GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΔΩ Παρίσι: Εκατομμύρια διαδηλωτές ενώνουν τις φωνές τους "ενάντια στον τρόμο, υπέρ της ελευθερίας"...

Το Παρίσι γίνεται παγκόσμια πρωτεύουσα κατά της τρομοκρατίας οργανώνοντας μεγαλειώδη και διεθνή διαδήλωση ενάντια στις επιθέσεις που στοίχ...


Το Παρίσι γίνεται παγκόσμια πρωτεύουσα κατά της τρομοκρατίας οργανώνοντας μεγαλειώδη και διεθνή διαδήλωση ενάντια στις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή 17 ανθρώπων στη Γαλλία, θυμάτων τριών δολοφόνων τζιχαντιστών.
Ηγέτες από όλο τον κόσμο, κόμματα, συνδικάτα, εβραϊκές, χριστιανικές, μουσουλμανικές θρησκευτικές ενώσεις, σύλλογοι, προσωπικότητες, απλοί πολίτες: όλα δείχνουν να πληρούνται για να γίνει η 11η Ιανουαρίου με την "πορεία για τη δημοκρατία", μια ιστορική ημέρα.


Αρχικά αποδόθηκε φόρος τιμής στα θύματα των τριών τζιχαντιστών, οι οποίοι σκοτώθηκαν στη συνέχεια από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας: οι σκιτσογράφοι της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo σκοτώθηκαν την Τετάρτη από τους αδελφούς Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, στη συνέχεια μια νεαρή αστυνομικός που πυροβολήθηκε θανάσιμα την Πέμπτη και τέσσερις άνθρωποι που έπεσαν νεκροί μέσα σε εβραϊκό παντοπωλείο την Παρασκευή από τις σφαίρες του Αμεντί Κουλιμπαλί. Ομως, οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν σταδιακά διεθνή διπλωματική κινητοποίηση.


Τα θύματα των δολοφονικών επιθέσεων



Έξι από τους σκιτσογράφους που έπεσαν νεκροί από τα πυρά των αδελφών Κουασί


Ο αστυνομικός που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ

Το βασιλικό ζεύγος της Ιορδανίας, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αναμένονται στο Παρίσι για να ενώσουν τη φωνή τους με τον Φρανσουά Ολάντ από τις 16:00 ώρα Ελλάδας. Το ίδιο και ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Πριν από τον Ολάντ, μόνο ένας γάλλος πρόεδρος είχε συμμετάσχει σε διαδήλωση: ο Φρανσουά Μιτεράν το 1990, μετά τη βεβήλωση στο εβραϊκό νεκροταφείο στο Καρπεντράς της νοτιοανατολικής Γαλλίας.
Η πορεία θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα σε δύο μεγάλες πλατείες, της Δημοκρατίας και του Έθνους, στο ανατολικό Παρίσι, που απέχουν τρία χιλιόμετρα μεταξύ τους. Οκτώ αφρικανικοί πρόεδροι και οι σημαντικότεροι ευρωπαίοι ηγέτες όπως η Άγγελα Μέρκελ, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Μαριάνο Ραχόι, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετέχουν επίσης.




Διεθνής κινητοποίηση
Σχεδόν 50 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων τους οποίους ο Φρανσουά Ολάντ, παρών σε όλα τα μέτωπα της κρίσης, υποδέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο.
Στη γαλλική προεδρία, χαιρετίζουν τη "σπάνια διεθνή κινητοποίηση" και την "εθνική ενότητα". Πρωτίστως όμως πρόκειται για τη "συσπείρωση του γαλλικού λαού", προσθέτουν. Αυτό επιβεβαιώνει δημοσκόπηση του Ifop Paris Match που δόθηκε βράδυ στη δημοσιότητα: ύστερα από τρεις τραγικές μέρες, το 97% των Γάλλων θεωρεί αναγκαίο ότι πρέπει να επιδείξει εθνική ενότητα.

Εθνική ενότητα μαζί πλέον με μια ιερή ενότητα, σχεδόν πλανητική.
Οι οικογένειες των θυμάτων πρωτοστατούν στην πορεία. Ακολουθούν ο πρόεδρος Ολάντ και οι ξένοι ηγέτες, στη συνέχεια προσωπικότητες της γαλλικής πολιτικής. Όλα τα κόμματα θα μετάσχουν, εκτός από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο του οποίου η πρόεδρος Μαρίν Λε Πεν καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό του από τις προετοιμασίες της πορείας στο Παρίσι κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν στην περιφέρεια.



Τα τέσσερα θύματα στο εβραϊκό παντοπωλείο

Μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν και το Σάββατο στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας --700.000 συνολικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών-- προοιωνίζουν ακόμη μεγαλύτερες στην πρωτεύουσα.
"Εκατοντάδες χιλιάδες" διαδηλωτές, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, "εκατομμύρια", σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.
Το ρεκόρ συμμετοχής στη χώρα παραμένει η πορεία του περίπου 1,5 εκατομμυρίου πολιτών που είχαν βγει στους δρόμους για να γιορτάσουν τη νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 1998.


Δρακόντεια μέτρα: 2.200 αστυνομικοί και 1.350 στρατιώτες σε κεντρικά σημεία
Ο Βαλς δεσμεύτηκε για τη λήψη ισχυρών μέτρων ασφαλείας, τα οποία θα είναι δρακόντεια: 2.200 άνδρες έχουν κινητοποιηθεί, 10 σταθμοί του μετρό είναι κλειστοί, απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων.
Αυτή η τεράστια διαδήλωση πραγματοποιείται ενώ το σχέδιο ασφαλείας κατά της τρομοκρατίας Vigipirate έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή και είναι στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού, που σημαίνει "συναγερμός για επίθεση" στην περιοχή του Παρισιού.
Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, 2.000 αστυνομικοί και 1.350 στρατιώτες προστατεύουν επίσης τα ευαίσθητου χαρακτήρα σημεία στο Παρίσι και τα προάστιά του: κεντρικά γραφεία μέσων ενημέρωσης, χώρους λατρείας, θρησκευτικά σχολεία, δημόσια κτίρια, διπλωματικές αντιπροσωπείες.



Ωστόσο η ημέρα για την κυβέρνηση δεν θα περιοριστεί στην πορεία. Ο Ολάντ υποδέχθηκε αρχικά τον πρωθυπουργό του, τους εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας στη Γαλλία, με τους οποίους συζήτησεγια την "αποτρόπαια αντισημιτική ενέργεια", όπως είχε χαρακτηρίσει την Παρασκευή την ομηρεία σε μεγάλο εβραϊκό παντοπωλείο με τη δολοφονία τεσσάρων ανθρώπων.
Αργά το απόγευμα θα μεταβεί στη Μεγάλη Συναγωγή του Παρισιού, στο 9ο διαμέρισμα, στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Ο πρόεδρος Ολάντ υποδέχθηκε πλήθος ξένων ηγετών στο προεδρικό μέγαρο, μεταξύ των οποίων την καγκελάριο της Γερμανίας Μέρκελ και τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας Κάμερον, της Ελλάδας Σαμαρά και της Τουρκίας Νταβούτογλου

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως επίσης και πολλοί άλλοι ηγέτες ξένων χωρών, έφθασαν σήμερα στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων όπου τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, προτού μεταβούν στη μεγαλειώδη πορεία στο Παρίσι εναντίον της τρομοκρατίας.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Ισπανός ομόλογός του Μαριάνο Ραχόι και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επίσης μετέβησαν στο προεδρικό μέγαρο, ενώ όλοι μαζί θα συμμετάσχουν στην πορεία, που αποτελεί ένα πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία.
«Η Ευρώπη θα κερδίσει την πρόκληση εναντίον της τρομοκρατίας» δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι σε δημοσιογράφους.
«Η Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρή από τον φόβο (…) και εμείς είμαστε όλοι εδώ μαζί για να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη θα κερδίσει την πρόκληση εναντίον της τρομοκρατίας» επισήμανε ο Ρέντσι.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε ότι «για πολλά ακόμα χρόνια θα είμαστε αντιμέτωποι» με την απειλή των τζιχαντιστών.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο Βρετανός πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει την ίδια απειλή του «φανατικού εξτρεμισμού» που έπληξε τη Γαλλία αυτήν την εβδομάδα.
«Αυτή η απειλή υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια και πιστεύω ότι θα την αντιμετωπίζουμε για πολλά ακόμα χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση