GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οδηγούμε το Opel Adam Rocks

Το Adam Rocks είναι η απόδειξη των γρήγορων αντανακλαστικών της Opel, καθώς κατάφερε μπει στην παραγωγή λιγότερο από ένα χρόνο (παρουσ...

Οδηγούμε το Opel Adam Rocks

Το Adam Rocks είναι η απόδειξη των γρήγορων αντανακλαστικών της Opel, καθώς κατάφερε μπει στην παραγωγή λιγότερο από ένα χρόνο (παρουσιάστηκε στην έκθεση της Γενεύης του 2013) από τη σύλληψή του σαν ιδέα.

Πρόκειται για την crossover έκδοση του Adam που γίνεται αντιληπτή από την πρώτη στιγμή με χαμηλά προστατευτικά στο αμάξωμα, διαφορετικούς προφυλακτήρες από αυτούς του στάνταρ μοντέλου, χρώμια στο πλαίσιο των προβολέων ομίχλης εμπρός/πίσω και άλλες μικρολεπτομέρειες που δικαιολογούν το «υποκοριστικό» Rocks, για το Adam της δοκιμής μας. Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Το Rocks διαθέτει (στάνταρ) ηλεκτρικά ανοιγόμενη υφασμάτινη οροφή (Swing Top) που ανοίγει ή κλείνει σε 5,0΄΄, εν κινήσει (έως και 140 χλμ./ώρα), αλλά και αυξημένη απόσταση από το έδαφος κατά 15 χλστ. (σύνολο 14 εκ.). Τον «περιπετειώδη» χαρακτήρα του, τονίζουν και οι μεγάλης διαμέτρου ζάντες, που στην περίπτωση της δοκιμής μας, είναι 18 ιντσών, με πολύ χαμηλού προφίλ (35άρια) ελαστικά.

Εκτός όμως από την αυξημένη απόσταση από το έδαφος, οι τεχνικοί έχουν επέμβει στη γεωμετρία της ανάρτησης, διαφοροποιώντας τόσο τη ρύθμιση της ανάρτησης, όσο των ελατηρίων και της αντιστρεπτικής. Την ίδια στιγμή, το Rocks είναι εφοδιασμένο με την τελευταία γενιά του ESP της Opel.

Η είδηση όμως είναι ο νέος αλουμινένιος 3κύλινδρος Ecotec DIT (Direct Injection Turbo) της Opel, που ανάλογα τη χαρτογράφηση της ηλεκτρονικής μονάδας, αποδίδει 90 ή 115 ίππους (το δικό «μας» 115), με μεγάλα –για τον κυβισμό- αποθέματα ροπής από τις μόλις 1800 σ.α.λ. Για την εξέλιξη του κινητήρα, απαιτήθηκαν περισσότερα από 3 χρόνια εξέλιξης και περίπου 3.5 εκ. χιλιόμετρα δοκιμών, ενώ κατασκευάστηκαν 1.600 πρωτότυποι κινητήρες! Το σύνολο, διαθέτει σύστημα άμεσου ψεκασμού υψηλής πίεσης, συνεχώς μεταβαλλόμενο χρονισμό των βαλβίδων, μεταβλητή αντλία νερού και εξαγωγή ενσωματωμένη στην κυλινδροκεφαλή. Χαρακτηριστικό του κινητήρα η εξαιρετική ποιότητα λειτουργίας, αφού δύσκολα αντιλαμβάνεσαι πως πρόκειται για 3κύλινδρο καθώς λειτουργεί ήσυχα και χωρίς κραδασμούς.

Η ενισχυμένη έκδοση του 3κύλινδρου συνόλου, δίνει τουλάχιστον αξιοπρεπείς επιδόσεις παρά τα σχεδόν 1150 κιλά βάρους. Τα 0-100 έρχονται σε 9.9΄΄, η τελική αγγίζει τα 196 χλμ. και η ενδιάμεση επιτάχυνση 80-120, μόνο σε 10.9΄΄!

Όσον αφορά την κατανάλωση, το εργοστάσιο δίνει μέση τιμή 5,1 λτ/100χλμ., κάτι που βέβαια στην πράξη διαφοροποιείται αισθητά, ενώ συγκεκριμένα για την περίπτωσή μας, η μέση τιμή των 6,5λτ που πετύχαμε είναι προϊόν χαλαρής αντιμετώπισης του γκαζιού, με το Eco mode και το Start/Stop σε συνεχή λειτουργία.

Εκτός από τον κινητήρα, νέο είναι και το 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων, μικρότερο σε όγκο και ελαφρύτερο από παλαιότερα αντίστοιχα κιβώτια της φίρμας, που διαθέτει μικρές διαδρομές αλλά όχι και ιδανική αίσθηση.

Στο εσωτερικό, δεν υπάρχουν διαφορές σε σχέση με το απλό Adam, ενώ υπάρχουν πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης των χρωματισμών, σχεδόν σε όλα τα σημεία, τόσο για το εσωτερικό, όσο και για εξωτερικό του Rocks.

Τα καλής ποιότητας υλικά έχουν πολλή καλή ποιότητα εφαρμογής και το εσωτερικό (το πάνω μέρος του ταμπλό είναι από μαλακό πλαστικό) δείχνει σαφώς ανώτερο του μέσου όρου της κατηγορίας.

Ο πίνακας οργάνων είναι ευανάγνωστος και στη μέση της κονσόλας κυριαρχεί η έγχρωμη οθόνη αφής 7,0 ιντσών του συστήματος πολυμέσων IntelliLink που είναι συμβατό με Android και iOS.

Η εργονομία είναι σε υψηλά επίπεδα, οι χώροι (ειδικά για τους εμπρός) επιβατών άνετοι, αλλά οι χώροι για μικροαντικείμενα (με εξαίρεση τις πλαϊνές θήκες) υστερούν. Πίσω εύκολα θα βολευτούν δυο ενήλικες, εφόσον δεν είναι πολύ πάνω από το μέσο ύψος, αλλά η πρόσβασή στις πίσω θέσεις θεωρείται μέτρια. Μικρός είναι επίσης και ο χώρος αποσκευών, με χωρητικότητα μόνο 170 λίτρα (663 λίτρα με την αναδίπλωση των καθισμάτων).

Από τη θέση του οδηγού στο Adam Rocks των 115 ίππων, αυτό που εντυπωσιάζει άμεσα είναι η εξαιρετική λειτουργία του κινητήρα. Με πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου και χωρίς κραδασμούς, είναι η καλύτερη συναταγή που έχουμε συναντήσει σε αντίστοιχες προτάσεις. Χωρίς υστέρηση στο πάτημα του γκαζιού και με αρκετά αποθέματα ροπής σε όλο το φάσμα στροφών είναι το βαρύ χαρτί του αυτοκινήτου. Το Rocks επιταχύνει άνετα εκμεταλλευόμενο τη ροπή των 17,4 χλγμ. και το σωστά κλιμακωμένο νέο κιβώτιο έξι σχέσεων. Τα επίπεδα θορύβου και κραδασμών δεν ενοχλούν, ακόμα και κοντά στο όριο περιστροφής, ενώ το σύνολο είναι σε κάθε περίπτωση γραμμικό.

Τα καλά νέα όμως συνεχίζονται τόσο στην συμπεριφορά των αναρτήσεων, όσο και στη συμπεριφορά του ιδιαίτερα άκαμπτου πλαισίου. Ακόμα και στους κακοτράχαλους ελληνικούς δρόμους το Rocks περνά σαν «μαγικό χαλί» ανεξαρτήτως χιλιομέτρων, χωρίς θορύβους ή αναπηδήσεις. Μειονέκτημα εδώ τα πολύ χαμηλού προφίλ (35) ελαστικά, που δεν συνιστώνται για τους ελληνικούς δρόμους σε καμιά περίπτωση, κάτι που λύνεται όμως εύκολα, αφού η βασική έκδοση προσφέρεται με 17άρες ζάντες και πιο ψηλοπρόφιλα λάστιχα.

Η συμπεριφορά στις στροφές επίσης παρά την αυξημένη απόσταση από το έδαφος αποδεικνύεται ουδέτερη και προβλέψιμη στο όριο, με μειωμένες κλίσεις και άνεση ακόμα και σε «καρόδρομους», ενώ ταυτόχρονα η ποιότητα κύλισης είναι ίσως η καλύτερη που έχουμε συναντήσει στην κατηγορία. Μοναδική ένστασή μας η «αναισθησία» του τιμονιού που δεν πληροφορεί όσο γρήγορα και με απόλυτη …διαφάνεια τον οδηγό, περιορίζοντας τις σπορ ανησυχίες του.

Πλέον αυτών, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, το Adam Rocks έχει και κάποιες δυνατότητες κίνησης εκτός ασφαλτόδρομου, κυρίως λόγω συμπεριφοράς αναρτήσεων και ακαμψίας πλαισίου.

Συνοψίζοντας, θεωρούμε το Rocks μια από τις ξεχωριστές επιτυχίες των τεχνικών της Opel, καθώς είναι μια mini έκδοση που καλύπτει πάνω από το μέσο όρο πολλές από τις ανάγκες νέων κυρίως καταναλωτών, με ή χωρίς οικογένεια. Ευχάριστο, ξεχωριστό σε σχήμα, με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, υπερμοντέρνο αποτελεσματικό κινητήρα και θαυμάσιες αναρτήσεις, διεκδικεί πωλήσεις από πολλά αναγνωρισμένα εμπορικά μοντέλα του ανταγωνισμού, αλλά και από το απλό Adam.

H τιμή στην έκδοση των 115 ίππων είναι 17.540 ευρώ, ενώ σε αυτή των 90 ίππων, 17.040 ευρώ, πάντα με  απόσυρση.

Υπέρ

Σχεδίαση

Ποιότητα κατασκευής/υλικών

Κινητήρας

Επιδόσεις

Ανάρτηση

Οδική συμπεριφορά

Ακαμψία πλαισίου

Κατά

Χαμηλού προφίλ ελαστικά (18άρες)

Αίσθηση τιμονιού

Θέσεις για μικροαντικείμενα

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κινητήρας 999 εκ., 3κυλ, 12v, 2 ΕΕΚ, άμεσος ψεκασμός, τούρμπο, 115 ίπποι/5.200 σ.α.λ., ροπή17,2 χγρμ/1.800-4.500 σ.α.λ., κιβώτιο χειροκίνητο 6 σχέσεων

0-100 χλμ/ώρα 9,9”

80-120 χλμ/ώρα (με 5η) 10,9”

Τελική ταχύτητα 196 χλμ/ώρα

Μέση κατανάλωση 5,1 λτ/100 χλμ (δοκιμής 6,5λτ)

Εκπομπές CO2 119 γρ/χλμ

Διαστάσεις 3.747 x 1.966 x 1.493χλστ

Βάρος 1.156 κιλά

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση