GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διάλογος για ριζικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

Την έναρξη διαλόγου για  ουσιαστικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο  και των τριών βαθμίδων  της εκπαίδευσης, που έχουν υποστεί σημαντικό ...

Διάλογος για ριζικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

Την έναρξη διαλόγου για  ουσιαστικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο  και των τριών βαθμίδων  της εκπαίδευσης, που έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα, προανήγγειλε μέσα από την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο διάλογος αυτός θα  έχει χρονικό ορίζοντα 4ετίας και τίποτα δε θα γίνει με εκπλήξεις και αιφνιδιασμούς αλλά με διάλογο κι συναίνεση όπως επεσήμανε πρωθυπουργός. 

Η ομιλία του κ. Τσίπρα περιελάμβανε αναφορές και στις άμεσες αλλαγές που θα γίνουν στον τομέα της παιδείας. 

Στα άμεσα μέτρα περιλαμβάνονται η κατάργηση της, περιβόητης, όπως τη χαρακτήρισε ,Τράπεζας Θεμάτων και της επιλογής των θεμάτων σε ποσοστό 50% από αυτήν. 

Επίσης δήλωσε ότι θα καταργήσει τις διατάξεις που αφορούν τα Συμβούλια Ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα ανέφερε: 

Στη τριτοβάθμια εκπαίδευση καταργούνται οι διατάξεις που αφορούν τα Συμβούλια Ιδρυμάτων καθώς ο θεσμός αυτός απέτυχε θεαματικά και παραβίασε τη συνταγματική επιταγή του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων». 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην έρευνα  στην καινοτομία καθώς θα διαδραματίσουν σημαντικό  ρόλο στη μεγάλη προσπάθεια για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση. Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε αλλαγές που έχουν διττό στόχο. Από τη μια πλευρά την ανεξάρτητη λειτουργία ερευνητών και ερευνητικών κέντρων και από την άλλη την επιστροφή των χιλιάδων νέων που εγκατέλειψαν τη χώρα και σήμερα απασχολούνται σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του εξωτερικού. 

Ο εξισωτισμός, η καθολική πρόσβαση και στο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης αποτελούν τους βασικούς στόχους της νέας κυβέρνησης, όπως προκύπτει από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Υπουργός Παιδείας κι Αναπληρωτές αναμένεται να εξειδικεύσουν τα όσα ειπώθηκαν από τον πρωθυπουργό. 

Ο κ. Μπαλτάς θα τοποθετηθεί για τα μέτρα που αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση ενώ ο κ. Κουράκης για τα θέματα της δικιάς του ευθύνης, δηλαδή για την Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση ενώ ο κ. Φωτάκης θα αναφερθεί στα μέτρα που αφορούν την έρευνα και την καινοτομία.  Όπως έχει γράψει το news.gr στίγμα των αλλαγών έχει δοθεί και μέσα από το δελτίο τύπου της 31ης Ιανουαρίου. 

Καλόγηρος Βασίλειος

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση