GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απολογισμός και "επόμενη μέρα" στο ΠΑΣΟΚ

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα Μία πρώτη αποτίμηση του συντριπτικού για το ΠΑΣΟΚ εκλογικού αποτελέσματος στην αναμέτρηση της Κυριακής αναμέν...

Απολογισμός και επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Μία πρώτη αποτίμηση του συντριπτικού για το ΠΑΣΟΚ εκλογικού αποτελέσματος στην αναμέτρηση της Κυριακής αναμένεται να επιχειρήσουν σήμερα τα στελέχη του στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, που προγραμματίζεται για τη μία το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Την ίδια ώρα, θα συζητήσουν γύρω από τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει το κόμμα στο εξής, περνώντας για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης, στην αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα αναφερθεί στις γενικότερες εξελίξεις στη χώρα, σχολιάζοντας αφενός τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης αφετέρου τις πρώτες εξαγγελίες των υπουργών, που έσπευσαν, όπως λένε πολλοί στο ΠΑΣΟΚ, να «τάξουν τα πάντα στους πάντες», με αποτέλεσμα να προβεί σε «διορθωτικές κινήσεις» το βράδυ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, επικεντρώνεται σε όσα θα πει στην εισηγητική του ομιλία ο Ευάγγελος Βενιζέλος γύρω από τις τραγικές επιδόσεις του κόμματος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Έχοντας ήδη χαρακτηρίσει ως κακό το αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ, αποδίδοντάς το κυρίως στη διάσπαση που υπέστη 20 μέρες πριν από τις κάλπες, ο Πρόεδρος του κόμματος αναμένεται να προαναγγείλει εκ νέου συνεδριακές διαδικασίες για το κόμμα, ανοίγοντας για άλλη μία φορά το θέμα της ηγεσίας.

Με τους στενούς του συνεργάτες να αγνοούν ως χθες το βράδυ τις προθέσεις του σχετικά με το αν θα θελήσει να ανοίξει τα χαρτιά του γύρω από το προσωπικό του πολιτικό μέλλον, εκτιμάται ότι σε κάθε περίπτωση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα κάνει ένα βήμα παραπέρα από όσα εξήγγειλε με τη δήλωσή του το βράδυ των εκλογών. Όσο για το χρόνο του συνεδρίου, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα προτιμηθεί να γίνει, μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές μας, καθώς στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν στο δόγμα «πρώτα η χώρα».

Στην πραγματικότητα, στη Χαριλάου Τρικούπη, εκτιμούν ότι η όλη διαδικασία δεν πρέπει να γίνει βιαστικά, αλλά ούτε να χρονοτριβήσει. «Πρέπει να γίνει μία κουβέντα στον κόσμο», λένε, «να αισθανθεί ξανά ότι συμμετέχει στις διαδικασίες». Θέτουν άλλωστε σειρά σημαντικών θεμάτων πέραν της ηγεσίας, από την ταυτότητα του κόμματος, ως τη στρατηγική του στο εξής και την τοποθέτησή του σε μία σειρά από ζητήματα.

Στο μεταξύ, πάντως, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ καλούνται στο παρασκήνιο να επιλέξουν «στρατόπεδο». Στο χορό της διεκδίκησης της προεδρίας του κόμματος θεωρείται βέβαιο ότι θα μπει η πρώην υπουργός Φώφη Γεννηματά, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος επί δεκαετίες, αλλά και ο επίσης πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, με επίσης πλούσια κυβερνητική εμπειρία. Δεν είναι λίγοι, όσοι «ρίχνουν» στη συζήτηση και το όνομα του πρώην υπουργού Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, που εκπροσωπεί και τη νέα γενιά στο κόμμα.

Και οι τρεις, πάντως, φέρονται να επιθυμούν, εφόσον ανοίξουν οι διαδικασίες, η εκλογή νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να γίνει από τη βάση του κόμματος και πριν από το συνέδριο, όπως ορίζει το καταστατικό του. Κάτι πάντως, που επίσης δεν έχει ακόμα απαντηθεί…

Εκεί που διίστανται οι απόψεις, είναι στη στάση που θα πρέπει να κρατήσει το κόμμα απέναντι στους «διασπαστές». Παρά την ομοφωνία στην ανάγκη προσέγγισης του κόσμου που ψήφισε το Κίνημα, ως «σπλάχνα από τα σπλάχνα της παράταξης», η πλευρά Βενιζέλου εμφανίζεται αντίθετη σε οποιαδήποτε «πρόσκληση» προς τα στελέχη που «στέρησαν από το ΠΑΣΟΚ την τρίτη θέση στις εκλογές, την οποία και κέρδισε τελικά η Χρυσή Αυγή», όπως λένε. Άλλα στελέχη, πάλι, εκτιμούν ότι μόνο ενωμένη η παράταξη θα μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις λίγη από την παλιά της αίγλη, ενώ άλλα είναι έτοιμα για μία …συμβιβαστική λύση, διαχωρίζοντας τις ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου από εκείνες «μικρότερων» στελεχών του Κινήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση