GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κολομβία: Υπό κράτηση η πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών

Η πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Κολομβίας, η Μαρία Πιλάρ Ουρτάδο, τέθηκε σήμερα επισήμως υπό κράτηση στην Μπογοτά, μετά τ...

Κολομβία: Υπό κράτηση η πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών

Η πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Κολομβίας, η Μαρία Πιλάρ Ουρτάδο, τέθηκε σήμερα επισήμως υπό κράτηση στην Μπογοτά, μετά την έκδοσή της από τις αρχές του Παναμά στην πατρίδα της λόγω του διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος της διότι φέρεται να ενέχεται σε παράνομες υποκλοπές.

"Βρίσκεται στην έδρα της εισαγγελίας από τις πέντε το πρωί σήμερα", δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στις εισαγγελικές αρχές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η πρώην διευθύντρια της υπηρεσίας πληροφοριών και ασφαλείας της Κολομβίας, της DAS, κατηγορείται για συνέργεια στην υπόθεση των υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτικών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων και δικαστικών επί των ημερών του προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε (2002-2010) στην εξουσία στην Κολομβία. Αντιμετωπίζει επίσης την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας για την υπόθεση των υποκλοπών, οι οποίες φέρονται ότι έγιναν από το 2007 ως το 2009.

Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών, μιας υπόθεσης που προκάλεσε τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο, η DAS διαλύθηκε από τον σημερινό πρόεδρο της Κολομβίας, τον Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ουρίμπε. Ο τελευταίος, από την πλευρά του, αρνείται πως ήταν ενήμερος για τις υποκλοπές.

Αυτοεξόριστη από το 2010 στον Παναμά, όπου είχε ζητήσει να της χορηγηθεί καθεστώς πολιτικής πρόσφυγα —της παραχωρήθηκε, αλλά η κυβέρνηση του Παναμά το ανακάλεσε πέρυσι, χωρίς πάντως να τη συλλάβει—, η Ουρτάδο τελικά αποφάσισε να παραδοθεί στις αρχές της χώρας αυτής, μετά την δημοσιοποίηση την Παρασκευή του διεθνούς εντάλματος της Ιντερπόλ σε βάρος της. Μετήχθη στην Κολομβία συνοδευόμενη από Κολομβιανούς αστυνομικούς. Δεν έκανε καμιά δήλωση.

Ο υπουργός Δημόσιας ασφάλειας του Παναμά είχε επιβεβαιώσει, τις πρώτες πρωινές ώρες, ότι η πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Κολομβίας "παραδόθηκε στις κολομβιάνικες αρχές" και διευκρίνισε ότι βγήκε από τη χώρα με "ιδιωτικό αεροσκάφος".

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση