GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Νιγηρία ζητεί τη στρατιωτική συνδρομή των ΗΠΑ για τη Μπόκο Χαράμ

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν ζητεί την βοήθεια των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ισλαμιστικής ένοπλης οργάνωσης Μπόκο Χαρά...

Η Νιγηρία ζητεί τη στρατιωτική συνδρομή των ΗΠΑ για τη Μπόκο Χαράμ

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν ζητεί την βοήθεια των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ισλαμιστικής ένοπλης οργάνωσης Μπόκο Χαράμ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal.

"Μήπως δεν μάχονται κατά του ΙΚ (των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους); Γιατί να μην έρθουν στη Νιγηρία;", είπε στη διάρκεια της αποκλειστικής του συνέντευξης στην εφημερίδα που δημοσιεύτηκε χθες Παρασκευή, την πρώτη που παραχωρεί αυτή τη χρονιά σε δυτικό μέσο ενημέρωσης.

"(Οι Αμερικανοί) είναι φίλοι μας. Αν η Νιγηρία έχει κάποιο πρόβλημα, τότε περιμένω από τις ΗΠΑ να έρθουν να μας βοηθήσουν", πρόσθεσε ο 57χρονος πρόεδρος.

Στην ίδια συνέντευξη ο Τζόναθαν είπε ότι από τις αρχές του 2014 έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να στείλουν στρατιώτες και στρατιωτικούς συμβούλους στη Νιγηρία για την πάταξη της Μπόκο Χαράμ.

Επικαλούμενος πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες, ο νιγηριανός πρόεδρος είπε ότι η Μπόκο Χαράμ "εκπαιδεύεται και χρηματοδοτείται" από το Ισλαμικό Κράτος.

Στην Ουάσινγκτον, ο υποναύαρχος Τζον Κέρμπι, ο υπεύθυνος Τύπου του Πενταγώνου, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για μονομερή αποστολή αμερικανών στρατιωτών στη Νιγηρία, αλλά πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ συζητούν το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε πολυεθνική δύναμη με αφρικανικά κράτη προς βοήθεια της Νιγηρίας. Η δύναμη κρούσης θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να βοηθήσει τη Νιγηρία να ενισχύσει τις δικές της υπηρεσίες αντικατασκοπείας.

"Αυτές οι συζητήσεις στην ουσία μόλις ξεκίνησαν. Μπορώ να σας πω ότι δεν υπάρχουν σχέδια αυτή τη στιγμή...για μονομερή αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στη Νιγηρία. Δεν υπάρχουν αμερικανοί στρατιώτες στη Νιγηρία", είπε ο ίδιος.

Σε πέντε εβδομάδες αναμένεται να πραγματοποιηθούν τελικά οι προεδρικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν σήμερα αλλά αναβλήθηκαν για λόγους ασφαλείας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο στρατός δήλωσε ότι ακόμη δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει την ασφάλεια των εκλογών. Για τον λόγο αυτόν η εκλογική επιτροπή της χώρας μετέθεσε την ημερομηνίας διεξαγωγής τους για τις 28 Μαρτίου ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στο στρατό να απομακρύνει την Μπόκο Χαράμ από τις περιοχές που ελέγχει.

Εντός οκτώ εβδομάδων, είπε ο πρόεδρος, "θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε όλα τα εδάφη που έχουν υπό τον έλεγχό τους".
Σε ό,τι αφορά τους 1,5 εκατομμύριο πολίτες που έχουν εκτοπιστεί από την Μπόκο Χαράμ, ο Τζόναθαν είπε ότι η κυβέρνηση τους έχει βοηθήσει επαρκώς οικονομικά.

"Όποτε υπάρχουν τόσο πολλοί άνθρωποι εκτοπισμένοι ακούγονται ιστορίες. Ακόμη και στις ολιγομελείς μας οικογένειες, μερικά παιδιά πεινάνε κάποιες φορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τα ταϊζεις".

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση