GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νουτέλα: Η γλυκιά αλοιφή που εδώ και μισό αιώνα τρελαίνει κόσμο

Της Λήδας Δεληγιάννη Ήταν 1944... Η Ευρώπη σαρωμένη από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την πείνα... Οι τιμές των τροφίμων στα ύψη. Γι...

Νουτέλα: Η γλυκιά αλοιφή που εδώ και μισό αιώνα τρελαίνει κόσμο

Της Λήδας Δεληγιάννη

Ήταν 1944... Η Ευρώπη σαρωμένη από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την πείνα... Οι τιμές των τροφίμων στα ύψη. Για "πολυτέλειες" όπως λίγη σοκολάτα, ούτε λόγος. Ο νεαρός Pietro (με το άγνωστο τότε επώνυμο Ferrero) σκέφτηκε πως μπορούσε να αναμείξει λίγη, πολύ λίγη σοκολάτα (κακάο για την ακρίβεια) με πολλά φουντούκια, που ήταν πολύ φθηνά.

Βέβαια πήρε περίπου 2 χρόνια στον Pietro να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα: το 1946, κυκλοφόρησε το προϊόν Giandujot ή Pasta Gianduja, ένα μπλοκ βρώσιμης ουσίας, κάτι σαν το βούτυρο - μαργαρίνη, που κυκλοφορούσε επίσης τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο και κοβόταν κομμάτι με το μαχαίρι, όπως το τυρί. 2 - 3 χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε η πρώτη spread εκδοχή: η Supercrema, μια πραλίνα σε μορφή αλοιφής.

Και κάπως έτσι ο κόσμος γνώρισε... τη Nutella (Νουτέλα)!

Και went nuts for Nut(ella)!

Η ιστορία είναι από αυτές που έχουν happy end για όλους...

Για τον Pietro Ferrero, τον εγγονό του Giovanni Ferrero (σημερινό αφεντικό) της αυτοκρατορίας που έφτιαξε ο παππούς του, κυριολεκτικά με... στραγάλια, και που σήμερα αποφέρει τζίρο άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Και για όλο τον υπόλοιπο κόσμο, που αλείφει στο ψωμί του (και όχι μόνον) περίπου 365.000.000 κιλά νουτέλα κάθε χρόνο. Αυτά είναι τα στοιχεία κατανάλωσης του προϊόντος για το 2014 από 160 χώρες του κόσμου, στην αγορά των οποίων υπάρχει το προϊόν. Αξίζει να πούμε ότι 365 εκατ. κιλά βάρος έχει το Empire State Building!

Η νουτέλα παράγεται σε 11 εργοστάσια σε όλο τον κόσμο. Η Ferrero Group (που την παράγει) αγοράζει το 25% των φουντουκιών παγκοσμίως (δηλαδή 1 στα 4 φουντούκια που κυκλοφορούν το αγοράζει η Ferrero)!

Το όνομα Nutella προέρχεται βέβαια από τα φουντούκια " nuts" και τη δηλωτική της καταγωγής του κατάληξη, το ιταλικό "-ella". Κάτι που θυμίζει άλλα αγαπημένα βρώσιμα ιταλικά προϊόντα όπως η mozzarella (μοτσαρέλα), η tagliatella (ταλιατέλλα) αλλά και η caramella (καραμέλα... βέβαια).

Ένα βάζο νουτέλα στο... μικροσκόπιο

Σύνθεση εικόνας: Γιάννης Αντωνίου

In memoriam...

Στις 14 Φεβρουαρίου, έφυγε από τη ζωή ο κληρονόμος του κολοσσού της Ferrero (πλέον είναι ο γιος του στο τιμόνι), ο Michele Ferrero, σε ηλικία 89 ετών.

Ο θάνατος του συνέπεσε με την World Nutella Day, μια... επέτειο που τιμούν εκατομμύρια λάτρεις της νουτέλα ανά τον κόσμο.

Συνταγές με Nutella που ίσως δεν είχατε φανταστεί

Παραδοσιακά στην World Nutella Day παρουσιάζονται ευφάνταστες ή λιγότερο ευφάνταστες συνταγές με νουτέλα. Κάποιες ίσως σας εμπνεύσουν, άλλες όχι, όπως και να έχει, πάρτε μια ιδέα πως τρώει ο πλανήτης τη νουτέλα!

Κοτόπουλο εντσιλάδας με νουτέλα σως: Κοτόπουλο, τυρί και τορτίγια καλαμποκιού με σως νουτέλα φτιαγμένη από - τι άλλο- νουτέλα, κρεμμύδια, πιπεριές και σκόρδο

Πουρές από νουτέλα και πατάτες: Κατά τη γνωστή συνταγή του πουρέ...

Κέικ κάστανο με παγωτό Birch, καραμέλα από δρυ και... νουτέλα (σερβίρεται σε εστιατόριο της Κοπεγχάγης)

Φέτες μπέικον καλυμμένες με νουτέλα

Νουτέλα και μασκαρπόνε πάνω σε φρυγανισμένο μπριος (προαιρετικά προσθέστε κανέλα)

Και πόσιμο: κοκτέιλ νουτέλα με βότκα βανίλια, Bailey's, Frangelico, γάλα, τριμμένο πάγο και νουτέλα

Ραβιόλια με σάλτσα πορτοκαλιού και νουτέλα, στο φούρνο

Ριζότο νουτέλα: Ριζότο με σάλτσα νουτέλα, βούτυρο, γάλα και ζάχαρη

Νουτέλα σε βάση πίτσας με σως φράουλας!

Με πληροφορίες από BBC, Reuters, ferrero.com, nutella.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση