GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέο σοκ! Ένοπλη επίθεση στην Κοπεγχάγη. Στόχος ο δημιουργός των σκίτσων του Μωάμεθ...

Ένοπλη επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε έναν 40χρονο άνδρα και τραυμάτισε τρεις αστυνομικούς πραγματοποιήθηκε το απόγευμα έξω από καφέ στ...

Ένοπλη επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε έναν 40χρονο άνδρα και τραυμάτισε τρεις αστυνομικούς πραγματοποιήθηκε το απόγευμα έξω από καφέ στο οποίο διεξαγόταν συνάντηση με αντικείμενο την ελευθερία του λόγου. Φαίνεται πως ο στόχος ήταν ο σκιτσογράφος της Jyllands Posten, Λαρς Βιλκς γνωστός από τα σκίτσα του Μωάμεθ που προκάλεσαν παγκόσμια αναταραχή στο μουσουλμανικό κόσμο το 2007.
Ο σκιτσογράφος ήταν ένας από τους διοργανωτές της συνάντησης με θέμα "Τέχνη, βλασφημία και ελευθερία της έκφρασης" που λάμβανε χώρα σε καφέ της δανικής πρωτεύουσας και στην οποία ήταν παρών και ο Γάλλος πρέσβης Φρανσουά Ζιμερέ που πόσταρε στο twitter, "είμαι ακόμη ζωντανός μέσα στην αίθουσα". Μεταξύ των ομιλητών και η Ίνα Σεβτσένκο γνωστή για την ακτιβιστική της δραστηριότητα σε θέματα ισότητας δύο φύλων.
Η αστυνομία δεν γνωρίζει ακόμη την ταυτότητα των δραστών, οι οποίοι και διέφυγαν της σύλληψης. Το Παρίσι έσπευσε να καταδικάσει την επίθεση μέσω του υπουργού Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος και μεταβαίνει άμεσα στην δανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητείται ένα αυτοκίνητο μάρκας WV Polo με πινακίδες AT 25 919.


Μαρτυρίες μιας γυναίκας αναφέρουν πως εθεάθησαν δύο άνδρες να διαφεύγουν μέσα από παρακείμενο πάρκο, αμέσως μετά το τέλος των πυροβολισμών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως το επίμαχο αυτοκίνητο βρέθηκε εγκαταλειμμένο λίγο μακριά από το κέντρο.

Δεν πρόκειται να κρυφτώ από το φόβο μου
Ο Βιλκς είχε μιλήσει πριν από κάποιες μέρες στην αμερικανική Wall Street Journal με αφορμή την επίθεση στο Charlie Hebdo, τονίζοντας πως δεν επρόκειτο να κρυφτεί από το φόβο. "Η αστυνομία δεν μπορεί να προσφέρει 100% προστασία, όπως είδαμε και στο Παρίσι. Δεν είμαι όμως αναγκασμένος να ξαγρυπνώ τη νύχτα κάθε φορά που ακούω κάποιον περίεργο θόρυβο" σημείωνε.

"Είδα έναν άνδρα με μάσκα να τρέχει. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν" αναφέρει η Έλεν Μερέτ Μπριξ, συνδιοργανώτρια της εκδήλωσης που επιβεβαίωσε πως ο σκιτσογράφος ήταν παρών την ώρα του περιστατικού, χωρίς όμως να τραυματιστεί. Να θυμίσουμε πως σε συνέχεια της δημοσίευσης των σκίτσων του Μωάμεθ, η Αλ Κάιντα είχε επικηρύξει τον Δανό καλλιτέχνη για 150.000 δολάρια.

Ήθελαν να κάνουν ότι και στο Charlie Hebdo
Την ίδια ώρα ο Γάλλος Πρέσβης έκανε δραματική δήλωση στο γαλλικό πρακτορείο. "Πυροβόλησαν από έξω. Είχαν την ίδια πρόθεση με το Charlie Hebdo, μόνο που δεν το κατάφεραν. Μπορώ να υποθέσω πως έπεσαν τουλάχιστον 50 πυροβολισμοί, ενώ η αστυνομία εδώ κάνει λόγο για 200. Οι σφαίρες πέρασαν από τις πόρτες και όλοι πέσαμε στο πάτωμα. Καταφέραμε να διαφύγουμε από τον χώρο και τώρα παραμένουμε μέσα γιατί η κατάσταση εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη. Οι επιτιθέμενοι δεν έχουν συλληφθεί και θα μπορούσαν να βρίσκονται στη γύρω περιοχή".

Οι σφαίρες έπεσαν την ώρα που πήρα το λόγο
Η Ίνα Σεβτσέκνο σε δηλώσεις της εξηγεί πως οι πυροβολισμοί ακούστηκαν πάνω που η ίδια είχε το λόγο και μιλούσε για την "ψευδαίσθηση πως στην Ευρώπη υπάρχει ελευθερία του λόγου". Η ίδια επιβεβαιώνει μέσω twitter πως μαζί της στην αίθουσα βρίσκονταν περίπου 30 άτομα, ο Γάλλος πρέσβης και Δανός σκιτσογράφος. Η ακτιβίστρια ανέφερε πως οι θαμώνες του καφέ βρίσκονται πλέον στο αστυνομικό τμήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση