GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Και οι κατσαρίδες έχουν την προσωπικότητα τους!

Η κατσαρίδα... η μικρή Τερέζα έχει τη δική της προσωπικότητα. Ναι και όμως το τρομερό και αηδιαστικό (για τους περισσότερους) έντομ...

Και οι κατσαρίδες έχουν την προσωπικότητα τους!
Η κατσαρίδα... η μικρή Τερέζα έχει τη δική της προσωπικότητα.
Ναι και όμως το τρομερό και αηδιαστικό (για τους περισσότερους) έντομο έρχεται να προστεθεί στη λίστα των ζώων αλλά και των εντόμων που - δεν θα το πιστεύαμε ποτέ αλλά- έχουν διακριτά στοιχεία προσωπικότητας. Ας πούμε, οι επιστήμονες βρήκαν ότι υπάρχουν ντροπαλές και θαρραλέες κατσαρίδες (εμείς θα προτιμούσαμε να έχουμε στο σπίτι μας τις πρώτες, να αποφεύγονται οι συναντήσεις).
Άλλα ζώα και έντομα που έχουν βρεθεί να έχουν ιδιαίτερα στοιχεία προσωπικότητας είναι τα ντροπαλά και τολμηρά χταπόδια, κοινωνικές και αντικοινωνικές αράχνες.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό βιολογίας "Proceedings of Royal Society B΄ της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, έδειξε ότι όλες οι κατσαρίδες δεν έχουν παρόμοια συμπεριφορά, όταν είναι μόνες τους.
Οι ερευνητές προσάρτησαν σε 300 κατσαρίδες μικροσκοπικά τσιπάκια εντοπισμού μέσω ραδιοσυχνοτήτων, ώστε να μπορούν να καταγράφουν συνεχώς τον τρόπο που κάθε ξεχωριστό έντομο κινείτο, όταν τοποθετείτο σε ένα νέο περιβάλλον.
Η παρακολούθηση έδειξε ότι, όπως συμβαίνει με τα λιοντάρια ή τις αράχνες, υπάρχουν ντροπαλές και θαρραλέες κατσαρίδες. Οι πρώτες βιάζονται να τρυπώσουν σε κάποιο απόμερο μέρος, ενώ οι δεύτερες δεν χάνουν ευκαιρία να εξερευνούν ολόγυρα (προφανώς ένας άνθρωπος έχει αυξημένες πιθανότητες να συναντήσει μια τέτοια εξωστρεφή κατσαρίδα παρά μια εσωστρεφή).
Τελικά, πάντως, ανεξάρτητα από την προσωπικότητα της κάθε μιας, όλες οι κατσαρίδες καταλήγουν στο ίδιο καταφύγιο και, όταν είναι όλες μαζί, συμπεριφέρονται παρόμοια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση