GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η CIA δεν θα τιμωρήσει τους πράκτορές της

H CIA δεν θα τιμωρήσει τους πράκτορες που κατηγορήθηκαν από τη Γερουσία ότι κατασκόπευαν τις εργασίες της επιτροπής έρευνας για τη χ...


H CIA δεν θα τιμωρήσει τους πράκτορες που κατηγορήθηκαν από τη Γερουσία ότι κατασκόπευαν τις εργασίες της επιτροπής έρευνας για τη χρήση βασανιστηρίων, ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών.
Σε ανακοίνωση, η CIA αναφέρει ότι συμφώνησε στα πορίσματα ενός εσωτερικού πειθαρχικού συμβουλίου, το οποίο εκτιμά ότι οι πέντε πράκτορες που κατηγορήθηκαν στην υπόθεση αυτή "ενήργησαν λογικά" και ότι "καμιά πειθαρχική ποινή δεν κρίνεται απαραίτητη" να τους επιβληθεί.
Οι πράκτορες είχαν κατηγορηθεί από τη Γερουσία ότι είχαν ψάξει στους υπολογιστές ενός δικτύου, του "RDINet", που δημιουργήθηκε ειδικά από τη CIA για τους κοινοβουλευτικούς που θα πραγματοποιούσαν την έρευνα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Το δίκτυο αυτό που βρίσκεται σε αυστηρά φυλασσόμενο κτίριο στη Βιρτζίνια, επέτρεπε στους κοινοβουλευτικούς ερευνητές να έχουν πρόσβαση σε εσωτερικά δεδομένα της υπηρεσίας για τη χρήση "προωθημένων ανακριτικών μεθόδων".
Η πειθαρχική επιτροπή παραδέχεται ότι η CIA είχε διαβάσει "πέντε e-mails" μελών της επιτροπής έρευνας, στο πλαίσιο, όμως, έρευνας για ενδεχόμενη διαρροή.
Είναι ένα "σφάλμα" που όμως "δεν αντανακλά πρόθεση πρόκλησης βλάβης ή απόκτησης πρόσβασης στις συνομιλίες" της επιτροπής έρευνας, εξήγησε εκ μέρους του πειθαρχικού συμβουλίου ο πρώην γερουσιαστής Εβαν Μπάι.
Η Γερουσία και η CIA δεν είχαν υπογράψει επίσημη ή ανεπίσημη, συμφωνία "για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για τη διερεύνηση ενδεχόμενης παραβίασης της ασφάλειας" κατά τη χρήση του RDINet από τους κοινοβουλευτικούς ερευνητές, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
"Κατά συνέπεια, δεν υπήρχε καμία εγγύηση για τις διαδικασίες διερεύνησης που θα ακολουθηθούν (για τη διερεύνηση παραβίασης της ασφάλειας) χωρίς ενδεχόμενες περιπλοκές ή σύγκρουση", πρόσθεσε ο πρώην γερουσιαστής.
"Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι ενέργειες της CIA παραβίασαν τη συνταγματική αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών", αντέδρασε η δημοκρατική γερουσιαστής Νταϊάν Φαϊνστάιν, πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας κατά τη θητεία που μόλις ολοκληρώθηκε. "Λυπάμαι πολύ που κανένας στη CIA δεν ευθύνεται γι αυτό".
Τον Ιούλιο, τα συμπεράσματα για την υπόθεση αυτή του γενικού επιθεωρητή της CIA Ντέιβιντ Μπάκλεϊ είχαν οδηγήσει τον διευθυντή Τζον Μπρέναν να ζητήσει συγνώμη από την επιτροπή της Γερουσίας. Ο Μπάκλεϊ παραιτήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.
Η έκθεση της Γερουσίας για τις "προωθημένες ανακριτικές μεθόδους" της CIA είχε δημοσιευτεί λογοκριμένη και είχε προκαλέσει σοκ σε όλο τον κόσμο, περιγράφοντας λεπτομερώς μεθόδους όπως ο εικονικός πνιγμός.
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση