GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

FT για Τσίπρα: "Serial killer" ή ένας ψυχρός διπλωμάτης;

Το προφίλ του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα σκιαγραφούν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, αρχής γενομένης από την περίοδο πο...

FT για Τσίπρα: Το προφίλ του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα σκιαγραφούν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, αρχής γενομένης από την περίοδο που συμμετείχε στις καταλήψεις ως μέλος του ΚΚΕ.

Σε σχετικό δημοσίευμα τονίζεται ότι εικοσιπέντε χρόνια αργότερα, "ο κ. Τσίπρας, 40 πλέον ετών, βρίσκεται μια ανάσα από την ανάληψη της πρωθυπουργίας ως ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, του ακροαριστερού κόμματος που είναι φαβορί για την νίκη στις εκλογές της Κυριακής.

Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει το πρώτο από τα ανερχόμενα λαϊκιστικά κόμματα που κλονίζουν την ευρωζώνη και θα έρθει στην εξουσία σε μια εθνική πρωτεύουσα, από τότε που η κρίση χρέους χτύπησε για πρώτη φορά το ενιαίο νόμισμα της Ε.Ε. το 2010".

Κατά το δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρει ότι επικριτές του "υποστηρίζουν πως αντί για τον ιδεαλιστή ήρωα των δοκιμαζόμενων Ελλήνων που παρουσιάζει στους ψηφοφόρους του ο κ. Τσίπρας είναι ένας πολύ πιο κυνικός και ορθολογιστής πολιτικός, που χρησιμοποιεί το χάρισμα του και την εμφάνιση του για να παρουσιάσει ένα φιλικό πρόσωπο καθώς οδεύει προς την κορυφή".

"Πιστεύω ότι είναι πολύ φιλόδοξος" λέει ένα από τα πρώην μέλη της κεντρικής επιτροπής του κόμματος που έφυγε την εποχή που ανέβαινε ο κ. Τσίπρας. "Αυτό είναι το μόνο που τον κινητοποιεί. Θα ήθελε να γίνει ο πρωθυπουργός".

Ο προκάτοχος του στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέκος Αλαβάνος, αμφισβητεί κατά πόσον η ρητορική του κόμματος συμβαδίζει με τις προθέσεις του. "Είχε ριζοσπαστικές αριστερές καταβολές, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ένα μετριοπαθές κόμμα" υποστηρίζει ο κ. Αλαβάνος, που θεωρείται από πολλούς ως ο άνθρωπος που ενορχήστρωσε την άνοδο του κ. Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας, γράφουν οι Financial Times μεταξύ σοβαρού και αστείου, αναγνωρίζει πως κάποιοι μέσα στο κόμμα τον βλέπουν ως "serial killer", που έχει ξεφορτωθεί ηγέτες από την ιδρυτική γενιά του κόμματος, μεταξύ των οποίων και τον κ. Αλαβάνο. "Το κατά πόσον ο κ. Τσίπρας είναι ένας ιδεαλιστής που έχει ως ιερό στόχο να αλλάξει την ευρωζώνη ή ενός ψυχρός διπλωμάτης που είναι πρόθυμος να θυσιάσει την σκληρή του γραμμή ενάντια στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, δεν είναι πλέον ένα ερώτημα που απασχολεί μόνο το πολιτικό κατεστημένο της Αθήνας" σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει ότι λήγει το πενταετές πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. "Περίπου 4,3 δισ. ευρώ ομόλογα λήγουν ένα μήνα αργότερα. Ένα μεγάλο μέρος από όσους ασχολούνται με τα οικονομικά της χώρας πιστεύουν ότι χωρίς μια στροφή 180 μοιρών από τον κ. Τσίπρα, η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει, προκαλώντας και πάλι πανικό στις αγορές και δυνητικά μια έξοδο από την ευρωζώνη" υπογραμμίζει.

Οπότε είναι ο Αλέξης Τσίπρας ένας πραγματικά συναινετικός πολιτικός ή ένας άκαμπτος επαναστάτης; αναρωτιούνται οι Financial Times

"Είμαι συναινετικός γιατί θέλω να έχω ρεαλιστικούς στόχους" λέει χαμογελώντας ο κ. Τσίπρας, στο γραφείο του στα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ. "Την ίδια ώρα είμαι πολύ αποφασιστικός αν ξέρω πως είναι απαραίτητο να γίνει μάχη".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση