GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Σαμαράς δεν τρώγεται εύκολα αλλά ο Καραμανλής τον έχει στο πιάτο

Πολλά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών θέλουν τον Κώστα Καραμανλή να παρεμβαίνει καθοριστικά και να υποβοηθά έως και να προκαλεί αλλα...

Ο Σαμαράς δεν τρώγεται εύκολα αλλά ο Καραμανλής τον έχει στο πιάτο
Πολλά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών θέλουν τον Κώστα Καραμανλή να παρεμβαίνει καθοριστικά και να υποβοηθά έως και να προκαλεί αλλαγή ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε η μόνη σταθερά και ο πιο ισχυρός παίκτης στη σκακιέρα της Κεντροδεξιάς, τόσο εντός όσο και εκτός ΝΔ, παραμένει ο πρώην πρωθυπουργός. Ειδικά μάλιστα μετά την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αναδείχθηκε ο ρόλος του κ. Καραμανλή στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο όχι μόνο για την προεδρική εκλογή αλλά και για τις εσωκομματικές ζυμώσεις, γράφει στο "Βήμα της Κυριακής" ο Άρης Ραβανός.
 
Την ίδια στιγμή στην παρτίδα σκακιού στην Κεντροδεξιά το νέο ισχυρό πιόνι που μπαίνει στο παιχνίδι είναι αυτό του κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος μετά τη μη επιλογή του από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την Προεδρία της Δημοκρατίας λέγεται ότι φέρεται έτοιμος σύντομα να εμπλακεί στα εσωκομματικά της ΝΔ.   
 
Η παρέμβαση Καραμανλή μετά το τηλεφώνημα του προέδρου της ΝΔ για να ζητήσει να χαμηλώσουν οι τόνοι, με αποτέλεσμα να ακυρώσουν οι βαρόνοι και οι δελφίνοι την επανάληψη στην οικία της Ντόρας Μπακογιάννη του δείπνου των «14» που είχε ως πρώτη οικοδέσποινα τη Μαριέττα Γιαννάκου, έδωσε την ευκαιρία στους «καραμανλικούς» να αναφωνήσουν ότι ο κ. Καραμανλής είναι ουσιαστικά ο επικυρίαρχος της παράταξης.
 
Πόσο απέχει αυτή η εκτίμηση των «καραμανλικών» από την πραγματικότητα; Οχι πολύ μακριά, λένε οι πιο μυημένοι επί των παρασκηνιακών διεργασιών και θυμίζουν ότι η άποψη του κ. Καραμανλή και για την επόμενη ημέρα στη ΝΔ έχει βαρύνουσα σημασία για όλους και για όλα.
 
Στο «γαλάζιο» σκάκι τα πιόνια έχουν αρχίσει να κινούνται και η στρατηγική των βαρόνων και των δελφίνων αρχίζει σιγά-σιγά να φαίνεται αχνά και οι επόμενες τακτικές κινήσεις τους συνδέονται άμεσα με την πορεία της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές.
 
Ολα θα εξαρτηθούν από τις ευρύτερες συμμαχίες που θα διαμορφωθούν στο εσωτερικό της Κεντροδεξιάς, ενώ, όπως και στη στρατηγική που εφαρμόζεται στο σκάκι, έτσι και στη ΝΔ ο πρώτος στόχος στην επόμενη φάση είναι να καταληφθεί το κέντρο ώστε ο κάθε παίκτης (δελφίνος ή βαρόνος) να μπορεί να ελέγξει τους διαδρόμους του παιχνιδιού και να προστατευθεί από τις επιθέσεις του αντιπάλου.
 
Ο κ. Καραμανλής σε αυτή τη διαδικασία παραμένει υπέρμαχος της άποψης ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα της παράταξης και συνιστά σε όλους ψυχραιμία, αν και θεωρεί απαραίτητη την εκκίνηση ενός εσωτερικού διαλόγου για την ιδεολογική τοποθέτηση της ΝΔ στο νέο περιβάλλον.
 
Σε αυτή την κατεύθυνση και λόγω της κρισιμότητας των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους  ο κ. Καραμανλής ήταν αυτός που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ώστε να «φρενάρει» προσώρας τα δείπνα και τις κινήσεις αμφισβήτησης.
 
«Δαχτυλίδια ο ίδιος δεν δίνει» λένε τακτικοί συνομιλητές του και δεν θεωρείται πιθανόν να δώσει το «πράσινο φως», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει λόγο για διάφορα πρόσωπα. Μένει όμως και θα μείνει μακριά από τις μηχανορραφίες διαφόρων και τα μικροπολιτικά παιχνίδια τους και φέρεται να έχει πει ότι «κανείς δεν πρέπει και δεν δικαιούται να ρίχνει λάδι στη φωτιά».
 
«Ο Καραμανλής ήταν, είναι και θα είναι εδώ ως εγγυητής της ενότητας όχι της ΝΔ αλλά της ευρύτερης μεγάλης κεντροδεξιάς, ευρωπαϊκής, μεταρρυθμιστικής και φιλελεύθερης παράταξης» τονίζουν συνομιλητές του, ενώ και τις προσεχείς ημέρες έχουν προγραμματισθεί πολλές και ενδιαφέρουσες συναντήσεις με αρκετά κορυφαία στελέχη και βουλευτές.
 
Εκκρεμεί η συνάντησή του με την κυρία Γιαννάκου, ενώ όσοι ξέρουν τι συζητείται στο γραφείο του λένε πως πρέπει να αναμένουμε πολιτικές πρωτοβουλίες από τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος ως παράγοντας σταθεροποίησης προ ημερών «έβαλε πάγο» στις εσωκομματικές κινήσεις με το μήνυμα «δεν είναι ώρα για εσωστρέφεια».
 
 
Η ΝΔ βρίσκεται σε διαδικασία ενδοσκόπησης, αν και η σημερινή ηγετική ομάδα προσπαθεί να κάνει διαχείριση της κατάστασης, ενώ ως τώρα διαπιστώνει ότι δεν υφίσταται οργανωμένη αμφισβήτηση.
 
«Ο Σαμαράς δεν τρώγεται εύκολα» λένε υποστηρικτές του και μια ομάδα περίπου 15-20 βουλευτών «σκληρών σαμαρικών» αποτελεί τη φρουρά του στη νέα ΚΟ, στην οποία προστίθενται και άλλοι που έχουν αυτόνομη πορεία, όπως οι Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης, και είναι αυτοί που θα τον υποστηρίξουν με σθένος όταν προκύψει ζήτημα.
 
Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι έτοιμος για όλα. Δεν δείχνει διάθεση να ανοίξει ο ίδιος τις διαδικασίες και για να ξεφύγει από τις πιέσεις ενδέχεται, αντί για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, να ανακοινώσει ότι θα γίνει εθνική συνδιάσκεψη όπου θα αποτιμηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και όπου θα συζητηθεί η ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος.
 
Ο ίδιος εμφανίζεται από τους υποστηρικτές του ως «πολύ σκληρός για να πεθάνει πολιτικά», αν και οι δελφίνοι και οι βαρόνοι και πολλοί από το καραμανλικό σύστημα συζητούν την επόμενη ημέρα χωρίς τον κ. Σαμαρά.
 
Μέχρι στιγμής έχει συγκροτηθεί μια άτυπη ομάδα υποστήριξής του, στην οποία ανήκουν, εκτός από τους κ.κ. Βορίδη και Γεωργιάδη, μεταξύ άλλων οι βουλευτές Δημήτρης Σταμάτης, Γιάννης Βρούτσης, Κώστας Καραγκούνης, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Νότης Μηταράκης, Βασίλης Οικονόμου, Κώστας Βλάσσης, Κώστας Κατσαφάδος, Ανδρέας Κατσανιώτης κ.ά.
 
Ο κ. Σαμαράς στην επικείμενη συνεδρίαση της ΚΟ - ίσως γίνει εντός της εβδομάδας - και της Πολιτικής Επιτροπής ετοιμάζεται να δώσει απαντήσεις σε πολλούς και να ρίξει το... «γάντι», ενώ θα έχει ενδιαφέρον το ποιος από όσους λένε στο παρασκήνιο πως ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει την πολιτική τύχη του Μιλτιάδη Εβερτ θα κάνει το πρώτο βήμα και θα θέσει ζήτημα ηγεσίας. 
 
 
Ποιος είναι ο δυνατός παίκτης από την ευρύτερη ομάδα των δελφίνων και των βαρόνων; Αυτό θα φανεί από το πώς θα τοποθετηθεί ο καθένας ή η καθεμιά στο εσωκομματικό ζήτημα της ΝΔ και ποιο στίγμα θα δώσει. «Ο παράγοντας Αβραμόπουλος δεν πρέπει να λησμονείται» λένε πολλοί και θεωρούν ότι ο κοινοτικός επίτροπος που συμμάχησε με τον κ. Σαμαρά το 2009 και ήταν αυτός που οδήγησε στη νίκη του με την επιμονή για εκλογή από τη βάση ενδέχεται να διαδραματίσει ρόλο την επόμενη ημέρα. Μένει να φανεί πώς θα κινηθεί ο ίδιος το επόμενο διάστημα.
 
Η Ντόρα Μπακογιάννη θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας και ήδη πολλοί της ζητούν να βγει μπροστά και είναι βέβαιον ότι στη συνεδρίαση της ΚΟ θα μιλήσει ανοιχτά για το θέμα της διαδοχής τονίζοντας την ανάγκη αλλαγής σελίδας. Οι συναντήσεις της με πολλούς βουλευτές και στελέχη πυκνώνουν, αν και η ίδια είναι προσεκτική για να μη γίνουν τα λάθη του παρελθόντος και δηλώνει ότι την ενδιαφέρει το συμφέρον της παράταξης και όχι το προσωπικό.
Σημαντική είναι η άποψη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος θεωρεί ότι πρέπει να γίνει μετάβαση στη νέα γενιά, ενώ από το κλίμα που θα επικρατήσει θα φανεί αν ο ίδιος θα εμπλακεί ως μεταβατική λύση.
 
Από τη νεότερη γενιά, μετά την ιδεολογική πλατφόρμα που κατέθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που έχει διευρύνει τον κύκλο των συνομιλητών του, μεγάλη συζήτηση προκαλούν τα μελλοντικά σχέδια του κ. Μητσοτάκη που λέγεται ότι άνοιξε περπατησιά για την επόμενη ημέρα. Πολλοί θεωρούν ότι με την εχθρική δήλωση για τον κ. Παυλόπουλο και κατ' επέκταση για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Καραμανλή έβαλε απέναντι τους «καραμανλικούς». Πολλοί λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης ενδέχεται, όσο και αν ο ίδιος το διαψεύδει, να έχει κατά νου μια πορεία εκτός ΝΔ αλλά εντός της παράταξης με στόχο τον φιλελεύθερο μεταρρυθμιστικό χώρο. Πάντως προχθές άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την αρχηγία της ΝΔ εφόσον προκύψει ζήτημα.
 
Στη σκιά της προωθημένης άποψης αρκετών στην Κεντροδεξιά ότι πρέπει να γίνει ένα νέο κεντροδεξιό κόμμα και να μείνει η νυν ηγεσία στη ΝΔ με τα 150 εκατ. ευρώ χρέη κινούνται και οι άλλοι δελφίνοι: ο κ. Βορίδης επενδύει στο σκληρό δεξιό ακροατήριο και ο Νίκος Δένδιας κινείται αρχηγικά και οργανώνεται. Την επόμενη ημέρα θα ανοίξει μεγάλη συζήτηση για τη στρατηγική που ακολούθησε η ΝΔ στην προεκλογική περίοδο, τους χειρισμούς που έγιναν, τη φυσιογνωμία της παράταξης και είναι έτοιμοι να μιλήσουν πολλοί στην ΚΟ όπως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, η Ολγα Κεφαλογιάννη (κινείται προσεκτικά στο παρασκήνιο) κ.ά.
 
Κινητικότητα αναπτύσσουν και οι δύο περιφερειάρχες της νεότερης γενιάς Απόστολος Τζιτζικώστας και Κώστας Μπακογιάννης, ενώ πόλο για αρκετά κομματικά στελέχη και μια ομάδα βουλευτών αποτελεί ο νέος παίκτης, ο 40χρονος βουλευτής Σερρών Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος χτίζει συμμαχίες στρατηγικής σημασίας με το βλέμμα στο μέλλον.

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση