GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το "πάρτι" άρχισε - Αναλήψεις εκατομμυρίων καθημερινά από Έλληνες καταθέτες...

- Στεγνώνουν από ρευστότητα και προσφεύγουν στον ELA δύο ελληνικές τράπεζες - Ισχυροί τριγμοί αρχίζουν να καταγράφονται στο ελ...



- Στεγνώνουν από ρευστότητα και προσφεύγουν στον ELA δύο ελληνικές τράπεζες
- Ισχυροί τριγμοί αρχίζουν να καταγράφονται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς η ρευστότητα αρχίζει να επιδεινώνεται λόγω της συνεχιζόμενης εκροής καταθετικών κεφαλαίων αλλά και το χτύπημα από την απόφαση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας να απελευθερώσει την ισοτιμία του ελβετικού νομίσματος.
Οι τριγμοί αυτοί αποτυπώνονται στο γεγονός ότι... σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές δυο ελληνικές συστημικές Τράπεζες προχώρησαν ήδη στην υποβολή αιτήματος για χρηματοδότηση μέσω του ELA για ποσό της τάξεως των 5 δισ Ευρώ. Το αίτημα των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να συζητηθεί στην συνεδρίαση του του ΔΣ της ΕΚΤ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκροές από το Δεκέμβριο και έως σήμερα δεν έχουν ανακοινωθεί αλλά τραπεζικοί κύκλοι υπολογίζουν ότι μπορεί και να ξεπερνούν τα 6 δις Ευρώ χωρίς σε καμία περίπτωση να είναι κάτω των 5 δις Ευρώ. Τα ποσά αυτά είναι ανάλογα του κεφαλαιακού αποθέματος που δημιούργησαν στο τρίτο δεκάμηερο του Δεκεμβρίου για λόγους άμυνας. Παράλληλα η εκτίναξη της ισοτιμίας του Ελβετικού Φράγκου έναντι του Ευρώ υπολογίζεται ότι επιδεινώνει περαιτέρω τη ρευστότητα των εγχώριων τραπεζών κατά 1,5 έως και 2 δις Ευρώ δεδομένου ότι τα αποθέματα σε ελβετικό φράγκο αποτιμώνται χαμηλότερα σε τιμές Ευρώ.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η υποβολή αιτήματος στον ELA γίνεται για λόγους άμυνας λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της ρευστότητας και το γεγονός ότι υποβάλλεται όχι από το σύνολο των ελληνικών συστημικών τραπεζών δείχνει τη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών ακόμα και σε συνθήκες ισχυρής πίεσης όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα και αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον για το επόμενο δεκαήμερο. Οι τράπεζες που προσφεύγουν στον ELA φοβούνται ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο η πίεση θα αυξάνεται και λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να μην βρεθούν προ εκπλήξεων. Και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υποβληθούν αιτήματα και από τις υπόλοιπες τράπεζες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ELA αυξάνει σημαντικά το κόστος χρήματος δεδομένου ότι η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ γίνεται με επιτόκιο 0,05% και από τον ELA με 1,55%.
Το ΔΣ της ΕΚΤ μπορεί να περιστείλει τις πράξεις έκτακτης ρευστότητας μέσω ELA αν κρίνει -με πλειοψηφία 2/3- ότι παρακωλύει στόχους και καθήκοντα του Ευρωσυστήματος.
Βάσει των κανονισμών, το ΔΣ της ΕΚΤ, προκειμένου να αξιολογεί αν πρέπει να δοθεί η όχι ΕLA θα πρέπει να ενημερώνεται εγκαίρως. Η Τράπεζα της Ελλάδος εντός δυο ημερών υποχρεώνεται να αναφέρει σε ποια τράπεζα έδωσε, πόσα χρήματα, πότε θα επιστραφούν, και να αιτιολογεί επαρκώς την κίνηση. Σε περίπτωση που η ρευστότητα που παρέχεται σε μια τράπεζα ξεπερνά τα 500 εκατ. τότε η ΤτΕ είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει εκ των προτέρων την ΕΚΤ και να λάβει σχετική άδεια. Αν συνολικά μια τράπεζα ή ένας όμιλος έχει λάβει ELA που υπερβαίνει τα 2 δισ. τότε το ΔΣ της ΕΚΤ εξετάζει αν πρέπει η ΤτΕ να ενισχύσει τη συγκεκριμένη τράπεζα πράγμα που θα συμβεί την ερχόμενη Ττετάρτη με τις δύο τράπεζες που υπέβαλαν το αίτημα.
Πηγή ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ

1 σχόλιο

  1. 2009 Ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου με συνεχείς καταστροφολογικές δηλώσεις διαλύουν την ελληνική οικονομία και φέρνουν ΔΝΤ και μνημόνιο

    2015 Η σαμαρική ΝΔ με δηλώσεις στελεχών της, με γκρίζες διαφημίσεις και με τρομολαγνία από τα φιλικά, γκαιμπελικά της ΜΜΕ, διαλύει το τραπεζικό σύστημα και την Εθνική Οικονομία για κομματικά οφέλη. Θέλει να παραδώσει ερείπια στη νέα κυβέρνηση και να διαλύσει εκ νέου την Εθνική Οικονομία και τους Έλληνες. Δεν τους νοιάζει η πατρίδα, δεν αγαπούν τους Έλληνες, ούτε καν τους ψηφοφόρους τους, των οποίων την εξόντωση απεργάζονται.

    Πρόκειται για το χειρότερο ολίσθημα, που φτάνει τα όρια της εθνικής μειοδοσίας, της ΝΔ, της οποίας το κατάντημα με τα ακραία στελέχη της ουδέποτε θα το ακολουθούσαν οι Κ. Τσάτσος, Π. Κανελλόπουλος και Κ. Καραμανλής.

    Το 2009 δηλώσεις Παπανδρέου, το 2015 γκρίζα διαφήμιση της ΝΔ. Στο μεσοδιάστημα οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος ουδέποτε αγάπησαν και πόνεσαν τον Ελληνικό λαό και τα παιδιά τους. Μοναδικό τους μέλημα το προσωπικό συμφέρον και η εξουσία. Διέλυσαν μια χώρα για τα προσωπικά τους καπρίτσια και φόρτωσαν ( μαζί με τους προηγούμενους ) τους Ελληνες με χρέος 400 δισ. ευρώ, ώστε ποτέ τα παιδιά μας να μη σηκώσουν κεφάλι.

    Ανάλγητοι, αδίστακτοι, διαλύουν τη δημοκρατία, την ομαλότητα και την Οικονομία, αντί της αξιοπρεπούς αποδοχής της ήττας. Αν ήταν άνθρωποι, αν είχαν ήθος και αξιοπρέπεια, ήδη από σήμερα θα έπρεπε να αποσύρουν τις διαφημίσεις, να τονίσουν ότι θα στηρίξουν τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης με κορμό τον Σύριζα, ότι δεν υπάρχει φόβος για τις καταθέσεις και ότι εγγυώνται ότι θα δώσουν τη μάχη μαζί με τον Τσίπρα και τους ΑΝΕΛ και όποιους άλλους συμμετάσχουν στη κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

    Όμως, ο προσωπικός τους εγωισμός και η τυφλωμένη κομματική προσήλώση δεν τους αφήνουν να δουν καθαρά. Προτιμούν να διαλύσουν τα πάντα, ώστε ο Τσίπρας να μη μπορεί να κυβερνήσει. Ανήθικοι, αμοραλιστές, θεσιθήρες, καταστρέφουν τις Τράπεζες και την Ελληνική Οικονομία. Αν μπορούσαν, θα προκαλούσαν και εθνική κρίση για την καρέκλα. Ω καιροί, ω ήθη ! Απίστευτη πολιτική κατρακύλα για την Σαμαρική ΝΔ.

    Η σίγουρη ,όμως, νίκη του Σύριζα με πάνω από 6 μονάδες πανελλαδικά, απελευθερώνει τους ψηφοφόρους οι οποίοι κινούνται μαζικά προς Σύριζα, ΑΝΕΛ και Χ.Α. Οι πολιτικές αθλιότητες της ΝΔ το μόνο που θα φέρουν είναι ζημιά στους Έλληνες πολίτες ακόμα και στους ψηφοφόρους της ΝΔ. 35 χρόνια κυβερνούν ( μαζί με το ΠΑΣΟΚ ) και δεν θέλουν να παραδώσουν ομαλά και δημοκρατικά την εξουσία. Φόρτωσαν τη χώρα με δυσβάσταχτο χρέος, έφαγαν τα λεφτά των πολιτών στο Χρηματιστήριο και τα ομόλογα, διέλυσαν τα ταμεία και έχουν το θράσος να προκαλούν εκροή καταθέσεων με την μαύρη, κατάπτυστη, αηδιαστική προπαγάνδα τους και να υποσκάπτουν το μέλλον των νέων και γενικά των Ελλήνων.

    Ο Ελληνικός λαός παρακολουθεί άναυδος τις μεθοδεύσεις και την αθλιότητα της ΝΔ. Παραμένει ψύχραιμος γιατί ξέρει ότι στις 26 Ιανουαρίου τα πράγματα θα εξελιχθούν θετικά και η Ελλάδα, με τη στήριξη όλων των Ελλήνων, θα βαδίσει μπροστά, μέσα στην Ε.Ε και στο ευρώ, μαζί με τους άλλους λαούς της Ε.Ε.

    Στις 25 Ιανουαρίου θα νικήσει η ψυχραιμία, η ομαλότητα και η σταθερότητα και όχι η εξαχρείωση του πολιτικού ήθους από την ακραία, καταστροφολογική προπαγάνδα της ΝΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση