GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ξεκίνησε το Ειδικό Δικαστήριο για τον Παπακωνσταντίνου και τη λίστα Λαγκάρντ

Αυλαία για το Ειδικό Δικαστήριο με τον κατηγορούμενο πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου να ακούει όρθιος ενώπιον των 1...

Ξεκινάει το Ειδικό Δικαστήριο για τον Παπακωνσταντίνου και τη λίστα Λαγκάρντ
Αυλαία για το Ειδικό Δικαστήριο με τον κατηγορούμενο πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου να ακούει όρθιος ενώπιον των 13 δικαστών το βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει για τους χειρισμούς στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
"Είμαι αθώος κύριε πρόεδρε. Αρνούμαι κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες" είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου.

Στα πίσω έδρανα η σύζυγός του, συνεργάτες , φίλοι αλλά και συγγενείς του.
Λίστα Λαγκάρντ: Δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των συγγενών Παπακωνσταντίνου, παρά το σάλο που προκάλεσε η υπόθεση
Ο άλλοτε πανίσχυρος τσάρος της οικονομίας είναι αντιμέτωπος με τα κακουργήματα της νόθευσης δημόσιου εγγράφου και της απόπειρας απιστίας  με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. περί καταχραστών του Δημοσίου. Η δίκη διεξάγεται στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου εκεί όπου πριν από 24 χρόνια εκδικάστηκε η υπόθεση του " σκανδάλου Κοσκωτά".
Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός, μέσω των συνηγόρων του, υπέβαλε αίτημα ώστε να μην φωτογραφηθεί ωστόσο ο πρόεδρος του Δικαστηρίου επέστρεψε να πάρουν λίγα " καρέ" οι φωτογράφοι και μερικά πλάνα η Δημόσια τηλεόραση.
Έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας καθώς οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιούνται, εκτός απροόπτου, τις απογευματινές ώρες , λόγω των υπόλοιπων υποχρεώσεων που έχουν στα τμήματά τους οι δικαστές του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το κατηγορητήριο

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου φέρεται σύμφωνα με την κατηγορία να αφαίρεσε από τη λίστα Λαγκάρντ τα ονόματα τριών συγγενών του. Οι δικαστές κατά πλειοψηφία δέχτηκαν πως προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις σε βάρος του για τη νόθευση της λίστας είτε για να μην ζημιωθεί η "πολιτική του εικόνα", είτε για να εξυπηρετήσει οικονομικά τους συγγενείς του και να αποφευχθεί ο φορολογικός τους έλεγχος. Όπως εκτιμάται στο παραπεμπτικό βούλευμα η ζημιά που προκάλεσε στο Ελληνικό Δημόσιο με τις ενέργειες του ο Γ. Παπακωνσταντίνου αγγίζει το 1.900.000 ευρώ.

Τι λέει ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Ο πρώην υπουργός αρνείται κατηγορηματικά ότι αλλοίωσε τη λίστα Λαγκάρντ "δείχνοντας", μάλιστα, ως υπεύθυνο τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη. Στο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου διαφαίνεται ξεκάθαρα η υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει ενώπιον του δικαστηρίου ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου καθώς αναφέρει ότι:
"Το αρχικό usb όχι απλώς δεν υπάρχει στη δικογραφία, αλλά ομολογείται από τον παραλήπτη του Ιωάννη Διώτη ότι κατεστράφη εκ μέρους του όχι κατά λάθος, αλλά επίτηδες!...Με την εξαφάνισή του χάθηκε το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο που θα επιβεβαίωνε ή θα διέψευδε την προσαπτόμενη στο πρόσωπό μου νόθευση".

Οι δικαστές

Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου είναι ο αρεοπαγίτης Ν. Πάσσος και εισαγγελέας η Ξ. Δημητρίου – Βασιλοπούλου, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Από τον Άρειο Πάγο βρίσκονται στην έδρα οι Κ. Τσόλας, Δ. Κράνης, Δ. Κόμης, Αν. Ζευγώλης, Αρ. Σταυράκης, Μ. Γαλάνη - Λεοναρδοπούλου και από το ΣτΕ οι Δ. Πετρούλιας, Α. Θεοφιλοπούλου, Α. Σακελλαροπούλου, Μ. Παπαδοπούλου, Κ. Πισπιρίγκος, Τ. Κόμβου. Στην διαδικασία θα παρίστανται και 7 αναπληρωματικά μέλη.

Και οι μάρτυρες...

Μάρτυρες κατηγορητηρίου είναι οι πανεπιστημιακοί Ν. Αλιβιζάτος και Ν. Διαμαντούρος και ο Δημήτριος Μασίνας, διευθυντής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ). Επίσης, έχουν κληθεί για να καταθέσουν οι Απόστολος Δελτσίδης, πραγματογνώμονας αξιωματικός της ΕΛΑΣ, Παναγιώτης Μαντούβαλος, στέλεχος του ΣΔΟΕ αρμόδιος για τον έλεγχο της Λίστα Λαγκάρντ, Χρυσή Χατζή διευθύντρια του γραφείου του πρώην υπουργού, Γεώργιος Αγγελόπουλος, εξειδικευμένος συνεργάτης του υπουργείου σε θέματα πληροφορικής, Σοφία Ρίτσου, ειδική σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου επί θεμάτων ληξιπρόθεσμων οφειλών και Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Ο πρώην υπουργός θα προτείνει και μάρτυρες υπεράσπισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση