GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Όλο και περισσότερο ύπνο στερούνται οι έφηβοι

Ανησυχητική μείωση παρουσιάζουν τα τελευταία 20 χρόνια οι ώρες που κοιμούνται πλέον οι έφηβοι. Παρ' ότι ο ύπνος είναι ζωτικής σημασ...

Όλο και περισσότερο ύπνο στερούνται οι έφηβοι

Ανησυχητική μείωση παρουσιάζουν τα τελευταία 20 χρόνια οι ώρες που κοιμούνται πλέον οι έφηβοι. Παρ' ότι ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά στην κρίσιμη ηλικία της εφηβείας, οι έφηβοι στερούνται όλο και περισσότερου ύπνου.

Ως ελάχιστο όριο επαρκούς ύπνου για τους εφήβους θεωρούνται οι 7 ώρες ημερησίως.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Pediatrics" της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, διαπίστωσαν ότι τα κορίτσια και τα παιδιά (και των δύο φύλων) από χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, καθώς και τα μειονοτικά παιδιά, είναι αυτά που εμφανίζουν αναλογικά το μεγαλύτερο πρόβλημα και είναι λιγότερο πιθανό να κοιμούνται συχνά τουλάχιστον επτά ώρες τα βράδια. Τα αγόρια και τα παιδιά από ανώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα συνήθως κοιμούνται περισσότερες ώρες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι παρ’ όλο που τα παιδιά από οικογένειες με μικρότερη μόρφωση και χαμηλότερη εισόδημα, κοιμούνται γενικά λιγότερες ώρες, είναι επίσης αυτά που τα ίδια αναφέρουν ότι κοιμούνται αρκετά, εμφανίζοντας έτσι μια «ψαλίδα» ανάμεσα στον πραγματικό ύπνο τους και στην υποκειμενική τους αντίληψη γι’ αυτόν.

Την μεγαλύτερη μείωση στις ώρες ύπνου εμφανίζουν τα 15χρονα παιδιά, που έχουν το μικρότερο ποσοστό μεταξύ όσων κοιμούνται τακτικά επτά ώρες. Ενώ το 1991 (που ξεκίνησε η έρευνα) το 72% των παιδιών ηλικίας 15 ετών κοιμούνταν συχνά τουλάχιστον επτά ώρες, το 2012 το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 63%.

Οι ειδικοί συστήνουν ότι το ιδανικό στην εφηβεία είναι τα παιδιά να κοιμούνται εννέα ώρες. Ο ανεπαρκής ύπνος έχει συσχετιστεί με διάφορα προβλήματα υγείας, μειωμένες επιδόσεις στο σχολείο, τάση για παχυσαρκία κ.α.

Οι επιστήμονες δεν έχουν βέβαιη εξήγηση για τη διαχρονική μείωση των ωρών του ύπνου κατά την εφηβεία. Θεωρούν όμως ότι δύο είναι οι βασικές αιτίες: η ολοένα συχνότερη χρήση του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων μέσω των φορητών υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων, καθώς και η πίεση που νιώθουν τα παιδιά ενόψει των εξετάσεων για την είσοδό τους σε ανώτατη σχολή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση