GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Guardian: Η Ελλάδα κάνει πίσω λίγο πριν την έξοδο από το ευρώ

Οι διαδικτυακές πύλες των μεγαλύτερων ξένων Μέσων Ενημέρωσης αλλά και οι έντυπες εκδόσεις κάνουν εκτενή αναφορά στις χθεσινές εξελίξεις...

Guardian: Η Ελλάδα κάνει πίσω λίγο πριν την έξοδο από το ευρώ

Οι διαδικτυακές πύλες των μεγαλύτερων ξένων Μέσων Ενημέρωσης αλλά και οι έντυπες εκδόσεις κάνουν εκτενή αναφορά στις χθεσινές εξελίξεις και στο νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων που πρέπει να στείλει τη Δευτέρα η κυβέρνηση.

Η Guardian έχει την πιο δραματική εξιστόρηση, περιγράφοντας πώς η Ελληνική κυβέρνηση έκανα κάποια βήματα πίσω την τελευταία στιγμή, καθώς είχε φτάσει πλέον κυριολεκτικά στο χείλος της εξόδου της χώρας από το ευρώ!

«Το πρόγραμμα παρατάθηκε για τέσσερις μήνες αλλά οι Έλληνες πρέπει να παρουσιάσουν ισχυρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων» γράφει η Die Welt.

«Grexit και πτώχευση αποφεύχθηκαν προς το παρόν» γράφει η ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel και παράλληλα επισημαίνει ότι η παράταση του προγράμματος για τέσσερις μήνες αφήνει πολλά ερωτήματα.

«Η Ελλάδα πήρε μία ανάσα. Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συναντήθηκαν και συμφώνησαν στις Βρυξέλλες για μία παράταση του υφιστάμενου προγράμματος βοήθειας για τέσσερις μήνες. Μέχρι τη Δευτέρα όμως η Αθήνα θα πρέπει να ετοιμάσει μία λίστα μεταρρυθμίσεων», σημειώνει η Tagesschau.

«Μετά από έντονες διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε συμφωνία για την επέκταση κατά τέσσερις μήνες της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα - Η Αθήνα θα παρουσιάσει ένα κατάλογο μεταρρυθμίσεων μέχρι τη Δευτέρα» γράφει η Figaro.

«Ένας συμβιβασμός για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο - Επεκτάθηκε το ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα - Η Αθήνα δεσμεύθηκε για μεταρρυθμίσεις χωρίς να διαταράξει τα οικονομικά της» γράφει η γαλλική Le Monde.

Περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών με αντάλλαγμα τον καθορισμό ενός καταλόγου άμεσων μεταρρυθμίσεων, βλέπει η ισπανική El Pais.

Οι Financial Times γράφουν ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες οδηγήθηκαν σε συμφωνία με τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα- Τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης αναμένουν οι πιστωτές τη Δευτέρα.

«Eurogroup, συμφωνία για την Ελλάδα: παράταση βοηθειών για τέσσερις μήνες», γράφει η εφημερίδα La Republica, η οποία προσθέτει ότι «τα πιο αρνητικά σενάρια διαψεύστηκαν, αφού το Eurogroup ολοκληρώθηκε με άσπρο καπνό». H συμφωνία βασίζεται, σε τέσσερα σημεία: επέκταση της βοήθειας για τέσσερις μήνες, ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μέτρων πριν την καταβολή νέας βοήθειας, απαρίθμηση των μεταρρυθμίσεων μέχρι την Δευτέρα και σεβασμός των συμφωνηθέντων. Η Ελλάδα δεσμεύθηκε, αφού θα συμφωνηθούν τα μέτρα, να μην τα αλλάξει ή να τα αποσύρει μονομερώς, σε περίπτωση που έχουν επιπτώσεις επί του δημόσιου προϋπολογισμού».

«Η επέκταση θα χρησιμεύσει για να συζητηθεί η δυνατότητα μιας νέας συμφωνίας, η οποία μπορεί να είναι έτοιμη μέχρι το καλοκαίρι. Πηγή της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρει ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει την δέσμη μεταρρυθμίσεων για την επόμενη φάση, δίνοντας έμφαση σε εκείνες που αποτελούν κοινό έδαφος, όπως στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και στην αντιμετώπισης της κοινωνικής κρίσης» αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera.

«Στο τέλος του Eurogroup τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών προδίδουν έντονη κούραση και η επιφυλακτικότητα επιβάλλεται, από μέρους όλων», σημειώνει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA. Το ANSA αναμεταδίδει τις δηλώσεις του ιταλού υπουργού οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, ο οποίος έκανε λόγο για «νίκη όλων» και για «βήμα προόδου για την Ευρωπαϊκή Ένωση» έστω και αν «δεν έγινε αναφορά σε αναλυτικό περιεχόμενο».

«Ελλάδα, βοήθεια για άλλους τέσσερις μήνες. Συμβιβασμός στο Eurogroup», γράφει, τέλος, η οικονομική εφημερίδα Sole 24 Ore. «Είναι βέβαιο πως η Ελλάδα δεν εξέρχεται ηττημένη από την σύνοδο των υπουργών του Eurogroup» και παραθέτει, μεταξύ των άλλων, την δήλωση του επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, πως «πρόκειται για ισορροπημένη συμφωνία, προς συμφέρον όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» λέει η εφημερίδα.

«Η ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζει μία συμφωνία ως νέα σελίδα στη συνεργασία της με τους δανειστές της» λέει το κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση