GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η εικόνα αποσύνθεσης του ελληνικού ποδοσφαίρου

Εικόνα διάλυσης βγάζει προς τα έξω το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μετά τα επεισόδια, με τελευταία αυτά που σημειώθηκαν στη Λεωφόρο, που κάνουν...

Η εικόνα αποσύνθεσης του ελληνικού ποδοσφαίρου
Εικόνα διάλυσης βγάζει προς τα έξω το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μετά τα επεισόδια, με τελευταία αυτά που σημειώθηκαν στη Λεωφόρο, που κάνουν κατά καιρούς το γύρο του κόσμου, ήρθαν οι far west σκηνές στο ΔΣ της Σούπερ Λίγκας και χθες η απόφαση αναστολής του πρωταθλήματος για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Τα νέα έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, με ποδοσφαιριστές που βγάζουν το ψωμί τους στην Ελλάδα να περιγράφουν στους συμπατριώτες τους όσα τραγελαφικά συμβαίνουν και τα διεθνή ΜΜΕ να βρίσκουν έναν ακόμη λόγο να «θάψουν» τη χώρα…

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, οι τελευταίοι «ρομαντικοί» ελπίζουν αυτή η κρίση, η μεγαλύτερη (αν δεν υπάρξει επόμενη) που έχει βιώσει ποτέ το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, να βγάλει κάτι θετικό. Κι αυτό φαίνεται να είναι στο χέρι όλων, από την κυβέρνηση και τους παράγοντες των ομάδων, μέχρι τα ΜΜΕ και τους φιλάθλους.

Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής. Απαιτεί από τις ομάδες να λάβουν μέτρα μέχρι εκείνη να θεσπίσει το νομοθετικό πλαίσιο που θα της επιτρέπει να δράσει. Το μπαλάκι σε πρώτη φάση περνά στη Super League, η οποία θα πρέπει μέχρι την επαναξιολόγηση που θα γίνει από την κυβέρνηση την ερχόμενη Τετάρτη να αποδείξει πως έχει κάνει έστω κάποια μικρά βήματα προόδου σε όσα της έχουν ζητηθεί. Ο συνεταιρισμός θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα (με καθυστέρηση, δηλαδή) για να «τρέξει» μια σειρά από ζητήματα, όπως αυτά του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, της λειτουργίας των καμερών στα γήπεδα, αλλά και τη μετατροπή των συνδέσμων σε λέσχες φιλάθλων με μεγαλύτερο έλεγχο από το κράτος και ευθύνη των συλλόγων για τη λειτουργία τους.

Είναι δεδομένο πως θεαματικά αποτελέσματα μέσα σε μια εβδομάδα δεν μπορούν να υπάρξουν, αλλά η κυβέρνηση προσδοκά να δει έστω κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε διαφορετική περίπτωση του «λουκέτο» στη Super League θα συνεχιστεί, με τεράστιες οικονομικές συνέπειες για τις ΠΑΕ και αγωνιστικές για τις ομάδες, ενώ δεν αποκλείεται να «διευρυνθεί» αν υπάρξουν νέα κρούσματα βίας, όπως αυτά στον χθεσινό αγώνα της Λαμίας με την Αναγέννηση Καρδίτσας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επισπεύδει τις διαδικασίες για την ισχυροποίηση του νομοθετικού πλαισίου. Ο Σταύρος Κοντονής, νομικός γαρ, έχει διαπιστώσει πως το παλαιότερο πλαίσιο περιλαμβάνει γενικότητες και δεν δίνει στο κράτος ουσιαστική δυνατότητα επιβολής ποινών. Πρόκειται, ωστόσο, για-επίσης-χρονοβόρα διαδικασία, ενώ περιλαμβάνει και… κινδύνους, αφού υπάρχει πάντα το ζήτημα του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου, αφού οι ανώτερες διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές δεν επιτρέπουν την παρέμβαση του κράτους στα του οίκου της ή τουλάχιστον το επιτρέπουν σε έναν μόνο βαθμό κι όχι ολοκληρωτικά.

Το ζήτημα είναι λεπτό και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, στο πλαίσιο των επαφών που είχε το προηγούμενο διήμερο με τον πρόεδρο της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, και τον ομόλογό του της UEFA, Μισέλ Πλατινί, προσπάθησε να μεσολαβήσει ώστε να υπάρξει επαφή των δύο κορυφαίων ποδοσφαιρικών αρχών με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου οι όποιες αλλαγές γίνουν στο νομοθετικό πλαίσιο να γίνουν σε συνεργασία μαζί τους, ώστε να μην υπάρξει ο κίνδυνος να κριθούν εκ των υστέρων «άκυρες» λόγω παραβάσεων του αυτοδιοίκητου.

Το βέβαιο είναι πως διανύουμε κρίσιμες ημέρες για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και όλοι όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά γι’ αυτό καλούνται να το αποδείξουν. Σε πρώτη φάση δείχνοντας διάθεση για να αλλάξουν τα κακώς κείμενα και στη συνέχεια προχωρώντας στην υλοποίηση όσων χρειάζονται για να απαλλαγεί το ποδόσφαιρο από παθογένειες ετών που απειλούν ακόμη και την ίδια του την ύπαρξη. 

Πηγή: sport-fm.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση