GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πότε και γιατί μία σχέση γίνεται προβληματική

Από τη  Δρ. Μυρσίνη Κωστοπούλου Κλινική Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια Τα επαναλαμβανόμενα δυσλειτουργικά μοτίβα συμπεριφοράς (π.χ. συγκρου...


Πότε και γιατί μία σχέση γίνεται προβληματική

Από τη  Δρ. Μυρσίνη Κωστοπούλου Κλινική Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια

Τα επαναλαμβανόμενα δυσλειτουργικά μοτίβα συμπεριφοράς (π.χ. συγκρουσιακή επικοινωνία), τα χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης που αντλούμε μέσα από τη σχέση, η συναισθηματική φόρτιση (θλίψη, οργή, στρες), το διάχυτο αίσθημα αδιεξόδου, η απαισιοδοξία και η στασιμότητα στην ικανότητά μας να βρούμε λύσεις είναι συμπτώματα μίας σχέσης που νιώθουμε να μας τελματώνει.
Να τι μας εμποδίζει από το να είμαστε σε αρμονία με τον άλλον:
Η δυσαρμονία με τον εαυτό μας.
Η δυσκολία να ακούμε το σύντροφό μας (μέσα από τα δικά του λόγια).
Το να θεωρούμε τον άλλον υπαίτιο και να τον κατηγορούμε, δίχως να μπαίνουμε σε διαδικασία αυταξιολόγησης («δεν φταίω, άρα δεν προσπαθώ»).
Ένα αίσθημα ανικανοποίητου που μας διακατέχει, χωρίς, όμως, να αποκωδικοποιούμε ποιες ματαιωμένες ανάγκες μας εκφράζει.
Ο εγωκεντρισμός και η ανάγκη μας να εξουσιάζουμε τον άλλον ως μοτίβο ύπαρξης σε μία σχέση (η επιβολή, δηλαδή και όχι το μοίρασμα και η αμοιβαιότητα).
Ο εγκλωβισμός στην ψυχολογία της ανημποριάς, όταν οι δυσμενείς συνθήκες της ζωής σου σε «βοηθούν» να πιστεύεις ότι δεν έχεις τον έλεγχο πάνω σε αυτό που σου συμβαίνει, τότε παύεις να προσπαθείς, νιώθεις αβοήθητος και οδηγείσαι σε αδιέξοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση