GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΗΠΑ – Τουρκία: Συμφωνία εκπαίδευσης μαχητών στη Συρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό μαχητών της συριακής αντιπολίτ...

ΗΠΑ – Τουρκία: Συμφωνία εκπαίδευσης μαχητών στη Συρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό μαχητών της συριακής αντιπολίτευσης, ενώ σύντομα αναμένεται να υπογράψουν την οριστική συμφωνία, δήλωσαν σήμερα Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι.

Ο στρατός των ΗΠΑ έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αποστείλει τουλάχιστον 400 στρατιώτες στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων ειδικών δυνάμεων, προκειμένου να εκπαιδεύσουν Σύρους μαχητές σε περιοχές εκτός της χώρας στο πλαίσιο του αγώνα κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι η εκπαίδευση θα μπορούσε να αρχίσει από τα μέσα Μαρτίου.

Στους Σύρους μαχητές θα παρασχεθεί εξοπλισμός όπως φορτηγά με ενσωματωμένα πολυβόλα, συστήματα επικοινωνιών και εντοπισμού θέσεων, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να εκπαιδεύουν περίπου 5.000 Σύρους μαχητές ετησίως για διάστημα 3 ετών, στο πλαίσιο της επιχείρησης. Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία έχουν προσφερθεί να φιλοξενήσουν κέντρα εκπαίδευσης.

Η Τουρκία ευελπιστεί ότι η εκπαίδευση Σύρων στρατιωτών θα ενισχύσει τη συριακή αντιπολίτευση στον αγώνα της κατά του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασάντ.

«Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν και το κείμενο της συμφωνίας θα υπογραφεί από κοινού με τις ΗΠΑ σχετικά με την εκπαίδευση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, σύντομα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ταντζού Μπιλτζίκ. «Θα συζητήσουμε μεταξύ μας όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες μόλις υπογραφεί το κείμενο, ωστόσο αυτό αναμένεται να συμβεί μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Από την Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, επιβεβαίωσε τη συμφωνία με την Άγκυρα.

«Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, η Τουρκία έχει συμφωνήσει να είναι μία από τις χώρες που θα φιλοξενήσει το πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού των μετριοπαθών δυνάμεων της αντιπολίτευσης της Συρίας», δήλωσε σε δημοσιογράφους η Ψάκι. «Περιμένουμε να ολοκληρωθεί και να υπογραφεί η συμφωνία με την Τουρκία σύντομα», πρόσθεσε η ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση