GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γεφύρι Πλάκας: Η... πτώση του ιστορικού μνημείου - Η επόμενη μέρα

Tο μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, αυτό της Πλάκας στα Τζουμέρκα... έπεσε εξαιτίας της αδιαφορίας της Πολιτείας. Μία Πολιτεία...

Γεφύρι Πλάκας: Η... πτώση του ιστορικού μνημείου - Η επόμενη μέρα

Tο μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, αυτό της Πλάκας στα Τζουμέρκα... έπεσε εξαιτίας της αδιαφορίας της Πολιτείας. Μία Πολιτεία που δεν φρόντισε εδώ και χρόνια παρά τις εκκλήσεις να το προστατεύσει.

Η φύση μίλησε και την Κυριακή το πρωί έγινε το μοιραίο, καθότι η κακοκαιρία φρόντισε να ολοκληρώσει το έργο των υπευθύνων. 

Για την ιστορία, το καλοκαίρι του 1863, στο συνοικισμό των Ραφταναίων Πλάκας, αρχιμάστορες και μαστόροι, κάτοικοι όλων των γύρω χωριών γλένταγαν για το ξαναχτίσιμο του γεφυριού, που τους συνέδεε με την απέναντι όχθη και είχε πέσει το 1860, μέχρι που οι άγνωστες βουλές του Αράχθου έριξαν το γιοφύρι κείνο το μεσημέρι του καλοκαιριού και σκόρπισαν απογοήτευση.

Ο Κώστας Μπέκας, ένας σπουδαίος Τζουμερκιώτης μάστορας από τα Πράμαντα, ο οποίος είχε συνδέσει το όνομά του με το χτίσιμο και άλλων γεφυριών της περιοχής στο Σαραντάπορο και στην Καλεντίνη, δούλεψε σκληρά προσπαθώντας για τρίτη φορά να χτίσει το γιοφύρι, έως ότου τρία χρόνια μετά, το Σεπτέμβρη του 1866 ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι όλων των Βαλκανίων, μήκους 40μ. και ανώτατο ύψος 20μ, το σημερινό γεφύρι της Πλάκας.

Για την κατασκευή του χρειάστηκαν τρεις μήνες, 180.000 γρόσια, ανάμεσα αυτών και μια χορηγία από τον Αναστάσιο Λύτρα και χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ των άλλων ασπράδι από 20.000 αυγά.

Με δύο καμάρες στα πλάγιά του το γεφύρι δεν είναι μόνο ξακουστό για την ομορφιά του, αλλά και για τη θαυμαστή αρχιτεκτονική του. Πολλά γεφύρια της περιοχής έπεσαν με το πέρασμα του χρόνου και του δυνατού ποταμού. Ο Άραχθος είναι ύπουλο ποτάμι που τρώει τις βάσεις και παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του. Αλλά αυτό το γεφύρι στηρίζεται στα ίδια του τα θεμέλια, στις δικές του βάσεις και με αυτήν του την ωριμότητα στέκεται στο μεγαλύτερο άνοιγμα του ποταμού, κερδίζοντας άξια τη θέση του στην περιοχή και στην ιστορία.

Σπίρτζης: Είναι εφικτή η αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ανάφερε ότι είναι εφικτή τεχνικά η αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας, μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ωρα Mega, ενώ αναφέρθηκε στην προσφορά του ΕΜΠ για τη δωρεάν μελέτη.

O κ. Σπίρτζης, ο οποίος βρίσκεται στην Άρτα, ανέφερε ότι ήδη έχουν μεταβεί στο σημείο τα κλιμάκια του υπουργείου Πολιτισμού και πρόσθεσε πως μόλις υποχωρήσουν τα καιρικά φαινόμενα θα βρεθούν και τα υλικά της γέφυρας για να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Τέλος, επανέλαβε ότι από σήμερα το πρωί αρχίζει η καταγραφή των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, με τη βοήθεια και των κλιμακίων μηχανικών του υπουργείου Υποδομών που έχουν μεταβεί από την Αθήνα.

με πληροφορίες από gefiriplakas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση