GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Lazard: Η τρόικα τα έκανε όλα λάθος στην Ελλάδα

"Όλα λάθος τα έκανε η τρόικα στην Ελλάδα" εκτιμά ο Ματιέ Πιγκάς, επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας Lazard στο Παρίσι η οποί...

Lazard: Η τρόικα τα έκανε όλα λάθος στην Ελλάδα

"Όλα λάθος τα έκανε η τρόικα στην Ελλάδα" εκτιμά ο Ματιέ Πιγκάς, επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας Lazard στο Παρίσι η οποία συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

"Πιστεύω πως οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν από την τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) είναι εσφαλμένες και έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σ' έναν τοίχο και μπορεί ακόμη να οδηγήσουν την Ευρώπη σ' έναν τοίχο", δήλωσε ο Πιγκάς στον ραδιοσταθμό France Inter. "Ναι, πιστεύω πως η τρόικα τα έκανε όλα λάθος", πρόσθεσε.

Ο Πιγκάς επανέλαβε επίσης πως μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη και πως το συνολικό χρέος της χώρας θα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 100 δισ. ευρώ ώστε να υπάρξει μια "αποδεκτή" αναλογία χρέους προς Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

H Lazard παρείχε συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους που διακρατούσαν οι ιδιώτες το 2012. Είχε αναλάβει ρόλο συμβούλου επί κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου και συνέχισε και στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου μέχρι που ολοκληρώθηκε το PSI.

Ποια είναι η γαλλική Lazard

Σύμφωνα με πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές, το ότι η ελληνική κυβέρνηση προσέλαβε τη Lazard κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Το γεγονός ότι η ανοιχτή συζήτηση για κούρεμα του ελληνικού χρέους έφυγε από το τραπέζι, κάνει τη Lazard αναγκαίο σύμβουλο.

Μάλιστα ο Πιγκάς, εισηγήθηκε τη μείωση κατά 50% του χρέους που διακρατούν οι πιστωτές που ανήκουν στον επίσημο τομέα, θέση που υποστηρίζει και η ελληνική κυβέρνηση και προκαλεί εκνευρισμό σε ΕΚΤ και Γερμανία.

Ο Γάλλος τραπεζίτης που προσέλαβε ξανά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την κυβέρνηση Παπανδρέου, είναι αριστερών καταβολών, υπέρ των αγορών και οπαδός του συγκροτήματος πανκ The Clash.

Ο 47χρονος Γάλλος τραπεζίτης, αντιπρόεδρος της Lazard στην Ευρώπη, υπήρξε σύμβουλος του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν την περίοδο 1998-1999, όταν ο δεύτερος ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Επίσης είναι στενός συνεργάτης του νυν υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Λοριάν Φαμπιούς, ενώ το 2007 ανέλαβε σύμβουλος της Σεγκολέν Ρουαγιάλ κατά τις προεδρικές εκλογές.

Μάλιστα όταν στα τέλη του 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου συνειδητοποίησε τι συμβαίνει με το χρέος στράφηκε στον κ. Στρος Καν ζητώντας τη βοήθειά του.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δεν χρειάστηκε να ψάξει πολύ. "Πάρε τη Lazard και τον Πιγκάς" φέρεται να του είπε τότε. Έτσι και έγινε με τελικό αποτέλεσμα το γνωστό PSI.

Ο τραπεζίτης και η εταιρεία του επέστρεψαν για να διαπραγματευθούν εκ νέου τα του ελληνικού χρέους.

Πάντως όταν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ την επέλεξε το 2010 για να αξιολογήσει τις ελληνικές τράπεζες και στη συνέχεια της ανέθεσε το PSI, που οδήγησε σε "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων είχε δεχθεί έντονη κριτική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση