GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Όσα θέλετε να ξέρετε για τον Γιάννη Βαρουφάκη

Έχοντας στις αποσκευές του μια πλούσια ζωή και μια επιτυχημένη καριέρα, ο «ποπ σταρ» της κυβέρνησης, όπως τον χαρακτήρισε η Süddeutsch...

Όσα θέλετε να ξέρετε για τον Γιάννη Βαρουφάκη

Έχοντας στις αποσκευές του μια πλούσια ζωή και μια επιτυχημένη καριέρα, ο «ποπ σταρ» της κυβέρνησης, όπως τον χαρακτήρισε η Süddeutsche Zeitung πήρε το χρίσμα του τσάρου της οικονομίας στα 54 του χρόνια.

Από τη μια μέρα στην άλλη, ο Γιάννης Βαρουφάκης κατάφερε να γίνει πρωτοσέλιδο, να χαρακτηριστεί στα social media ακόμα και ως sex symbol, ενώ σε πέντε μόλις ημέρες γράφτηκαν για εκείνον τόσα όσα δεν έχουν γραφτεί για την αντιμνημονιακή ρητορική του και την αξιόλογη επαγγελματική του πορεία. Ο ίδιος πάντως περιγράφει τον εαυτό του ως «φιλελεύθερο κομμουνιστή» και «μαρξιστή».

Οικονομολόγος, καθηγητής, αρθρογράφος, blogger, πολέμιος της λιτότητας και αναλυτής της κρίσης, είναι μερικές από τις ιδιότητες του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης γεννήθηκε το 1961 σπούδασε στη Βρετανία, έκανε διατριβή στην οικονομική θεωρία, δίδαξε στο Έσσεξ, το Κέμπριτζ και το Σίδνεϊ, έχει ασχοληθεί με τις θεωρίες παιγνίων και έχει ζήσει επί 23 χρόνια στο εξωτερικό. 

Η σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα

Η σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε στη μετά κρίσης εποχή. Όσοι γνωρίζουν τους δύο άνδρες κάνουν λόγο για στενή φιλία και υπογραμμίζουν την εμπιστοσύνη και τη μεγάλη εκτίμηση που έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον γνωστό οικονομολόγο. Ο κ. Βαρουφάκης φαίνεται να έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τον κ. Τσίπρα ως προς τις τοποθετήσεις του σχετικά με τους οικονομικούς θεσμούς, ενώ εμφανής είναι η απομάκρυνση του πρωθυπουργού από ακραίες θέσεις που διατύπωνε παλαιότερα.

Στον κ. Βαρουφάκη αποδίδονται επίσης και η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για τους λάθος χειρισμούς που έγιναν στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο, παρά τη σύγκλιση απόψεων δεν ήταν λίγες οι φορές που διέψευσε την υποψηφιότητά του με τον ΣΥΡΙΖΑ προτού αυτή ανακοινωθεί επίσημα για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Άλλωστε, ο Γιάννης Βαρουφάκης εξελέγη πρώτος στη Β' Αθηνών με περισσότερες από 135.000 ψήφους!

Ο «ποπ σταρ» έλληνας πολιτικός

Εκτός από το εγχώριο ενδιαφέρον ο Γιάννης Βαρουφάκης τράβηξε τα βλέμματα και του διεθνούς Τύπου, με πλήθος δημοσιευμάτων να αναφέρεται στον νέο έλληνα υπουργό Οικονομικών ως… ποπ σταρ! «Ποπ σταρ των ελλήνων οικονομολόγων», χαρακτήρισε τον κ. Βαρουφάκη η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία σε ιδιαίτερα επικριτικό ύφος μίλησε για «κυβέρνηση αρχαρίων».

Οι ενδυματολογικές προτιμήσεις του trendy νέου μας υπουργού δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τα σχόλια. «Ο άνθρωπος, ο οποίος θα σύντομα να καθίσει απέναντι από το γερμανό συνάδελφό του, Σόιμπλε, τιμά το ίματζ επαναστάτη από την πρώτη του μέρα στα καθήκοντά του».

«Να ο νέος ισχυρός άνδρας της Αθήνας που κρατά εφεξής τα βιβλία του κράτους. Ένας υπουργός που συγκρούεται με το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα. Με το κεφάλι ξυρισμένο και το πουκάμισο χαλαρό λέει ότι έγινε οικονομολόγος "κατά λάθος"», ανέφερε η γαλλική τηλεόραση.

H γαλλική Le Monde σημειώνει ότι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών «δεν κρύβει την αντιπάθειά του για τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών».

«Ο αριστερός καθηγητής Οικονομίας αποκαλεί την πολιτική λιτότητας "δημοσιονομικό waterboarding"», έγραψε η FAZ.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε ο Γιάννης Βαρουφάκης να πάει στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Έκπληκτοι έμειναν οι δημοσιογράφοι όταν είδαν έναν άνδρα πάνω σε μια naked Yamaha μεγάλου κυβισμού να περνά την είσοδο του κτιρίου. Το κράνος βγήκε και τότε κατάλαβαν ότι δεν πρόκειται για κάποιον από τους άντρες της προσωπικής ασφάλειας του πρωθυπουργού, αλλά για τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη. 

Οι ριζοσπαστικές δηλώσεις που τον έκαναν γνωστό

Το 1993, μια εποχή που δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε στην καριέρα του 22 χρόνια μετά, ανέλυε τους έλληνες πολιτικούς. «Είμαι συντηρητικός. Αν κοιτάξετε προσεκτικά στη νεότερη γενιά όλων των κομμάτων, δεν πιστεύω ότι θα δείτε και τεράστιο ταλέντο!», έλεγε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση