GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

FT: Grexit σημαίνει διάσπαση της Ευρώπης

Όχι μόνον οικονομικές αλλά και γεωπολιτικές συνέπειες θα έχει μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, το διαβόητο "Grexit" που σ...

FT: Grexit σημαίνει διάσπαση της Ευρώπης

Όχι μόνον οικονομικές αλλά και γεωπολιτικές συνέπειες θα έχει μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, το διαβόητο "Grexit" που συνεχώς ακούγεται τα τελευταία χρόνια.

Συνολικά 18 κορυφαίοι οικονομολόγοι και πανεπιστημιακοί, από όλο τον κόσμο υπογράφουν ένα κοινό άρθρο στους Financial Times, ζητώντας πραγματισμό στις διαπραγματεύσεις και επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα και προειδοποιώντας για τις συνέπειες: ακόμη και διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να σημειωθεί πως δεν είναι το πρώτο άρθρο που αναφέρεται σε γεωπολιτικές και όχι απλά χρηματοοικονομικές συνέπειες ενός Grexit.

"Οι δυσκολίες στη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και το Eurogroup δημιουργούν πραγματικό κίνδυνο μη επίτευξης συμφωνίας – με πιθανές σοβαρές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό αλλά και για όλους τους πολίτες της ΕΕ. Η ουσία μίας οικονομικής ένωσης είναι το δούναι και λαβείν – δίνοντας τώρα μπορείς να ωφεληθείς αργότερα -αλλά και η ανταπόκριση στα δημοκρατικά αιτήματα των πολιτών. Πράγματι, κατά την άποψη πολλών εξ ημών, οι κατάλληλοι συμβιβασμοί" από την πλευρά των πιστωτών θα ευνοούσαν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ακόμη και εκείνους που της ζητούν τόσο αδιάλλακτα να παραμείνει στην ίδια πορεία. Χωρίς αλλαγή, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα καταρρεύσει".

Υπογραμμίζουν δε πως "φοβούμαστε ότι η ανικανότητα επίτευξης θετικής συμφωνίας θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή της διάσπασης όχι μόνο της Ευρωζώνης, αλλά και του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συνεπακόλουθο πλήγμα θα οδηγήσει σε τάσεις πολιτικής αποσύνθεσης". "Είναι ξεκάθαρο τι χρειάζεται τώρα η Ελλάδα: οικονομική ανάκαμψη – με στήριξη από τη σημαντική χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, θέσπιση μέγιστου πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, με κάποια χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση των χρεών της, συσχετισμό της εξυπηρέτησης του χρέους με κάποια ουσιώδη ανάπτυξη και με δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνουν πάταξη της διαφθοράς και αποδυνάμωση των οικονομικών δυνάμεων των Ολιγαρχών".

Το άρθρο υπογράφουν οι :

  1. Καθ. Joseph Stiglitz, Columbia University, Βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών
  2. Καθ. Chris Pissarides, London School of Economics, ΒραβευμένοςμεΝόμπελΟικονομικών
  3. Καθ. Mary Kaldor, London School of Economics
  4. Καθ. Stephany Griffith-Jones, IPD Columbia University
  5. Michael Burke, Economists Against Austerity
  6. Καθ. Panicos Demetriades, University of Leicester; πρώην κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ
  7. Καθ. Charles Goodhart, London School of Economics
  8. Sir Richard Jolly, Emeritus Professor Institute for Development Studies
  9. Καθ. Inge Kaul, Hertie School, Berlin
  10. Καθ. Gustav A Horn, Macroeconomic Policy Institute (IMK)
  11. Neil MacKinnon, VTB Capital
  12. Καθ. Marcus Miller, Warwick University
  13. Καθ. Jose Antonio Ocampo, Columbia University
  14. Avinash Persaud, Peterson Institute for International Economics
  15. Helmut Reisen, Shifting Wealth Consult
  16. Robert Skidelsky, Emeritus Professor, University of Warwick
  17. Hilary Wainwright, Transnational Institute, Amsterdam
  18. Καθ. Simon Wren-Lewis, Merton College Oxford

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση