GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βενιζέλος: Έτοιμο το ΠΑΣΟΚ για τη μεγάλη έκπληξη των εκλογών

Για "χονδροειδή παρερμηνεία των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας" κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευά...


Βενιζέλος: Έτοιμο το ΠΑΣΟΚ για τη μεγάλη έκπληξη των εκλογών

Για "χονδροειδή παρερμηνεία των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας" κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, από το βήμα της συγκέντρωσης στην Ξάνθη, με την οποία έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία, ενώ δήλωσε πως το κόμμα του είναι έτοιμο να κάνει τη "μεγάλη έκπληξη" των εκλογών.

"Η Ελλάδα θα είναι μέσα στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο κ. Ντράγκι;" αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε: "Δεν καταλαβαίνει το μήνυμα, ότι όλοι περιμένουν την προσαρμογή, τη συμμόρφωση στις δεσμεύσεις;"

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε "τερατογένεση" τυχόν συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ενώ σχετικά με το ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να είναι "κυβερνητικός μπαλαντέρ" και σημείωσε: "Δεν είμαστε μπαστακωμένοι σε κυβερνητικές καρέκλες. Αν δεν μας θέλουν αυτοί μια, δεν τους θέλουμε εμείς δύο. Το ΠΑΣΟΚ δεν πάσχει από κανένα κυβερνητισμό. Είμαστε δύναμη εθνικής ευθύνης".

Ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε σε όσους σκέφτονται να ψηφίσουν τη ΝΔ για να πάρει το μπόνους των 50 εδρών, και τους είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, διότι έχει κριθεί ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα, εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, και άρα να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ.

Κάλεσε τα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε συσπείρωση γύρω από το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου. Ζήτησε "ψήφο στο ΠΑΣΟΚ μέσα στο παραβάν κι όχι μετάνοια μετά" και υπογράμμισε: "Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, πεισματωμένο, έτοιμο να κάνει τη μεγάλη έκπληξη των εκλογών". Για όσα πρώην μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσεγγίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα βρουν τον "χαμένο παράδεισο" και θα απογοητευθούν.

Για το Ποτάμι τόνισε ότι "θόλωσε" και δεν δίνει κανένα εχέγγυο ότι μπορεί να σταθεί "όρθιο" σε μια διαπραγμάτευση, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως μπορεί να έχει την τύχη της ΔΗΜΑΡ που το 2012 μπήκε σε κυβέρνηση συνεργασίας και τώρα "εξαερώθηκε".

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ "δίνει μάχη" απέναντι τους. "Αυτή η πλάκα να σταματήσει", είπε και πρόσθεσε πως από τη Δευτέρα το ΠΑΣΟΚ θα ανοίξει τον "φάκελο" των δημοσκοπήσεων και θα πάει σε βάθος το ζήτημα.

1 σχόλιο

  1. Το χρέος της Ελλάδας που φόρτωσαν τους Έλληνες η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ανέρχεται σε 750 δισ. ευρώ, το οποίο δεν μπορεί να ξεπληρωθεί ούτε σε 100 χρόνια, αφού οι ίδιοι έφεραν την ύφεση και τους φόρους και τα χαράτσια και διέλυσαν τη μεσαία τάξη και τα άλλα στρώματα. Τα 2 αυτά σάπια κόμματα μας κατέστρεψαν,αλλά και τις επόμενες γενιές. Η ψήφος στον Σύριζα και στους ΑΝΕΛ είναι επιτακτική για να γίνει μια λογιστική επιτροπή ελέγχου χρέους και σκληρές διαπραγματεύσεις για ανάπτυξη, χαμηλή φορολογία και κοινωνική δικαιοσύνη. Το κείμενο γράφτηκε το 2013 και αναφέρεται στην εκτίναξη του χρέους. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταδίκασαν τα παιδιά και τα εγγόνια σου. Τιμώρησέ τους. Για την Ελλάδα και τα νέα παιδιά !

    " Με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών (Δελτίο Δημοσίου Χρέους, Ιούνιος 2013), το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης (ή Κεντρικής Κυβέρνησης) τον Ιούνιο 2013 διαμορφώθηκε σε 321,4 δις ευρώ ή 176% του ΑΕΠ.
    Τον Αύγουστο του 2013, το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης εκτιμάται σε 329 δις ευρώ ή 181% του ΑΕΠ.

    Το δημόσιο χρέος της Ελλάδος κυμαίνεται σήμερα γύρω στα 467 δις ευρώ ή 257% του ΑΕΠ.

    Αν στο χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης αθροιστούν,

    τα χρέη των ΔΕΚΟ ύψους 30 δις ευρώ,

    οι χορηγήσεις δανείων 20 δις ευρώ σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου,

    οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους 8 δις ευρώ προς ιδιώτες

    και swaps αξίας 80 δις ευρώ που αφορούν κρατικό χρέος το οποίο έχει μεταφερθεί στο μέλλον και γι' αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στο σημερινό χρέος,

    συνάγεται ότι το συνολικό δημόσιο χρέος εκτιμάται σήμερα σε 467 δις ευρώ ή 257% του ΑΕΠ.

    Τον Δεκέμβριο του 2013 το συνολικό δημόσιο χρέος θα προσεγγίζει τα 500 δις ευρώ.
    Ωστόσο, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας είναι ακόμα πιο τραγική.

    Το χρέος του εγχώριου τραπεζικοπιστωτικού συστήματος εκτιμάται σε 230 δις ευρώ.

    Το χρέος αυτό συνιστά μέρος του εσωτερικού και του εξωτερικού χρέους της Ελλάδος

    και αν αθροιστεί στα 467 δις ευρώ, συνάγεται ότι το συνολικό εθνικό χρέος ανέρχεται σήμερα σε 697 δις ευρώ ή 383% του ΑΕΠ.

    Ενδέχεται το συνολικό εθνικό χρέος να προσεγγίσει τον Δεκέμβριο του 2013 τα 750 δις ευρώ (ή τα 412% του ΑΕΠ).

    Το χρέος των 750 δις ευρώ είναι γιγαντιαίο και σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης του οικονομικού μας συστήματος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί και άρα είναι μη βιώσιμο.

    Η δραματικότερη παρατήρηση, που αντανακλά τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνώντων μετά την μεταπολίτευση, είναι η ακόλουθη.

    Στην διεισδυτική τους εργασία οι καθηγητές Τσιραμπίδης Α. και Φιλιππίδης Α., "Ορυκτοί Πόροι Ελλάδος:
    η συνολική αξία του ορυκτού πλούτου της Ελλάδος (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσός, λιγνίτες, κ.ά.), ανέρχεται σε 1.500 δις ευρώ.

    Ας υποτεθεί ότι η αξιοποίηση των ενεργειακών μας ορυκτών πρώτων υλών θα συντελεστεί σε χρονικό ορίζοντα 70 ετών.

    Υποθέτοντας ένα μέσο επιτόκιο δανεισμού 4% για τα επόμενα 70 χρόνια,

    προκύπτει ότι η μελλοντική αξία των 750 δις ευρώ και σε ορίζοντα 70 ετών εκτιμάται σε 12.000 δις ευρώ.

    Δηλαδή, το ποσό των 12.000 δις ευρώ κατά το έτος 2083 και με μέσο επιτόκιο 4%, έχουν παρούσα αξία 750 δις ευρώ.

    Άρα, το εξωφρενικό συμπέρασμα που προκύπτει, είναι ότι η μελλοντική αξία του σημερινού εθνικού χρέους, είναι 16 φορές υψηλότερη από το σύνολο του ορυκτού μας πλούτου.

    Οι ανωτέρω διαπιστώσεις είναι μελαγχολικές. Οι πολιτικοί, οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες και οι καρεκλοκένταυροι της εξουσίας, που χρεοκόπησαν το έθνος, φέρουν τεράστιες ευθύνες.

    Η Ελλάδα συνιστά περίπτωση χώρας που την αφανίζει το υπερμέγεθες δημόσιο χρέος. Οι δαπάνες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους είναι υπέρμετρες και μετά το 2006 υπερβαίνουν το σύνολο των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

    Ο γόρδιος δεσμός του δημοσίου χρέους μπορεί να επιλυθεί, αν την επόμενη εικοσαετία ο μέσος αναπτυξιακός ρυθμός της χώρας είναι τουλάχιστον 5% και με την προϋπόθεση να κτυπηθούν στη ρίζα τους η κρατική διαφθορά και οι έκνομες παραοικονομικές δραστηριότητες.

    Γιώργος Βάμβουκας
    Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση