GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δράση: Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα προς το ρεαλισμό

Ως πολύ μεγάλη μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον ρεαλισμό, η οποία ωστόσο δεν προβλέπει σχέδιο για την επανεκκίνηση της ιδιωτικής οικονομί...

Δράση: Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα προς το ρεαλισμό Ως πολύ μεγάλη μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον ρεαλισμό, η οποία ωστόσο δεν προβλέπει σχέδιο για την επανεκκίνηση της ιδιωτικής οικονομίας, αξιολογεί τις προτάσεις τις κυβέρνησης προς τους εταίρους η Δράση, σε σχετική ανακοίνωσή της.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
 
"Οι προτάσεις της κυβέρνησης προς τους εταίρους μας για το νέο μνημόνιο, που κατατέθηκαν σήμερα, σηματοδοτούν μία πολύ μεγάλη μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον ρεαλισμό.
 
Παρά τις ασάφειες σε αρκετά σημεία, η κυβέρνηση δεσμεύεται για κάποια περικοπή δαπανών, εστιάζοντας όμως κυρίως στις δαπάνες εκείνες των υπουργείων (56%) που δεν αντιστοιχούν άμεσα σε μισθούς και συντάξεις. Η Δράση επισημαίνει ότι σε αυτό το ποσοστό περιλαμβάνονται όλες οι μεταβιβαστικές πληρωμές του Δημοσίου (π.χ. προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την τοπική αυτοδιοίκηση), που όμως επίσης καλύπτουν μισθούς και συντάξεις, κι επομένως το περιθώριο περικοπών είναι ελάχιστο. Επαναλαμβάνουμε ότι για την πραγματική μείωση δαπανών, που είναι απολύτως αναγκαία, είναι απαραίτητο να μειωθεί το μέγεθος του κράτους, κυρίως μέσω αποκρατικοποιήσεων, περιορισμού της γραφειοκρατίας και των δομών του Δημοσίου, καθώς και της οριστικής κατάργησης των σκανδαλωδών πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
 
Παραμένει το ερώτημα του δημοσιονομικού κενού, δεδομένου ότι ακόμα και μετά την οριστική συμφωνία δεν θα υπάρχει άμεση εκταμίευση για την πληρωμή ανελαστικών δαπανών του Δημοσίου. Το πρόβλημα θα ενταθεί, καθώς η πραγματική οικονομία έχει πλήρως αδρανοποιηθεί τους τελευταίους δύο μήνες, με αποτέλεσμα μεγάλη υστέρηση στα έσοδα. Επίσης, δεν προκύπτει αλλαγή της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την υπερφορολόγηση της οικονομίας και παραμένει η ανησυχία σχετικά με τη δυνατότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει πραγματικά ένα πρόγραμμα σχεδόν διαμετρικά αντίθετο από τις προγραμματικές της δηλώσεις.
 
Συνολικά, οι προτάσεις εστιάζουν για άλλη μία φορά στα διαχειριστικά και ταμειακά του Δημοσίου, ενώ το κομμάτι της πραγματικής ανάπτυξης παραμένει ατροφικό, με κάποιες μόνο αναφορές στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης και σε ολοκλήρωση των δρομολογηθεισών αποκρατικοποιήσεων. Σε αυτό το σημείο χρειάζονται περισσότερες, άμεσες και δραστικές κινήσεις, για την επανεκκίνηση της ιδιωτικής οικονομίας, χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το μείζον πρόβλημα της ανεργίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση