GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο δικαστικός μαραθώνιος στην υπόθεση Παπακωνσταντίνου

Στις 4 Μαρτίου θα περάσουν το κατώφλι του Ειδικού Δικαστηρίου ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και κατηγορούμενος για την λίστα Λαγκάρντ Ιωά...

Ο δικαστικός μαραθώνιος στην υπόθεση Παπακωνσταντίνου

Στις 4 Μαρτίου θα περάσουν το κατώφλι του Ειδικού Δικαστηρίου ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και κατηγορούμενος για την λίστα Λαγκάρντ Ιωάννης Διώτης αλλά και ο διάδοχος του Κ. Στασινόπουλος. 

Μια ημέρα νωρίτερα θα καταθέσουν οι Γιάννης Καπελέρης  και Ηλ. Πλασκοβίτης, γ.γ ΥΠ.ΟΙΚ καθώς και ο Αν. Μπανος, νομικός σύμβουλος ΥΠ.ΟΙΚ. Το δικαστήριο έκανε δεκτό αίτημα της εισαγγελέως καθώς όπως είπε όλοι συμμετείχαν στη διαχείριση της λίστας.

Την ίδια ώρα οι συνήγοροι του κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησαν να καταθέσει ο υπουργός Διαφθοράς Παναγιώτης Νοκολούδης, άλλοτε επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα αλλά και ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Φωκ. Γεωργακόπουλος.

Σε ότι αφορά στον κ. Νικολούδη, οι συνήγοροι υποστήριξαν ότι θέλουν να εξεταστεί για τη νομιμότητα της λίστας Λαγκάρντ.

Η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε ότι κανένας από τους μάρτυρες δεν έχουν εμπλακεί με τη λίστα και δεν γνωρίζουν κάτι, ενώ οι απόψεις τους είναι καθαρά επιστημονικές. "Οι μάρτυρες που καλούμε έχουν εμπλακεί στην πορεία της υπόθεσης. Δεν έχω αντίρρηση να διαβαστούν οι καταθέσεις των μαρτύρων που πρότεινε η υπεράσπιση, διαφορετικά να απορριφθεί το αίτημα", είπε η Ξένια Δημητρίου.

Μάρτυρας κλειδί η άλλοτε διευθύντρια του πολιτικού του γραφείου, Χρυσή Χατζή

Μάρτυρας κλειδί για την ...τύχη του πολυσυζητημένου cd που έφτασε από τη Γαλλία θεωρείται η άλλοτε διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου Χρυσή Χατζή. Γι αυτό και ο πρόεδρος του Δικαστηρίου σε μια αποστροφή του λόγου του παρατήρησε " ξέρετε πολύ περισσότερα απ αυτά που λέτε".

Στην κατάθεση της η μάρτυρας περιέγραψε πως στις αρχές Οκτωβρίου του 2010 της τηλεφώνησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου και της είπε ότι περίμενε έναν εμπιστευτικό φάκελο από την πρεσβεία μας στην Γαλλία, και ότι ήθελε να παραδοθεί στα χέρια μου.

Η κ. Χατζή επεσήμανε πως ο φάκελος που έφτασε στο υπουργείο εκείνο το βράδυ δεν πρωτοκολλήθηκε "Ειχα εντολή να τον παραδώσω στα χέρια του χωρίς καν να τον ανοίξω"' είπε και συμπλήρωσε "Όταν επέστρεψε ο κ. Παπακωνσταντίνου μου είπε ότι είναι στοιχεία που περιμένω για λογαριασμούς στο εξωτερικό. Δεν μου είπε αν είναι έγγραφα ή cd ή κάτι άλλο".

Αναφερόμενη σε σύσκεψη που έγινε για το θέμα είπε πως ο υπουργός ανακοίνωσε σε όλους ότι έλαβε φάκελο από τη Γαλλία που περιείχε στοιχεία καταθετών στην Ελβετία.
Πρόεδρος: Την περαιτέρω τύχη του τη μάθατε; Επειδή ο ίδιος υποστηρίζει ότι έδωσε το φακελο σε υπάλληλο αλλά δεν ενθυμαται σε ποιόν. ΟΠοιό ήταν το κοντινότερο πρόσωπο γα να το δώσει.

Μάρτυρας: Όχι δεν την ξέρω. Είχε πολλούς κοντινούς συνεργάτες. Είχε πλήθος συνεργατών και υπαλλήλων.

Πρόεδρος:  Ήταν σύνηθες να λαμβάνει ο υπουργός έτσι στοιχεία. Συνωμοτικά; Σαν πολιτικό θρίλερ... Ήρθε κάποιος βράδυ να δώσει ένα φάκελο στα χέρια του υπουργού...

Μάρτυρας: Μου ζήτησε ο υπάλληλος να υπογράψω την παραλαβή και κράτησε ο ίδιος την απόδειξη. Αυτή ήταν η πρακτική...

Πρόεδρος: Τις επόμενες ημέρες ξέρετε αν έδωσε κάπου το περιεχόμενο; Σε άλλο συνεργάτη του;

Μάρτυρας: Αυτό δεν το γνωρίζω. Όλα παραδίδονται στην γραμματεία του υπουργού. Επρόκειτο για εμπιστευτικό φάκελο, που τους άνοιγε ο ίδιος και τους έβγαζε στο χώρο της γραμματείας του που πήγαινε στο πρωτόκολλο.

Στην επίμαχη σύσκεψη, σύμφωνα με την κατάθεση της κ. Χατζή, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για εμπιστευτικά στοιχεία που αφορούσαν καταθέσεις περίπου 2 δις στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ελβετία. Η μάρτυρας είπε  πως ο υπουργός ανέφερε πως είχε δώσει τα στοιχεία στον κ. Καπελλερη (ΣΔΟΕ) ώστε να δει αν τα ονόματα αυτά είναι αληθή, κλπ.

"Εκεί μας είπε ότι είναι ευαίσθητη η φύση του εγγράφου γιατί δεν το πήραν από την τράπεζα και γιαυτό ζήτησε έλεγχο από τον κ. Καπελέρη για τα μεγαλύτερα ονόματα της λίστας με τα μεγαλύτερα ποσά. Ο κ. Καπελέρης του είπε πως υπάρχουν ενδείξεις , π.χ αναφέρθηκε το όνομα μια κυρία που είχε 500 εκατομμύρια δολάρια ενώ ήταν υπάλληλος μιας εταιρίας" είπε στο δικαστήριο και μιλώντας και πάλι για την σύσκεψη υποστήριξε ότι ο υπουργός ζήτησε να μάθει με ποιο τρόπο θα προχωρούσε. "Ο κ. Μπανος είπε πως αν δεν υπάρχει εκκρεμής νόμιμη διαδικασία, πιστεύει πως δεν μπορούν να αξιοποιηθούν. Και πως πρέπει να κινηθεί δικαστική συνδρομή αλλά τα στοιχεία από μόνα τους δεν αποδεικνύουν φοροδιαφυγή, αλλά μπορούν να αποτελέσουν βάση ελέγχου".

Εισαγγελέας: Θα μπορούσε με αυτά, χωρίς τη λίστα ο κ. Καπελερης να κάνει έλεγχο;
Μάρτυρας: Φυσικά θα μπορούσε αφού τα ονόματα που δόθηκαν στον κ. Καπελέρη ήταν ουσιαστικά το ήμισυ του συνολικού ποσού που υπήρχε στη λίστα. Φαινόταν ότι υπήρχε ψωμί και αποφασίστηκε να επιχειρηθεί  διακρατική συμφωνία με τους Ελβετούς ώστε να φορολογούνται τα χρήματα Ελλήνων στο εξωτερικό.
Εισαγγελέας: Πως θα γινόταν ο έλεγχος κυρία μάρτυς, χωρίς τη λίστα;
Μάρτυρας: Ο υπουργός είπε να γίνει έλεγχος σε αυτα τα ονόματα και αν χρειαστεί να υπάρξει ειδικό κλιμάκιο ελέγχου το οποίο θα μπορούσε να φέρει ο κ. Καπελερης.
Εισαγγελέας: Δηλαδή έδωσε μια εντολή χωρίς πρακτικά. Πως γίνεται ετσι;
Μάρτυρας: Το ΣΔΟΕ είχε εντολή να ερευνήσει , δεν χρειαζόταν γραπτή εντολή. Το αποτέλεσμα της συσκέψεως ήταν αυτό. Να συνεχιστεί η έρευνα και θα μπορούσε να ζητήσει ειδικό κλιμάκιο ελέγχου , κάτι που ο κ. Καπελερης δεν έκανε.

" Ο υπουργός μου είχε πει, αρχές Ιουνίου, "έδωσα στον κ. Διώτη τα πλήρη στοιχεία που μου περιήλθαν από τη Γαλλία. Του τα έστειλα με την Ασφάλεια μου".

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης της κ. Χατζή το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση του για σήμερα το μεσημέρι οπότε και αναμένεται να εξεταστούν τέσσερις μάρτυρες.

Πρώην στέλεχος ΣΔΟΕ: Ο Παπακωνσταντίνου δεν μπορούσε να γνωρίζει αν υπήρχαν παράνομα εισοδήματα

"Ο Παπακωνσταντίνου δεν μπορούσε να γνωρίζει αν υπήρχαν παράνομα εισοδήματα", κατέθεσε πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ

Την άποψη ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών και κατηγορούμενος Γ. Παπακωνσταντίνου δεν θα μπορούσε να γνωρίζει τα εισοδήματα δηλωθέντα ή μη των συγγενικών του προσώπων  εξέφρασε καταθέτοντας το πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ, Παν. Μαντούβαλο.

 Γ. Μπόμπολης ( αναπληρωτής πάρεδρος): "ο κατηγορούμενος κατηγορείται ότι πήρε ένα cd από τη Γαλλία. Τη στιγμή που διέγραψε τα τρία αρχεία, μπορεί να γνώριζε το ποσό που φέρεται ότι δεν δηλώθηκε από τους συγγενείς τους".

Μάρτυρας: "Δεν θα ήταν δυνατόν να το γνωρίζει. Αν δεν είχε συνεννοηθεί με τα ξαδέλφια του, δεν θα μπορούσε να έχει γνώση από τέτοιες λεπτομέρειες".

Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, στην έκθεση του ΣΔΟΕ δεν ελήφθησαν υπόψη στοιχεία που κατέθεσαν οι εμπλεκόμενοι, καθώς κρίθηκε ότι υπεβλήθησαν τελευταία στιγμή.

Ο συνήγορος Τ. Βασιλακόπουλος επεσήμανε στο μάρτυρα, πως αν δεν οριστικοποιηθεί ο φόρος, τότε η ζημιά που φέρεται να έχει επέλθει, είναι στον αέρα.
Ο μάρτυρας απόρησε για το γεγονός ότι δεν έχει προσδιοριστεί το πρόστιμο για τα συγγενικά  πρόσωπα του πρώην υπουργού.

Πρόεδρος: "Αν καταλήξουν οι υπηρεσίες ότι δεν θα πρέπει να επιβληθεί κάποιο πρόστιμο, τότε τί συμβαίνει;"

Μάρτυρας: Τότε δεν συντρέχει αδίκημα για τα πρόσωπα αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση