GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ουκρανία: Ένταση κοντά στη Μαριούπολη

Παρά τη σχετική ηρεμία στην ανταρτοκρατούμενη ανατολική Ουκρανία, οι συγκρούσεις συνεχίσθηκαν κοντά στη Μαριούπολη, ενισχύοντας τους φό...

Ουκρανία: Ένταση κοντά στη Μαριούπολη

Παρά τη σχετική ηρεμία στην ανταρτοκρατούμενη ανατολική Ουκρανία, οι συγκρούσεις συνεχίσθηκαν κοντά στη Μαριούπολη, ενισχύοντας τους φόβους ότι το λιμάνι αυτό μπορεί να είναι ο επόμενος στόχος των αυτονομιστών, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας πρόκειται να συναντηθούν σήμερα στο Παρίσι.

Μια πηγή στους κόλπους του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε πάντως αμφιβολίες για την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής, λέγοντας πως "η κατάσταση μπορεί να αλλάξει" μέχρι την Τρίτη.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός "σεναρίου αποκάλυψης" για την Ουκρανία. "Ένα σενάριο αποκάλυψης δεν είναι πιθανό και ελπίζω ότι δεν θα συμβεί ποτέ", δήλωσε μιλώντας στο δημόσιο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossia-1.

Αν οι συμφωνίες του Μινσκ για μια κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία και την αποχώρηση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου γίνουν "σεβαστές, αυτός είναι ένας σίγουρος δρόμος για την εξομάλυνση της κατάστασης σ' αυτή την περιοχή", δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.

"Κανένας δεν έχει ανάγκη από μια σύγκρουση, κατά μείζονα λόγο ένοπλη, στην περιφέρεια της Ευρώπης", πρόσθεσε ο Πούτιν.

Το Λονδίνο, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος επισκέπτεται το Ταλίν, δήλωσε από την πλευρά του πως, με βάση "την εμπειρία των τελευταίων 10 ή 12 ημερών, η δέσμευση της Ρωσίας στη διαδικασία του Μινσκ είναι μάλλον κυνική".

Πολλές δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απουσία μιας πλήρους κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών επέκρινε τους Δυτικούς για τις "ασθενικές αντιδράσεις τους" έναντι των παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός και ανέφερε το ενδεχόμενο "ασύμμετρων απειλών" εναντίον των βαλτικών χωρών εκ μέρους της Ρωσίας.

Παρά τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ, "η κατάσταση (στην ανατολική Ουκρανία) σχεδόν δεν άλλαξε", υποστήριξε ο Λίνας Αντάνας Λινκεβίσιους σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε μια νέα απόπειρα επίθεσης ανταρτών στη διάρκεια της νύκτας της Κυριακής προς τη Δευτέρα εναντίον των ουκρανικών θέσεων στο Σιρόκιν, ένα χωριό σε απόσταση περίπου 15 χλμ. από τη Μαριουπολη η οποία βρίσκεται νοτίως της γραμμής του μετώπου, στα παράλια της Αζοφικής θάλασσας.

Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες και 10 τραυματίσθηκαν στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κίεβο, το οποίο υποστήριξε επίσης πως 20 άρματα μάχης και πυροβόλα από τη Ρωσία και περίπου 50 στρατιωτικά φορτηγά, φορτωμένα κυρίως με πυρομαχικά, διέσχισαν τα ουκρανικά σύνορα με προορισμό το Νοβοαζόφσκ, βάση των ανταρτών σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από τη Μαριούπολη.

Μετά την κατάληψη από τους αυτονομιστές της στρατηγικής σημασίας πόλης Ντεμπάλτσεβε την περασμένη εβδομάδα, παρά την κατάπαυση του πυρός, πολλοί εκφράζουν φόβους πως η Μαριούπολη, τελευταίο μεγάλο λιμάνι της λεκάνης του Ντονμπάς που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου, θα γίνει ο επόμενος στόχος των ανταρτών.

Οι τελευταίοι την εποφθαλμιούν εδώ και μήνες κυρίως για να δημιουργήσουν μια χερσαία γέφυρα με την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε τον Μάρτιο από τη Μόσχα και της οποίας οι επικοινωνίες με τη Ρωσία, οι οποίες ουσιαστικά γίνονται μόνο δια θαλάσσης, διαταράσσονται σημαντικά στη διάρκεια του χειμώνα.

Εκτός από τη Μαριούπολη, στόχοι των πυρών των ανταρτών έγιναν επίσης δύο χωριά κοντά στο Ντονέτσκ, προπύργιο των αυτονομιστών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Ανατόλι Στέλμαχ, ο οποίος διαπίστωσε ωστόσο "μια σημαντική μείωση των πυρών" στο σύνολο της γραμμής του μετώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση