Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

Οικονομολόγοι προειδοποιούν για το ενδεχόμενο κουρέματος

Share it:

Λίγες μέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές στην Ελλάδα οικονομολόγοι προειδοποιούν για τις συνέπειες ενός νέου «βεβιασμένου» κουρέματος του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι η χώρα χρειάζεται πρωτίστως μεταρρυθμίσεις.
«Το ερώτημα είναι πώς μπορεί να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να γίνει η Ελλάδα ένα βαρέλι δίχως πάτο για την Ευρώπη», υπογραμμίζει προς τη σημερινή Frankfurter Allgemeine Zeitung ο γερμανός οικονομολόγος και επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Μελετών, Κλέμενς Φουστ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Ένα νέο κούρεμα που δεν θα συνοδευόταν από όρους για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων θα ήταν μέγα λάθος, όπως λέει, προσθέτοντας ότι η όλη συζήτηση που διεξάγεται για το θέμα στη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες συνδράμει τον προεκλογικό αγώνα του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια νέα απομείωση του χρέους θα έστελνε ένα καταστροφικό μήνυμα, γιατί στην περίπτωση αυτή και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, που έχουν επίσης μια ισχυρή, αριστερή, λαϊκίστικη αντιπολίτευση, θα μπορούσαν να ζητήσουν επίσης ένα κούρεμα, βάζοντας φρένο στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. «Στη δε Γερμανία η οποία θα κατέγραφε στην περίπτωση αυτή απώλειες, οι ζημιωμένοι φορολογούμενοι θα προσέφευγαν μαζικά στο AfD (σσ. το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία)».

«Ναι» σε περαιτέρω ελάφρυνση, αλλά υπό όρους
Εντούτοις ο Κλέμενες Φουστ δεν είναι γενικότερα κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο θεωρεί άλλωστε και ο ίδιος μακροπρόθεσμα μη βιώσιμο. Σημασία όμως έχει η σειρά των βημάτων που θα πρέπει να γίνουν: «Πρώτα θα πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, στη συνέχεια μπορεί να συζητηθεί η ελάφρυνση του χρέους». Άλλωστε, όπως εξηγεί, στην παρούσα φάση η εξυπηρέτηση του χρέους δεν επιβαρύνει σημαντικά την Ελλάδα, δεδομένου ότι πληρώνει μόλις 4 % περίπου του ΑΕΠ της για τόκους. Σε βάθος χρόνου όμως οι Έλληνες δεν μπορούν να πετυχαίνουν τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που είναι απαραίτητα για την αποπληρωμή των δανείων, ένα μέρος του χρέους λοιπόν θα έπρεπε να διαγραφεί, σύμφωνα με τον ίδιο.
Όπως σημειώνει η FAZ, η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αποκλείει το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος. «Δεν συντρέχουν λόγοι για εικοτολογίες, γιατί το θέμα δεν τίθεται καν», απαντά το υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο. Κατά ενός νέου κουρέματος τάσσεται και ο Λαρς Φελντ, ένας από τους λεγόμενους «πέντε σοφούς» της γερμανικής οικονομίας. «Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει ώστε η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», λέει προς την FAZ. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει και μέσα από άλλους μηχανισμούς, πέραν ενός κουρέματος, όπως είναι, για παράδειγμα, η παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Α. Κρητικός: «Όχι» σε κούρεμα άνευ όρων
Προειδοποιήσεις απευθύνει και ο οικονομολόγος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Αλέξανδρος Κρητικός: «Ένα κούρεμα άνευ όρων θα ισοδυναμούσε με πρόσκληση ώστε να ξεκινήσει κανείς και πάλι από την αρχή με την ανάληψη χρεών», όπως λέει. Σύμφωνα με τον έλληνα οικονομολόγο, η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη. Μπορεί μέχρι σήμερα να έχουν μειωθεί σημαντικά οι μισθοί και να έχει μεταρρυθμιστεί εν μέρει το συνταξιοδοτικό, «αυτό που λείπει όμως είναι ένα πραγματικό άνοιγμα των κλειστών οικονομικών κλάδων οι οποίοι θα μπορούσαν να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση».
Όπως εκτιμά ο Αλέξανδρος Κρητικός η τρόικα εστίασε περισσότερο στα ελλείμματα και την πολιτική των περικοπών. Την ίδια ώρα παραμελήθηκαν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανάπτυξη και κυρίως, η πραγματική εφαρμογή τους. Πολλές μεταρρυθμίσεις, όπως λέει, αποφασίστηκαν δια νόμου, «η εφαρμογή τους όμως έχει κολλήσει».
Πηγή: www.newsbeast.gr
Share it:
Reactions:

Σχολιάστε το άρθρο:

1 comments:

  1. Προσπάθεια διάλυσης και αποσταθεροποίησης της χώρας από στελέχη της ΠΟΛΑΝ και του πρώην ΛΑΟΣ ( που έχουν επικρατήσει μέσα στην ακραία ΝΔ ).

    Ξεκινά η τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές και η σαπίλα που κυβερνά την Ελλάδα και τη ΝΔ προσπαθεί να διαλύσει τη χώρα, βάζοντας "φωτιά" στην ομαλότητα. Κανένας μας, πια, δεν ξέρει μέχρι που μπορούν να φτάσουν και τι να κάνουν, μετά τις δηλώσεις του κ. Βορίδη ότι δεν παραδίδουν την εξουσία !!! Πρόκειται για κατάλυση της δημοκρατίας και του πολιτεύματος. Προσπαθούν να διαλύσουν το τραπεζικό σύστημα, την Εθνική Οικονομία και να εμποδίσουν την αυτοδυναμία του Σύριζα και την αύξηση του ποσοστού των ΑΝΕΛ. Χρησιμοποιούν όλα τα ανήθικα μέσα, τις γκρίζες/ μαύρες διαφημίσεις, την παραποίηση δηλώσεων και προγραμμάτων, χρησιμοποιούν διαπλεκόμενους εκδότες και μεγαλοδημοσιογράφους. Δεν έχουν ιερό και όσιο, είναι αδίστακτοι και καιροσκόποι, νοιάζονται μόνο για την εξουσία. Θέλουν να διαλύσουν πολιτικά και οικονομικά την Ελλάδα.

    Τι θέλουν ; Να μην έχει αυτοδυναμία ο Σύριζα, να μη μπουν στη Βουλή οι ΑΝΕΛ, για να προκαλέσουν ΧΑΟΣ και νέες εκλογές. Μετά τη Χρυσή Αυγή ( της οποίας τα στελέχη φυλάκισαν, αναιτιολόγητα σύμφωνα με τον κ. Τζήμερο ), μετά την ανήθικη προσπάθεια διάλυσης των ΑΝΕΛ με "ανταλλάγματα" που δόθηκαν σε "ανεξάρτητους" βουλευτές προερχόμενους από τους ΑΝΕΛ, μετά τους εκβιασμούς, την κινδυνολογία, τη προσπάθεια διάλυσης των Τραπεζών και της ΕΘνικής Οικονομίας από ψευτοπατριώτες, τώρα, σήμερα, ισχυρίζονται ότι θα κάνουν το κάθε τι για να μη κυβερνήσουν τα κόμματα που θα ψηφίσει ο λαός την Κυριακή.

    Καλούνται οι δημοκρατικοί, οι φιλελεύθεροι Έλληνες να καταδικάσουν στη κάλπη τα συνταγματικά παραστρατήματα της αλλοιωμένης ΝΔ. Χρέος όλων είναι να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν μαζικά, πια, τον Σύριζα, τους ΑΝΕΛ και όποιο άλλο κόμμα θέλουν, τα οποία με λύσσα πολεμούν τα ακραία στελέχη που κατέλαβαν και διέλυσαν την ΝΔ και την μετέτρεψαν σε φορομπηχτικό μηχανισμός διάλυσης της μεσαίας τάξης. Κάτω τα χέρια από τις εκλογές ! Κάτω τα χέρια από την Δημοκρατία ! Ο λαός δεν τρομοκρατείται, δεν εκβιάζεται ! Κάθε ψήφος στη ΝΔ του κ. Σαμαρά και του κ. Βορίδη είναι ένα βόλι στη καρδιά του Συντάγματος, της Δημοκρατίας, της Οικονομίας, των Ελλήνων γενικότερα. Ουδέποτε πολιτικό κόμμα, μετά τη δικτατορία, δεν έπεσε τόσο χαμηλά όσο η σημερινή ΝΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση