GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η βροχή και η συννεφιά δεν πτοούν τους καρναβαλιστές της Β. Ελλάδας

Η βροχή που πέφτει σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, σε συνδυασμό με τη συννεφιά, δεν φαίνεται να πτοεί τους μασκαράδες που έ...


Η βροχή που πέφτει σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, σε συνδυασμό με τη συννεφιά, δεν φαίνεται να πτοεί τους μασκαράδες που έχουν «ξεχυθεί» σε Ξάνθη, Νάουσα, Τυρνάβο, Κοζάνη και Σοχό Θεσσαλονίκης για να ξεφαντώσουν με τα παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα καρναβάλια, αφήνοντας για λίγο πίσω τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Στη Ξάνθη άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές έχουν «πλημμυρίσει» τους δρόμους της πόλης. Με τη λήξη της σημερινής μεγαλειώδους παρέλασης θα ξεκινήσει ένα ξέφρενο πάρτι, ενώ θα ακολουθήσει το έθιμο «Κάψιμο του Τζάρου», ένα ομοίωμα του βασιλιά καρνάβαλου που θα καεί σε μια μεγάλη φωτιά δίπλα στον Κόσυνθο ποταμό.
Στη Νάουσα, οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες χορεύουν στα σοκάκια χαρίζοντας μοναδικές στιγμές κεφιού σε κατοίκους και επισκέπτες, ενώ την Καθαρά Δευτέρα θα κυκλοφορούν στην πόλη χωρίς τα προσωπεία τους. «Ατραξιόν» του εορταστικού τριημέρου είναι το συντριβάνι της Πλατείας Καρατάσου, απ” όπου ξεπηδούν αντί για νερό 30 τόνοι κρασιού.
Το περίφημο «Μπουρανί» που συνδέεται με την αρχή της άνοιξης, τη γονιμότητα και τη βλάστηση θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι επισκεφτούν τον Τύρναβο της Λάρισας. Το «Μπουρανί» κλείνει τον κύκλο των καρναβαλικών εκδηλώσεων, συνοδεία του περίφημου ντόπιου τσίπουρου. Οι κάτοικοι μαζεύονται στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και φτιάχνουν το «Μπουρανί» μια σούπα με σπανάκι, τσουκνίδα, ραδίκι και ξύδι. Αφού σερβιριστεί ξεκινάει γλέντι το οποίο καταλήγει να είναι μια …παρέλαση από φαλλικά σύμβολα και βωμολοχίες, καθώς τα επιτάσσει το έθιμο.
Στην Κοζάνη, παρά τη βροχόπτωση, είναι έτοιμοι να ανάψουν το βράδυ τους παραδοσιακούς Φανούς σε 14 διαφορετικά σημεία της πόλης. Πρόκειται για φωτιές που συμβολίζουν τον εξαγνισμό, τη λατρεία της φύσης που ανανεώνεται και ξαναγεννιέται, σηματοδοτώντας το καλωσόρισμα της άνοιξης και την έναρξη της καρποφορίας της γης.
Στο Σοχό του Δήμου Λαγκαδά την τιμητική τους έχουν οι Κουδουνοφόροι, με χιλιάδες επισκέπτες να γιορτάζουν παρέα με τους αθυρόστομους κουδουνορόφους που χορεύουν και τραγουδούν ενώ είναι ντυμένοι με στολές από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια. Την Καθαρά Δευτέρα θα αναβιώσει το έθιμο της συγχώρεσης «Προσταβάνι», όπου οι νεότεροι θα προσφέρουν ένα πορτοκάλι στους γεροντότερους, φιλώντας το χέρι τους και ζητώντας συγχώρεση.
Συννεφιά και βροχές το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα

Κατά τόπους βροχές, συννεφιά και καλές για την εποχή θερμοκρασίες συνθέτουν το σκηνικό του σημερινού καιρού σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με τα προβλήματα των προηγούμενων ημερών, τα οποία προκλήθηκαν από τον χιονιά, να έχουν περιοριστεί. Ωστόσο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία από το απόγευμα αναμένονται τοπικές καταιγίδες.
Συγκεκριμένα, αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται για τους οδηγούς που θα μεταβούν στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας στην Πέλλα και όσους μετακινηθούν στις επαρχιακές οδούς Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), Καρδίτσας – Αρτας (θέση Τύμπανος), από 13ο έως 61ο χλμ και Μουζακίου – Στεφανιάδας (θέση Αγ.Νικόλαος) από 10ο έως 22 χλμ.
Επίσης, λόγω υπερχείλισης των υδάτων, διεκόπη η κυκλοφορία στις διαβάσεις ποταμών Λίσσου (περιοχή Αγ.Μαρίνας Ιμέρου) στη Ροδόπη και η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.
Λόγω βλαβών από υπερκάλυψη υδάτων των γραμμών του ΟΣΕ διεκόπη η σιδηροδρομική συγκοινωνία από Αλεξανδρούπολη έως Ορμένιο και η μετακίνηση των επιβατών γίνεται με λεωφορεία μέχρι συνεργεία του ΟΣΕ να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία των δρομολογίων.
Τέλος, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος θα παραμείνει κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα η επαρχιακή οδός Λειψυδρίου – Φαναρίου (διάβαση Ξηρόμερου) στο Κιλκίς.
Α.Κ.
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση