GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Economist: Η Ελλάδα είχε μια ευκαιρία και τα έκανε θάλασσα

Επίθεση στην Ελλάδα αναφορικά με τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους εξαπολύει η...

Economist: Η Ελλάδα είχε μια ευκαιρία και τα έκανε θάλασσα

Επίθεση στην Ελλάδα αναφορικά με τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους εξαπολύει η το περιοδικό Economist.

"Η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να βελτιώσει τη λειτουργία της Ευρωζώνης και την πέταξε", εκτιμά δημοσίευμα του Economist, το οποίο κάνει λόγο για χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης που θέτουν τη χώρα σε απομόνωση.

"Με λίγη περισσότερη πολιτική δεξιοτεχνία, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να είχε σπρώξει την Ευρώπη σε ένα πιο ευχάριστο μονοπάτι", καθώς "η Ευρωζώνη χρειάζεται απελπισμένα ένα εναλλακτικό αφήγημα απέναντι στη γερμανικής έμπνευσης αποτυχημένη πολιτική της λιτότητας", σύμφωνα με το περιοδικό.

"Με μικροαντιρρήσεις στην επιμήκυνση του χρέους και με επιδεικτικές υπαναχωρήσεις σε λογικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Τσίπρας έχει απομακρύνει τους πάντες, άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο. Αυτό είναι πραγματικά επίτευγμα", υποστηρίζει το δημοσίευμα, το οποίο θεωρεί ότι η Αθήνα δεν αξιοποιεί αποτελεσματικά την προνομιακή της θέση σε αυτήν τη διαπραγμάτευση:

"Η ελληνική οικονομία έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη οικονομία της Ευρωζώνης, η νέα κυβέρνηση έχει ισχυρή δημοκρατική εντολή και υπάρχουν εν δυνάμει σύμμαχοι υπέρ μιας πιο χαλαρής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής μέσα σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία αλλά ακόμη και στους κόλπους της ΕΚΤ.

Το ρεπορτάζ έχει τίτλο η "Η Ελλάδα είχε μία ευκαιρία να κάνει την Ευρωζώνη να δουλέψει καλύτερα. Τα έκανε θάλασσα".

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, που συνοδεύεται από σκίτσο το οποίο απεικονίζει τον κ. Βαρουφάκη να πυροβολεί το ευρώ: "Λίγοι πιστεύουν ότι τα χρέη της Ελλάδας, ύψους πάνω από 175% του ΑΕΠ, θα μπορέσουν ποτέ να αποπληρωθούν στο ακέραιο. Αλλά λέγοντας αυτό πρόδωσε μία θλιβερή παρεξήγηση των κανόνων της ευρωζώνης. Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμμεριζόταν την θέση του κ. Βαρουφάκη, θα έπρεπε να αποκόψει τις ελληνικές τράπεζες, οδηγώντας πιθανώς την Ελλάδα εκτός ευρώ".

Πράγματι, προσθέτει το δημοσίευμα, νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν ο υπουργός επισκέφθηκε την ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη, ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι του είπε με υπεροψία να κρατήσει την άποψή του για τον εαυτό του. Δεν την επανέλαβε έκτοτε.

Η γκάφα του Γιάννη Βαρουφάκη, εξηγεί το δημοσίευμα, αποτελεί μία απλή υποσημείωση σε μία λίστα από ατυχίες που χαρακτήρισαν την άθλια εμπειρία της Ελλάδας στο ευρώ.

Ωστόσο, επισημαίνει ο Economist είναι απογοητευτικό, τυπικό για μία κυβέρνηση που, παρά την υψηλό ποσοστό δημοφιλίας στη χώρα της, ότι έχει κατασπαταλήσει κάθε ευκαιρία να βελτιώσει την θέση της και τη θέση της στο ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση