GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Από κόσκινο οι απαιτήσεις και οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας

Στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων των Βρυξελλών μπαίνουν οι προτάσεις αλλά και οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης εν όψει και του ...

Από κόσκινο οι απαιτήσεις και οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας

Στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων των Βρυξελλών μπαίνουν οι προτάσεις αλλά και οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης εν όψει και του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας. Τα κλιμάκια αναμένεται να κοστολογήσουν τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ούτως ώστε να αντικατασταθούν κάποια μέτρα λιτότητας με δημοσιονομικά ισοδύναμα ώστε να μην εκτροχιαστεί η χώρα από την επάνοδο στην ανάκαμψη.

Αυτό αποφασίστηκε έπειτα από σχετική συμφωνία του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. 

Στα τεχνικά κλιμάκια θα μετέχουν αξιωματούχοι από τους θεσμικούς εταίρους της Ελλάδας, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πιθανότατα και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ από πλευράς Ελλάδας θα μετέχει ειδική αντιπροσωπεία σε ευθεία συνεννόηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται, όπως διευκρινίζεται, για μία καθαρά τεχνική επεξεργασία των εκκρεμών δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς που απορρέουν από τις συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης, προκειμένου να καταγραφούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και να οικοδομηθεί μία βάση πάνω στην οποία θα συζητήσουν τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο τακτικό Eurogroup.

Οι δύο πλευρές, μετά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία χαρακτηρίστηκε καταλυτική, έχουν χαράξει ως βασική κοινή συνισταμένη την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και πρωτογενών πλεονασμάτων, σημαντικά μειωμένα ωστόσο σε σχέση με τις δεσμεύσεις της χώρας για το υπερμεγέθες 4%.

Ενδεικτικό είναι και το δημοσίευμα του Bloomberg, στο οποίο αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία με τη Γερμανία να είναι πρόθυμη να συνομιλήσει για το μέγεθος των επιπλέον οικονομικών απαιτήσεων της Ελλάδας και για τους όρους των αποκρατικοποιήσεων, ενώ από τη μεριά της η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεσμευτεί σε πρωτογενή πλεονάσματα, εφόσον είναι μικρότερα του τρέχοντος 4% επί του ΑΕΠ, σύμφωνα με έλληνες αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται επίσης έτοιμη να συμβιβαστεί σε αποκρατικοποιήσεις.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το σύστημα εποπτείας του νέου αλλαγμένου προγράμματος που θα προκύψει πιθανότατα τη Δευτέρα ως μία συμφωνία γέφυρα για την Ελλάδα μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Το θέμα αυτό ωστόσο απαιτεί λεπτούς χειρισμούς για την κυβέρνηση και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση