GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δημοψήφισμα ξαναπρότεινε ο Παπανδρέου

Δημοψήφισμα για το Ελληνικό Σχέδιο εξόδου από την κρίση, σε συνεννόηση με τους εταίρους και εσωτερική διαβούλευση, πρότεινε ο πρόεδρ...


Δημοψήφισμα για το Ελληνικό Σχέδιο εξόδου από την κρίση, σε συνεννόηση με τους εταίρους και εσωτερική διαβούλευση, πρότεινε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε.
Σημείωσε ότι αυτό πρέπει να γίνει για 3 λόγους: 1ον) Γιατί είναι το ουσιαστικό διαπραγματευτικό χαρτί οποιασδήποτε κυβέρνησης, 2ον) Γιατί εγγυάται ότι καμιά κυβέρνηση δεν θα φέρει μέτρα και πολιτικές που αποτελούν νέα άδικα βάρη ή αποσταθεροποιούν τη χώρα, 3ον) Γιατί θα μπορέσει να αποτελέσει συμβόλαιο και εγγύηση μεταξύ του ελληνικού λαού και των υπόλοιπων λαών της ΕΕ. Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε ένα «Ελληνικό Σχέδιο» μεγάλων αλλαγών το οποίο θα οδηγεί στην ομαλή έξοδο της χώρας στις αγορές, θα δείχνει την απόφαση της χώρας για σύγκρουση με τα κακώς κείμενα, θα αυξάνει τη διαπραγματευτική ισχύ στη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους. Σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει «λευκή επιταγή» σε κανέναν, επιβάλλεται να υπάρξουν συνεργασίες και όχι πόλωση και πως το «Κίνημα» εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει «λευκή επιταγή» σε κανέναν.

 κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν θεωρεί τις εκλογές «δημοψήφισμα» γιατί σε αυτές επιλέγουμε κόμματα, πρόσωπα και προγράμματα και πως προεκλογικά μπορεί να τάζονται πολλά, παραπέμποντας στην περίπτωση του κ. Σαμαρά με τα «Ζάππεια». Αναφέροντας τους όρους με τους οποίους θα μπορούσε το «Κίνημα» να συνεργαστεί με την όποια επόμενη κυβέρνηση, σημείωσε ότι το πρώτο είναι να υπάρξει συμφωνία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, το δεύτερο είναι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. «Έχουμε μια ευκαιρία, μην την σπαταλήσουμε», είπε και χαρακτήρισε ότι η λύση για τη χώρα δεν είναι η έξοδος από το μνημόνιο αλλά πρωτίστως η καταπολέμηση των αιτιών που οδήγησαν σε αυτό. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ισχυρότερο μήνυμα προς τους εταίρους μπορεί να δοθεί με την ανακοίνωση της πρόθεσης να γίνει δημοψήφισμα και επέστησε την προσοχή στη νέα κυβέρνηση να προσέξει τι θα κάνει γιατί γίνονται και ατυχήματα και έχουν ειπωθεί και πολλές υπερβολές. Πρόσθεσε πως οι Ευρωπαίοι έχουν την αίσθηση ότι η χώρα δεν θέλει να κάνει αλλαγές. Υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει σκληρύνει επειδή έχει μπει σε φάση μεγαλύτερου εθνικισμού. Επιπλέον, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για το χρέος είπε ότι το ΔΝΤ είναι σύμμαχός μας για το χρέος και πως αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί. Κατηγόρησε τη Γερμανία ότι τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά διότι ενώ αποδέχεται τα δημοσιονομικά μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ δεν αποδέχεται τη θέση του για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ερωτηθείς εάν ένα δημοψήφισμα θα προκαλούσε τώρα αρνητικές επιπτώσεις, είπε ότι ο ίδιος βλέπει θετικές επιπτώσεις, ότι είναι ευεργετικό και πως οι περισσότεροι κατά τις επαφές του στο εξωτερικό, αναγνωρίζουν ότι θα έπρεπε να είχε γίνει το δημοψήφισμα το 2011. Αποκαλύπτοντας έναν διάλογο με τον τότε Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στις Κάννες, ο κ. Παπανδρέου είπε πως όταν ο κ. Σαρκοζί είχε πει ότι θα αγριέψουν με το δημοψήφισμα οι αγορές, ο ίδιος του απάντησε ότι θα αγριέψουν αν δεν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και πως δεν θα μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε χωρίς την εμπιστοσύνη του λαού. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε την αντιφατική στάση των επικριτών του για το δημοψήφισμα που από τη μια τον χαρακτήριζαν «προδότη» και από την άλλη τον ρωτούσαν αν πήρε την άδεια των Μέρκελ-Σαρκοζί για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Αποκάλυψε ότι είχε πει στην “Ανγκελα Μέρκελ ότι στο Μηχανισμό Στήριξης δεν πρέπει να μπουν χρήματα από τα κράτη-μέλη διότι θα υπήρχαν πολλά πολιτικά προβλήματα. «Θα πληρώνεις για 10 χρόνια τις χώρες με προβλήματα», της είπε και αντιπρότεινε αντί να μπουν χρήματα από τα κράτη-μέλη, να εκδοθούν ευρωομόλογα.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το 2011 όταν πρότεινε δημοψήφισμα, ανατράπηκε, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν μια προσωπική ανατροπή αλλά μια ήττα της Δημοκρατίας, η οποία είχε απέναντι της τη συντηρητική Ευρώπη που φοβάται να δώσει το λόγο στους πολίτες. Ηττήθηκε η Δημοκρατία, είπε, από εγχώρια συμφέροντα που δεν ήθελαν να γίνει η αλλαγή στην Ελλάδα. Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση ανατράπηκε το 2011 για να μη γίνουν ή για να αναιρεθούν οι μεταρρυθμίσεις που είχαν ξεκινήσει ή αποφασιστεί και πως αυτό είχε συνέπεια να πληρώσει τον λογαριασμό ο ελληνικός λαός. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ίσως ήταν λάθος του που δεν έφερε την πρόταση για δημοψήφισμα στο Κοινοβούλιο, εξηγώντας ότι δεν ήθελε να ρισκάρει να καταψηφιστεί η πρόταση γιατί υπήρχε κίνδυνος να μη βρεθούν οι 151 ψήφοι και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική τόσο προς τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι, όπως είπε, το μόνο που υπόσχονται είναι ομαλή έξοδο από το μνημόνιο μετά τις εκλογές. Είπε ειδικότερα ότι είναι απαράδεκτο που σήμερα η χώρα βρίσκεται στην ίδια αβεβαιότητα όπως και το 2012, όταν είχε την ευθύνη ο Αντώνης Σαμαράς. “Ασκησε κριτική στην κυβέρνηση γιατί ενώ ήταν γνωστό εδώ και δύο χρόνια ότι το πρόγραμμα τελειώνει τον Δεκέμβρη, απέτυχε να διασφαλίσει το αυτονόητο, δηλαδή την ασφαλή έξοδο και το τελευταίο εξάμηνο έδιωχνε στα λόγια την τρόικα και το ΔΝΤ. Ευθύνες όμως καταλόγισε και στον ΣΥΡΙΖΑ που «αγνοεί προκλητικά ότι το πρόβλημα της χώρας δεν προέκυψε από τα μνημόνια αλλά από τα αίτια που μας έφεραν στο μνημόνιο» και τις ανερμάτιστες πολιτικές, όπως είπε, που ακολουθήθηκαν από τις προηγούμενες κυβέρνησης. Επιπλέον είπε ότι για την επόμενη μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την ίδια εμμονή με τη ΝΔ για την επιστροφή στις παθογένειες του παρελθόντος. Σημείωσε ότι «τα αίτια της κρίσης αφορούν την αιχμαλωσία του πολιτικού συστήματος από τον πελατειακό καπιταλισμό», ο οποίος εμποδίζει και καθιστά αδύνατη την εξεύρεση πολιτικών λύσεων για τα αίτια των προβλημάτων.
Ερωτηθείς εάν είχε προτείνει για πρωθυπουργό στη μεταβατική κυβέρνηση τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι πάσχιζε τότε να βρει έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να αναλάβει σε μια μεταβατική περίοδο. Είπε ότι όταν βρήκε μια θεσμική λύση, τον πρόεδρο της βουλής τον Φίλιππο Πετσάνικο, του ασκήθηκε κριτική για την επιλογή αυτή και πως ενώ, όπως είπε, και ο Αντώνης Σαμαράς είχε συμφωνήσει τότε με την επιλογή, μετά είπε στον κ. Παπανδρέου ότι υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις. Εν συνεχεία, είπε ο κ. Παπανδρέου, υπήρξαν και προτάσεις από τους υπουργούς και για τον κ. Βενιζέλο και πως η τελική δική του πρόταση ήταν για τον Λουκά Παπαδήμο. Ερωτηθείς γιατί παραιτήθηκε και από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και εάν υπήρξε ανατροπή του και από αυτήν, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ήταν προσωπική του απόφαση να φύγει από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και πως αν ξανασκεφτόταν αν θα το έκανε, πιθανόν να είχε επιλέξει να δώσει τη μάχη. Σχετικά με το ζήτημα για τα οικονομικά ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «κάναμε τη μεγαλύτερη προσπάθεια διαφάνειας και διαχείρισης των χρημάτων με σωστό και ορθολογικό τρόπο σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα». Πρόσθεσε πως το «ότι δεν φτάσαμε στα στάνταρ των διεθνών τραπεζικών προδιαγραφών αυτό είναι αλήθεια» και πως δεν έχει πρόβλημα «όποιο πόρισμα να πάει οπουδήποτε».
Σχετικά με το εάν θα βοηθούσε μια εξεταστική επιτροπή για το πώς οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι είναι πάντα ανοικτός να ενημερώσει τους πάντες για όλες τις λεπτομέρειες της προσπάθειας. Τόνισε ότι έκανε το πατριωτικό του καθήκον και πως ο ίδιος και η Κ.Ο. σήκωσαν το βάρος. «Δεν δέχομαι όμως να χρησιμοποιούνται θεσμοί για στενά κομματικές σκοπιμότητες και μάλιστα στη λογική ρεβανσισμού ή πόλωσης ή για να δικαιολογήσουν πολιτικές που δεν μπορούν να ληφθούν», τόνισε. Δήλωσε περήφανος που σήκωσε το βάρος και δήλωσε έτοιμος να δώσει πληροφορίες σε όλους, για όλα όσα έχουν γίνει.
Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με την προεδρική εκλογή, υποστήριξε ότι ήταν λάθος των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου που δεν συζήτησαν για το πρόσωπο του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, Σταύρου Δήμα, με τα υπόλοιπα κόμματα και πρόσθεσε ότι σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχαν περισσότερες πιθανότητες να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.
Πηγή: www.real.gr

1 σχόλιο

  1. Σαρωτική νίκη του Σύριζα ( και πολύ κοντά στην αυτοδυναμία )μετά τις αθλιότητες της ΝΔ με το τραπεζικό σύστημα και την Οικονομία ( η τελική διαφορά θα ανοίξει στις 10 μονάδες, παρά τις προσπάθειες των διαπλεκομένων ), ενώ οι ΑΝΕΛ θα πιάσουν πάνω από 4-5% γιατί ο κόσμος δεν επιθυμεί νέες εκλογές. Πρωτοφανής η αποσυσπείρωση σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ. Έτσι κι αλλιώς η ψήφος στη ΝΔ είναι χαμένη ψήφος, αφού είναι σίγουρα δεύτερη.

    2009 Ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου με συνεχείς καταστροφολογικές δηλώσεις διαλύουν την ελληνική οικονομία και φέρνουν ΔΝΤ και μνημόνιο

    2015 Η σαμαρική ΝΔ με δηλώσεις στελεχών της, με γκρίζες διαφημίσεις και με τρομολαγνία από τα φιλικά, γκαιμπελικά της ΜΜΕ, διαλύει το τραπεζικό σύστημα και την Εθνική Οικονομία για κομματικά οφέλη. Θέλει να παραδώσει ερείπια στη νέα κυβέρνηση και να διαλύσει εκ νέου την Εθνική Οικονομία και τους Έλληνες. Δεν τους νοιάζει η πατρίδα, δεν αγαπούν τους Έλληνες, ούτε καν τους ψηφοφόρους τους, των οποίων την εξόντωση απεργάζονται.

    Πρόκειται για το χειρότερο ολίσθημα, που φτάνει τα όρια της εθνικής μειοδοσίας, της ΝΔ, της οποίας το κατάντημα με τα ακραία στελέχη της ουδέποτε θα το ακολουθούσαν οι Κ. Τσάτσος, Π. Κανελλόπουλος και Κ. Καραμανλής.

    Το 2009 δηλώσεις Παπανδρέου, το 2015 γκρίζα διαφήμιση της ΝΔ. Στο μεσοδιάστημα οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος ουδέποτε αγάπησαν και πόνεσαν τον Ελληνικό λαό και τα παιδιά τους. Μοναδικό τους μέλημα το προσωπικό συμφέρον και η εξουσία. Διέλυσαν μια χώρα για τα προσωπικά τους καπρίτσια και φόρτωσαν ( μαζί με τους προηγούμενους ) τους Ελληνες με χρέος 400 δισ. ευρώ, ώστε ποτέ τα παιδιά μας να μη σηκώσουν κεφάλι.

    Ανάλγητοι, αδίστακτοι, διαλύουν τη δημοκρατία, την ομαλότητα και την Οικονομία, αντί της αξιοπρεπούς αποδοχής της ήττας. Αν ήταν άνθρωποι, αν είχαν ήθος και αξιοπρέπεια, ήδη από σήμερα θα έπρεπε να αποσύρουν τις διαφημίσεις, να τονίσουν ότι θα στηρίξουν τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης με κορμό τον Σύριζα, ότι δεν υπάρχει φόβος για τις καταθέσεις και ότι εγγυώνται ότι θα δώσουν τη μάχη μαζί με τον Τσίπρα και τους ΑΝΕΛ και όποιους άλλους συμμετάσχουν στη κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

    Όμως, ο προσωπικός τους εγωισμός και η τυφλωμένη κομματική προσήλώση δεν τους αφήνουν να δουν καθαρά. Προτιμούν να διαλύσουν τα πάντα, ώστε ο Τσίπρας να μη μπορεί να κυβερνήσει. Ανήθικοι, αμοραλιστές, θεσιθήρες, καταστρέφουν τις Τράπεζες και την Ελληνική Οικονομία. Αν μπορούσαν, θα προκαλούσαν και εθνική κρίση για την καρέκλα. Ω καιροί, ω ήθη ! Απίστευτη πολιτική κατρακύλα για την Σαμαρική ΝΔ.

    Η σίγουρη ,όμως, νίκη του Σύριζα με πάνω από 6 μονάδες πανελλαδικά, απελευθερώνει τους ψηφοφόρους οι οποίοι κινούνται μαζικά προς Σύριζα, ΑΝΕΛ και Χ.Α. Οι πολιτικές αθλιότητες της ΝΔ το μόνο που θα φέρουν είναι ζημιά στους Έλληνες πολίτες ακόμα και στους ψηφοφόρους της ΝΔ. 35 χρόνια κυβερνούν ( μαζί με το ΠΑΣΟΚ ) και δεν θέλουν να παραδώσουν ομαλά και δημοκρατικά την εξουσία. Φόρτωσαν τη χώρα με δυσβάσταχτο χρέος, έφαγαν τα λεφτά των πολιτών στο Χρηματιστήριο και τα ομόλογα, διέλυσαν τα ταμεία και έχουν το θράσος να προκαλούν εκροή καταθέσεων με την μαύρη, κατάπτυστη, αηδιαστική προπαγάνδα τους και να υποσκάπτουν το μέλλον των νέων και γενικά των Ελλήνων.

    Ο Ελληνικός λαός παρακολουθεί άναυδος τις μεθοδεύσεις και την αθλιότητα της ΝΔ. Παραμένει ψύχραιμος γιατί ξέρει ότι στις 26 Ιανουαρίου τα πράγματα θα εξελιχθούν θετικά και η Ελλάδα, με τη στήριξη όλων των Ελλήνων, θα βαδίσει μπροστά, μέσα στην Ε.Ε και στο ευρώ, μαζί με τους άλλους λαούς της Ε.Ε.

    Στις 25 Ιανουαρίου θα νικήσει η ψυχραιμία, η ομαλότητα και η σταθερότητα και όχι η εξαχρείωση του πολιτικού ήθους από την ακραία, καταστροφολογική προπαγάνδα της ΝΔ. Ψήφος σε Σύριζα ή ΑΝΕΛ, ανάλογα με την ιδεολογία και τις αρχές του καθενός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση