Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

Τα σενάρια της Morgan Stanley για την Ελλάδα

Share it:


Η παραμονή στο ευρώ, η άνοδος στην εξουσία, και ο τερματισμός του μνημονίου συνιστούν μια "αδύνατη τριάδα" για τον ΣΥΡΙΖΑ, και ένα από τα τρία θα πρέπει να εκλείψει υποστηρίζει η Morgan Stanley σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και στην οποία εξετάζονται τα σενάρια για την Ελλάδα και την οικονομία της χώρας.

Ο οίκος σημειώνει ότι καθώς η Αθήνα χρειάζεται μια προληπτική πιστωτική γραμμή για να βοηθήσει την πρόσβασή της στις αγορές, δεδομένου του κενού χρηματοδότησης και ως εκ τούτου, ένας συμβιβασμός μεταξύ της τρόικας και της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης είναι πιθανός - ιδίως εάν συνοδευτεί από ένα "ήπιο" κούρεμα του επίσημου τομέα. Ωστόσο, σε ορίζοντα 3-6 μηνών, οι προοπτικές μόνον ευοίωνες δεν φαντάζουν.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια έκθεση, η ελληνικό κατάσταση περιπλέκει επίσης και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αλλά δεν το αποκλείει. Καθώς τα ελληνικά ομόλογα δεν υπάγονται σε επενδυτική βαθμίδα, η χώρα πρέπει να είναι σε πρόγραμμα και να ευθυγραμμιστεί με τις συστάσεις της τρόικας. Οπότε, εάν δεν υπάρξει μια ακόμη παράταση μετά τις εκλογές (κάτι που αποτελεί και το βασικό σενάριο του οίκου), η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να αγοράζει ελληνικά ομόλογα όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης (QE).

Με την πιθανότητα αυξανόμενης βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας, ο οίκος συνιστά προσοχή στα ελληνικά ομόλογα, δεδομένης και της υπεραπόδοσής τους την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, σε μακροπρόθεσμη βάση παραμένει «εποικοδομητική» και παρατηρεί ότι η αγορά ενδεχομένως να μην δίνει την πρέπουσα βάση στο σενάριο με βάση το οποίο παρατείνεται εκ νέου το ελληνικό πρόγραμμα και ως εκ τούτου, τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να αγοραστούν από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Το βασικό σενάριο του οίκου, για παραμονή στο ευρώ συγκεντρώνει πιθανότητες 55% ενώ σε μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται ανάπτυξη 2% για την Αθήνα το 2015 και ράλι σε μετοχές και ομόλογα.

Ο οίκος εκτιμά επίσης τις πιθανότητες υλοποίησης του σεναρίου εξόδου από το ευρώ στο 25%, με πτώση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος, και ισχυρό πτωτικό περιθώριο έως 76% στις ελληνικές μετοχές.

Το σενάριο "euro staycation", με πιθανότητες 20% αφορά το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία αρχικά, με την συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη να "ακυρώνεται" επί της ουσίας. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και οι ελληνικές μετοχές έχουν περιθώριο πτώσης έως 36%.

Στο μεταξύ, με άλλη έκθεσή της η Morgan Stanley προχωρά σε μείωση των τιμών-στόχων για τις ελληνικές τράπεζες κατά 32% - 39%. Συγκεκριμένα, υποβαθμίζει και την Alpha Bank, την κορυφαία της επιλογή από τον κλάδο, σε equalweight, σε ευθυγράμμιση με Eurobank και Πειραιώς.

Όπως αναφέρει ο οίκος, το βασικό του σενάριο υποθέτει ένα σχετικά ήπιο πολιτικό περιβάλλον. Σημειώνει πως εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και καταστεί πραγματικό το ρίσκο αποκοπής των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, οι τραπεζικές μετοχές ενδέχεται να αποδειχθούν υπερτιμημένες στα τρέχοντα επίπεδα.

Ωστόσο, η M.S. βλέπει περιθώριο συμβιβασμού και αντικίνητρα για ενδεχόμενο Grexit από όλες τις πλευρές. Ως εκ τούτου, υιοθετεί πιο ουδέτερη στάση απέναντι στον κλάδο εν όψει της αβεβαιότητας, και σημειώνει ότι συνεχίζει να βλέπει μακροπρόθεσμη αξία στις ελληνικές τράπεζες, διατηρώντας την προτίμησή της στην Alpha.

Σημειώνεται ότι ο οίκος μειώνει το στόχο για την Alpha Bank ΑΛΦΑ -0,66% στο 0,55 ευρώ από 0,8 ευρώ, για τη Eurobank στο 0,2 ευρώ από 0,32 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στο 0,96 ευρώ από 1,5 ευρώ.
Share it:
Reactions:

Σχολιάστε το άρθρο:

1 comments: 1. ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΤΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΝΤΟΠΙΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΑΘΛΙΑΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

  "ΞΕΝΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ":

  "ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΔΡΑΚΑΣ ΤΟΥ!"


  Μάριο Σοάρες (ιδρυτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, δύο φορές πρωθυπουργός και εκλεγμένος από τον λαό πρόεδρος της Δημοκρατίας για δύο θητείες): "Σε μια τόσο ενδιαφέρουσα στιγμή η Ελλάδα, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, θα αποφασίσει για το μέλλον της χωρίς να συνεχίσει να αποδέχεται τις πολιτικές της λιτότητας που την οδηγούν στη φτώχεια, την οποία της επέβαλε η κυρία Μέρκελ και στις άλλες χώρες του Νότου. Με μεγάλη χαρά παρακολουθώ τις δημοκρατικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τον φίλο και σύντροφό μου Αλέξη Τσίπρα, που τόσο εκτιμώ και θαυμάζω".

  Guardian: «Δημιουργημένος από την κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο κόμμα ενάντια στο κατεστημένο και τη λιτότητα που παίρνει την εξουσία στην ευρωζώνη» αναφέρει, τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει ο νέος εθνικός ηγέτης στα 40 του. «Το Βερολίνο και η Αθήνα παραμένουν οι δύο πόλοι της βασικής ευρωπαϊκής συζήτησης και μία νίκη του Τσίπρα είναι μία απάντηση σ' αυτή τη συζήτηση που όλοι θα ακούσουν. «Αυτό φαίνεται απίθανο… Το Grexit θα δημιουργούσε προηγούμενο, διαλύοντας την καθορισμένη με συνθήκη υπόσχεση ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι μη αναστρέψιμη». «Η αποβολή της Ελλάδας, μετά από όσα έχει περάσει, θα προκαλούσε μαζική δυσαρέσκεια για το Βερολίνο σε άλλα μέρη της Ευρώπης, αναφέρει ο Guardian. Θα ήταν τοξική».

  PROFIL (Αυστριακό ευρείας κυκλοφορίας περιοδικό): «ΨΗΦΙΣΤΕ ΣΥΡΙΖΑ!». Ολοσέλιδο σχόλιο του Georg Hoffmann-Ostenhof, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αν ήταν Έλληνας, θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές, με το σκεπτικό ότι η νίκη του κόμματος θα ήταν θετική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για τις απειλές της Ευρώπης περί “Grexit”, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να τις εκμεταλλευτεί προκειμένου να προσελκύσει ψηφοφόρους, ωστόσο οι Έλληνες δεν πτοήθηκαν από αυτή την «ξεδιάντροπη και άνευ προηγουμένου» απόπειρα εκφοβισμού. Την ίδια ώρα κανείς στην Ευρώπη δεν μιλά πια για “Grexit” και είναι προφανές ότι οι εταίροι έχουν συμβιβαστεί με την προοπτική ότι θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα του οποίου κερδίζει όλο και μεγαλύτερη συμπάθεια, και μάλιστα από εκεί που δεν το περίμενε: για παράδειγμα, οι Financial Times επαινούν τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ να τα βάλει με τους ολιγάρχες, ενώ στο ερώτημα αν είναι τόσο ριζοσπαστικό το αίτημα του κόμματος για διαγραφή του χρέους, η –ειρωνική- απάντηση που δίνει η ίδια εφημερίδα είναι ότι αυτή η ιδέα είναι τόσο ριζοσπαστική, ώστε σχεδόν όλοι οι “mainstream” οικονομολόγοι έχουν εκφραστεί υπέρ της.

  SPIEGEL: Η γερμανική κυβέρνηση θα αναζητήσει -όπως και τα προηγούμενα χρόνια- και με τη νέα κυβέρνηση μια «συμβιβαστική φόρμουλα». Σε σχέση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ o αρθρογράφος συμφωνεί σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα ενός κουρέματος του χρέους και ειδικότερα στην εκτίμηση ότι «η ευρωζώνη στο σύνολο της θα βγει από την κρίση μόνον εάν διαγράψει ένα μέρος του χρέους». Υπό αυτό το πρίσμα, γράφει το SPIEGEL, οι εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να αποτελέσουν «έναυσμα για μια αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη».

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση