GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Λαφαζάνης: Σταματάμε κάθε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Ο υπουργός Ανασυγκρότισης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, από το βήμα της Βουλής, τόνισε μεταξύ άλλων θα σταματήσει...


Λαφαζάνης: Σταματάμε κάθε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Ο υπουργός Ανασυγκρότισης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, από το βήμα της Βουλής, τόνισε μεταξύ άλλων θα σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, έκανε λόγο για τα 300 Kw ρεύματος σε 300.000 νοικοκυριά, ενώ εξέφρασε την αντίθεση της κυβέρνησης με την επένδυση στις Σκουριές.
«Για πολλούς από τους δύσπιστους, το ερώτημα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, απαντήθηκε από τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Μην ανησυχείτε, τα μνημόνια και η Τρόικα, τέλος. Το Ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμά μας δεν είναι σημαία ευκαιρίας ώστε να το περιφέρουμε στα Ευρωπαϊκά όργανα και να το αλλάζουμε όπως τα πουκάμισα. Δεν τεμαχίζεται το πρόγραμμά μας. Η κυβέρνησή μας δεν εκβιάζεται γιατί δεν μπορεί να εκβιαστεί μαζί της ένας ολόκληρος λαός, ο οποίος ομόφωνα στηρίζει την συλλογική μας προσπάθεια. Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο. Έπαψε να είναι προτεκτοράτο», είπε στην εισαγωγή του ο κ. Λαφαζάνης και συνέχισε:
«Η κυβέρνησή μας αυτή την ώρα δίνει έναν αγώνα για όλους τους εργαζόμενους της Ευρώπης που πνίγονται από τις άγριες ταξικές πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζουν οι κυρίαρχοι κύκλοι της ευρωζώνης. Η Ευρώπη ή θα αλλάξει, η δεν θα έχει μέλλον και σε αυτόν τον αγώνα επιδιώκει να συμβάλει η Ελληνική κυβέρνηση. Αν η κυβέρνησή μας σταθεί όρθια απέναντι στις θύελλες και τις πιέσεις δεν θα κερδίσει μόνο ο Ελληνικός λαός. Θα έχει νικήσει η ελπίδα σε όλη την Ευρώπη. Η κρίση που περνάμε, εν προκρίθηκε από την Ελλάδα αλλά γεννήθηκε στις ΗΠΑ. Στη χώρα μοντέλο του διεθνούς καπιταλισμού. Αυτή η κρίση δεν έχει παρέλθει ακόμα. Πλήττει ιδιαίτερα την ευρωζώνη όπου έχει καταντήσει να είναι η πιο προβληματική».
«Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το υπουργείο μας ονομάστηκε υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Το Περιβάλλον συνδέθηκε με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», είπε ο κ. Λαφαζάνης και συνέχισε:
«Θα αναπροσανατολίσουμε και θα αναβαθμίσουμε τον ρόλο της γενικής γραμματείας βιομηχανίας. Θα αναλάβει έναν έντονα ενεργητικό και παρεμβατικό ρόλο για τη διαμόρφωση μέσω εργαλείων και πολιτικών που θα στηρίζουν κλαδικές και τομεακές πολιτικές», ενώ για την ΔΕΗ είπε:
«Καρδιά για μια νέα παραγωγική προσπάθεια είναι η διαμόρφωση μιας νέας ενεργειακής πολιτικής. Η ΔΕΗ υποβαθμίστηκε παραγωγικά και καταληστεύεται από μεσαία και μεγάλα συμφέροντα. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά τις επιχειρήσεις και την ενεργοβόρα βιομηχανία είναι στα ύψη. Η περίφημη απελευθέρωση μπορεί να ευνόησε τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα αλλά εκτίναξε τις τιμές και αποδυνάμωσε την οικονομία. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει το 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ» και ξεκαθάρισε:
«Ακυρώνουμε άμεσα τον τεμαχισμό της ΔΕΗ σε μεγάλη και μικρή ΔΕΗ. Σταματάμε κάθε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, σταματάμε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΥΕ. Σταματάει η υποβάθμιση της ΔΕΗ ανανεώσιμες. Αναβαθμίζεται με στόχο να παίξει κεντρικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας. Η ΔΕΗ χρειάζεται μια σχεδιασμένη ανασυγκρότηση σε όλους τους τομείς, πρόσληψη νέου προσωπικού και πλήρη απεξάρτηση από τα ιδιωτικά συμφέροντα. Μπορεί μέσα από ένα σχέδιο ανασυγκρότησης να μειώσει από 20% έως 40% το κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος πράγμα που θα επιφέρει σημαντική μείωση στα τιμολόγια».
«Ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησής μας για δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, 300 κιλοβάτ ανά μήνα σε 300 χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας», ξεκαθάρισε ενώ στη συνέχεια μίλησε για το Φυσικό Αέριο:
«Η κυβέρνησή μας θα επιτύχει μια σημαντική μείωση στις τιμές προμήθειας του Φυσικού Αερίου οι οποίες είναι ίσως οι ακριβότερες στην Ευρώπη. Η ΔΕΠΑ ανασυγκροτείται ναι αναλαμβάνει νέο ρόλο χωρίς μεσάζοντες. Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ στην Αζέρικη εταιρεία Σοκάν, έχει προχωρήσει αρκετά. Εμείς θα αποφασίσουμε τις περεταίρω κινήσεις μας για την τύχη του ΔΕΣΦΑ μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού στην οποία εκκρεμεί προς εξέταση η συγκεκριμένη αγορά».
«Το δημόσιο θα ασκήσει όλα τα δικαιώματα της συμμετοχής του στα ΕΛΠΕ, προκειμένου αυτή η σύγχρονη βιομηχανία να ανασυγκροτηθεί και να παίξει σημαντικό ρόλο μείωση των τιμών του πετρελαίου της Βενζίνης και τη μείωση των τιμών στη χώρα μας», είπε ακόμα.
«Αναζητούμε τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες. Ιδρύουμε δημόσιο φορέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Μετά τον επιτυχή πρώτο διαγωνισμό για τα τρία χερσαία οικόπεδα, θα προχωρήσουμε ταχύτατα στην επανεξέταση του τρόπου διαγωνισμού για τα θαλάσσια οικόπεδα στις δυτικές θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας και νότια της Κρήτης», είπε ο κ. Λαφαζάνης για τους υδρογονάνθρακες.
«Η κυβέρνησή μας θα κάνει μια μεγάλη στροφή στην πρωτόγεννη παραγωγή, στην οποία έχουμε πολλά πλεονεκτήματα. Η κυβέρνησή μας θα στηρίξει άμεσα την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για να μπορέσει να επιβιώσει», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και σε Σκουριές και Ελληνικό:
«Είμαστε αντίθετοι στην επένδυση του Χρυσού στις σκουριές και θα αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά νόμιμα μέσα για να αξιοποιήσουμε αυτή τη θέση μας. Σε κάθε περίπτωση, θα στηρίξουμε όλους τους εργαζόμενους στα μεταλλεία. Η εξαγορά του Ελληνικού υπήρξε σκανδαλώδης, ενώ τα σχέδια για την αξιοποίησή του, είναι ακραία αντιπεριβαλλοντικά. Εμείς θα επανεξετάσουμε αυτή τη σκανδαλώδη εξαγορά με στόχο την ακύρωσή της».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση