GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα τέσσερα ραντεβού που κρίνουν το... αύριο της συμφωνίας

Τέσσερα καθοριστικής σημασίας ραντεβού του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους θα κρίνουν ...

Τα τέσσερα ραντεβού που κρίνουν το... αύριο της συμφωνίας Τέσσερα καθοριστικής σημασίας ραντεβού του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους θα κρίνουν σε μεγάλο ποσοστό την πορεία της διαπραγμάτευσης για νέα συμφωνία με εταίρους και δανειστές.

Οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε ανοίγουν το πιο κρίσιμο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις, καθώς θα αποσαφηνιστούν οι προθέσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για το χρέος και τη νέα συμφωνία.

Τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα δεν είναι καθαρά. Από τη μία η ΕΚΤ εμφανίζεται ιδιαίτερα σκληρή και λέει όχι στο σχέδιο Βαρουφάκη, από την άλλη η κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι καταρχήν κοντά σε συμφωνία - γέφυρα, ώστε να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα.

Το Μέγαρο Μαξίμου είδε με ικανοποίηση τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του ο Αλέξης Τσίπρας στη Ρώμη το απόγευμα της Τρίτης, να μην αναφέρεται καν στην ύπαρξη της τρόικας, ή στην ανάγκη ολοκλήρωσης του προηγούμενου προγράμματος, παρά τις πιέσεις από το Βερολίνο.

Την ίδια γραμμή ευελπιστεί ο κ. Τσίπρας ότι θα κρατήσουν και σήμερα ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο συναντάται στις Βρυξέλλες και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσοά Ολάντ, τον οποίο θα συναντήσει το μεσημέρι στο Παρίσι.

Συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Πιο συγκεκριμένα, το ραντεβού με τον πρόεδρο της ΕΚΤ κλείστηκε για τις 10.30 το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), στη Φρανκφούρτη. 

Στη συζήτηση των δύο ανδρών αναμένεται ότι θα αποσαφηνιστεί εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην έκτακτη βοήθεια ρευστότητας (ELA), δηλαδή στη χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδας, η έκδοση εντόκων γραμματίων 10 δισ. ευρώ και το 1,9 δισ. ευρώ που θέλει η Ελλάδα από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

Αύριο, Πέμπτη, ο κ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τον Β. Σόιμπλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση