GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Για πρώτη φορά μαζί τα πρωτότυπα της Μάγκνα Κάρτα!

Τα τέσσερα πρωτότυπα αντίγραφα της Μάγκνα Κάρτα (Magna Carta) συγκεντρώθηκαν μαζί για πρώτη φορά από τη σύνταξη του ιστορικού κειμένου....

Για πρώτη φορά μαζί τα πρωτότυπα της Μάγκνα Κάρτα!

Τα τέσσερα πρωτότυπα αντίγραφα της Μάγκνα Κάρτα (Magna Carta) συγκεντρώθηκαν μαζί για πρώτη φορά από τη σύνταξη του ιστορικού κειμένου.

Η συγκέντρωση των μόλις 4 πρωτοτύπων που έχουν επιβιώσει έγινε στο Λονδίνο με αφορμή την 800 επέτειο από την υπογραφή της Μάγκνα Κάρτα, στις 15 Ιουνίου του 1215.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να δουν τα κείμενα, στη Βρετανική Βιβλιοθήκη.

Τι είναι η Μάγκνα Κάρτα;

Η Μάγκνα Κάρτα (λατινικά Magna Carta, δηλαδή Μεγάλη Χάρτα), που αποκαλείται και Magna Carta Libertatum (Μεγάλος Χάρτης των Ελευθεριών), είναι ένας καταστατικός χάρτης, μια διακήρυξη που εκδόθηκε στην Αγγλία, το 1215. Θεωρείται ένα από τα πλέον σπουδαία κείμενα στην ιστορία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Αρχικά γράφτηκε λόγω διαφωνιών μεταξύ του Πάπα Ιννοκεντίου του Γ', του Βασιλιά Ιωάννη της Αγγλίας και των Άγγλων βαρώνων σχετικά με τα δικαιώματα του βασιλιά. Η Μάγκνα Κάρτα ζητούσε από τον Βασιλιά να αποκηρύξει κάποια δικαιώματά του, να σεβαστεί τις νομικές διαδικασίες και να αποδεχτεί ότι θα δεσμεύεται από τους νόμους και προστάτευε δικαιώματα των υπηκόων του Βασιλιά, ιδιαίτερα από την παράνομη φυλάκιση.

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, 250 πρωτότυπα αντίγραφα της διακήρυξης γράφτηκαν και στάλθηκαν σε αξιωματούχους σε όλη την τότε αυτοκρατορία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση