινότητες βοήθησαν σημαντικά, αφαιρώντας το είκοσι τοις εκατό από τα 350.000 λίτρα πετρελαίου.
Ένα δελφίνι, δύο βίδρες και αρκετά πτηνά βρέθηκαν νεκρά ωστόσο οι υπόλοιπες απώλειες δεν ήταν σημαντικές, ενώ ήδη παρατηρήθηκε ανάπτυξη νέων σπόρων.
Τα μαγκρόβια περιλαμβάνουν 12 οικογένειες και 50 είδη τροπικών δέντρων και θάμνων που μπορούν να επιβιώνουν σε αλμυρά νερά, και συναντώνται περισσότερο στη νοτιοανατολική Ασία.
Η οικολογική τους σημασία είναι μεγάλη, καθώς μεταξύ άλλων προστατεύουν τις ακτογραμμές από τη διάβρωση και φιλοξενούν μεγάλο εύρος ευαίσθητων οργανισμών.
Πηγή: naftemporiki.gr

1 σχόλιο

  1. Τα ζόμπι ξανάρχονται ! Ναι, υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσά μας που πιστεύουν και στηρίζουν Αντωνάκη, Βαγγελάκη και Γιωργάκη, στη πλειοψηφία τους άνω των 60 ετών !

    Αφού μας χρεοκόπησαν, αφού έριξαν όλα τα βάρη πάνω μας, έρχονται τα αιμοσταγή νεκραναστημένα πολιτικά ζόμπι να διεκδικήσουν τη ψήφο των Ελλήνων. Είμαστε ζώα, γίδια ! Θα αφήσουμε πάλι τη χώρα στα χέρια τους ; Έλεος, ρε παιδιά ! Κανένα νέο πρόσωπο ; Μαυρίστε τους, να πάμε στις κάλπες να τους στείλουμε στη σύνταξη εμείς με τη ψήφο μας. Όχι αποχή, όχι λευκό, όχι άκυρο. Μην αφήσετε τα ΖΟΜΠΙ να συνεχίσουν το έργο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση