GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πώς η ΕΚΤ τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια της Ελλάδας

Την ξεκάθαρη απάντηση από τα χείλη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πως «Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται» έλαβε ο Μάριο Ντράγκι , μετά την ...

Πώς η ΕΚΤ τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια της Ελλάδας
Την ξεκάθαρη απάντηση από τα χείλη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πως «Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται» έλαβε ο Μάριο Ντράγκι , μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να άρει την αποδοχή των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης.

Φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι η συνάντηση του Γιάννη Βαρουφάκη με τον Μάριο Ντράγκι δεν πήγε καλά, καθώς λίγες ώρες αργότερα η ΕΚΤ τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια της Αθήνας αφού τα περιθώρια για συμφωνία - γέφυρα στενεύουν ασφυκτικά και ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να έχει χρόνο στη διάθεση του, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Άνγκελα Μέρκελ και το έγγραφο για ουσιαστική συνέχιση του μνημονίου και τήρηση όλων των δεσμεύσεων.

Με την απόφασή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προφανώς σε συνεννόηση με τους ισχυρούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικώς του Βερολίνου, δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα από τις 11 Φεβρουαρίου και επί της ουσίας εκβιάζει την Αθήνα να έλθει σε συμφωνία μέσα σε μία εβδομάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι της απόφασης Ντράγκι προηγήθηκε το τελεσίγραφο της Γερμανίας για πλήρη συμμόρφωση της Ελλάδας με το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ ασκήθηκαν πιέσεις για τη συγκεκριμένη απόφαση, με στόχο η Αθήνα να οδηγηθεί άμεσα στην αποδοχή ενός προγράμματος.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό μόλις αυτός επέστρεψε στην Αθήνα από το Παρίσι και τον ενημέρωσε για την απόφαση της ΕΚΤ. Ο Μ. Ντράγκι του δήλωσε ότι η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας καθώς ανανεώνει την ρευστότητα των τραπεζών μέσω του ELA. 

Ωστόσο η απόφαση αυτή της ΕΚΤ, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Βαρουφάκη - Σόιμπλε - αλλά και το «όχι» Ντράγκι στις προτάσεις για έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 10 δισ. ευρώ, έρχεται να δημιουργήσει μεγάλη πίεση στην Αθήνα.

Οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να προσφύγουν μαζικά στον ELA από την 11η Φεβρουαρίου μια και τα μόνα στοιχεία που θα μπορούν να προσκομίζουν στην ΕΚΤ είναι ομόλογα του EFSF ύψους περίπου 39 δισ. ευρώ.

Τα κρατικά ομόλογα όσο και τα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτά από την ΕΚΤ και θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ως ενέχυρα μόνο για άντληση ρευστότητας μέσω ELA.

Πηγές της τράπεζας της Ελλάδος τονίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επίπτωση στη ρευστότητα της αγοράς καθώς η ρευστότητα που χάνεται θα αναπληρωθεί από τον ELA.

Η κίνηση αυτή επισπεύδει τις εξελίξεις και ο Αλέξης Τσίπρας θα βρει μπροστά του στη Σύνοδο Κορυφής το σχέδιο της Γερμανίας, όπως αυτό διέρρευσε και ουσιαστικά ζητά τη δέσμευσή του σε εφαρμογή μνημονιακών μέτρων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση