GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πρωθυπουργός Δανίας: "Τρομοκρατική ενέργεια" η σημερινή επίθεση

Η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ χαρακτήρισε "τρομοκρατική ενέργεια" τη σημερινή επίθεση στην Κοπεγχάγη κατά πολι...

Πρωθυπουργός Δανίας:

Η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ χαρακτήρισε "τρομοκρατική ενέργεια" τη σημερινή επίθεση στην Κοπεγχάγη κατά πολιτιστικού κέντρου που φιλοξενούσε εκδήλωση για το ισλάμ και την ελευθερία της έκφρασης.

"Η Δανία επλήγη σήμερα από μία ενέργεια κυνικής βίας. Ολα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία πολιτική επίθεση και, κατά συνέπεια, για τρομοκρατική ενέργεια", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρωθυπουργός της Δανίας.

Ενας 40χρονος άνδρας σκοτώθηκε κατά τον καταιγισμό πυρών κατά του καφέ, ενώ τρεις αστυνομικοί τραυματίσθηκαν.

Η αστυνομία της Κοπεγχάγης ανακοίνωσε ότι το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν οι δύο δράστες βρέθηκε εγκαταλελειμμένο κοντά στον τόπο της επίθεσης.

Νωρίτερα η αστυνομία είχε δώσει στη δημοσιότητα την περιγραφή και τον αριθμό κυκλοφορίας του Volkswagen Polo.

Στην εκδήλωση, στο καφέ του πολιτιστικού κέντρου στο κέντρο της Κοπεγχάγης, που ήταν αφιερωμένη στον ισλαμισμό και την ελευθερία της έκφρασης, συμμετείχε ο σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς, γνωστός για σειρά σκίτσων του Μωάμεθ που φιλοτέχνησε το 2007. Εχει δεχθεί επανειλημμένως απειλές για τη ζωή του και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των στόχων που έχει καταρτίσει η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο με πρόσωπα που θεωρείται ότι έχουν εξυβρίσει το ισλάμ. Στον ίδιο κατάλογο βρισκόταν και ο σκιτσογράφος του Charlie Hebdo Στεφάν Σαρμπονιέ (Σαρμπ) που σκοτώθηκε κατά την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας στις 7 Ιανουαρίου στο Παρίσι.

Ο Λαρς Βιλκς ζει υπό ισχυρή αστυνομική προστασία από το 2010.

"Είναι κάτι που φοβόμασταν μετά το Charlie Hebdo", δήλωσε από το Παρίσι ο Γενικός Γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα Κριστόφ Ντελουάρ.

"Είναι προφανές ότι ακραίες οργανώσεις διεξάγουν έναν πόλεμο κατά της ελευθερίας της έκφρασης, κατά της ελευθερίας της ασεβούς κριτικής των θρησκειών και κατά της ελευθερίας της συζήτησης για το θέμα".

"Ολο και περισσότεροι δημοσιογράφοι και σκιτσογράφοι βρίσκονται υπό προστασία...Αντιμετωπίζουν δύο κινδύνους: τον κίνδυνο της δολοφονίας και τον κίνδυνο της σταδιακής αυτολογοκρισίας...πρέπει να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τους δύο αυτούς κινδύνους", πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση