GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Φωτιά στα social media μετά τις προγραμματικές. Τι διαβάζεται περισσότερο...

Ποιες είναι οι αντιδράσεις του ελληνικού διαδικτύου ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup;Πως το διαδίκτυο βλέπει το οικονομικό ε...

Ποιες είναι οι αντιδράσεις του ελληνικού διαδικτύου ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup;Πως το διαδίκτυο βλέπει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης; Πως ερμηνεύει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη χρηματοδότηση της χώρας; Πώς έγιναν δεκτές οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων της 11/2 ;

Το υπό ανάλυση θέμα της σύσκεψης του Eurogroup και η ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον Πρωθυπουργό, την Κυριακή 8/2/2015 είναι δύο θέματα που χρονικά συμπίπτουν και θεματικά αλληλοεπικαλύπτονται,αν και έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από τους χρήστες των social media ανεξάρτητα από την κατάταξη που εμφανίζουν σύμφωνα με το εργαλείο Top 10 Topics του palo Pro.

Τις απαντήσεις σε όλα αυτά επιχειρούμε να δώσουμε με τη βοήθεια των δεδομένων του palo Pro αναλύοντας το σύνολο των διαδικτυακών δημοσιευμάτων της περιόδου 6-8/2/2015.

Τα στοιχεία του διαδικτύου που αφορούν τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης,οι αποφάσεις των οποίων εκφράζουν τις προθέσεις της Γερμανίας και των Βρυξελλών εμφανίζουν πρώτο σε αναφορές το Eurogroup που ανέρχονται συνολικά σε 6.777 σε σύγκριση με την ΕΚΤ που συγκεντρώνει 1.106. Η επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup του αποφέρει σημαντικό προβάδισμα καθώς υποβαθμίζει εξαιτίας της επικαιρότητας την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι σταματάει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες. Αναλυτικότερα το Eurogroup καταγράφει στα Sites 1.096 αναφορές, στα Blogs 722, στα Opinions 27 στο Facebook 347, στο Twitter 4.580 και στο Youtube 5. Η ΕΚΤ από την πλευρά της συγκεντρώνει στα Sites 392 αναφορές, στα Blogs 392, στα Opinions15 στο Facebook 90, στο Twitter 213 και στο Youtube 4.

Η ανταλλαγή του ελληνικού χρέους που αποτελεί και το διακύβευμα των διαπραγματεύσεων της χώρας μας με τους ευρωπαίους εταίρους μας συγκεντρώνει συνολικά 570 αναφορές. Στα Sites καταγράφει 71 αναφορές, στα Blogs 84, στα Opinions 2, στο Facebook 20, στο Twitter 391, στο Youtube 1, στα Forums 1.

Αναφορικά με την ελληνική «τριανδρία» που είναι υπεύθυνη για τις διαπραγματεύσεις και την οικονομική πολιτική τα στοιχεία του palo Pro επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά το πόσο δημοφιλής είναι ο υπουργός ΟικονομικώνΓιάννης Βαρουφάκης που συγκεντρώνει συνολικά 7.467 αναφορές. Τη δεύτερη θέση κατέχει ο αντιπρόεδροςΓιάννης Δραγασάκης με 614 αναφορές και τελευταίος έρχεται ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας Γιώργος Σταθάκης με 167 αναφορές.



Συγκεκριμένα ο Γιάννης Βαρουφάκης συγκεντρώνει στα Sites 1.726 αναφορές, στα Blogs 1.285, στα Opinions 35, στο Facebook 1.002, στο Twitter 3.396, στο Youtube 23. Ο Γιάννης Δραγασάκης καταγράφει στα Sites 321 αναφορές, στα Blogs 118, στα Opinions 3, στο Facebook 56 και στο Twitter 116. Ο μικρός αριθμός αναφορών οφείλεται στο ότι ο έμπειρος πολιτικός και οικονομολόγος δεν εμφανίζεται συχνά και κάνει δηλώσεις όταν πρέπει για να «διορθώνει τα κακώς κείμενα» των συναδέλφων του. Τέλος ο Γιώργος Σταθάκης εμφανίζει στα Sites 55 αναφορές Blogs 28 αναφορές, στο Facebook 14 και στο Twitter 70.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον συμπεράσματα προκύπτουν από τα στοιχεία του palo Pro και για την καταγραφή των συναισθημάτων του διαδικτύου. Το Eurogroup καταγράφει τα πιο πολλά αρνητικά συναισθήματα που ανέρχονται σε 1.477, ενώ τα θετικά του φτάνουν τα 1.432, γεγονός που οφείλεται στη εκβιαστική συμπεριφορά του έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Η ΕΚΤ καταγράφει από την πλευρά της 329 θετικά συναισθήματα και 272 αρνητικά. Η στάση της δεν εκλαμβάνεται τόσο απειλητική,διότι δεν έχει γίνει ιδιαίτερα κατανοητό τι σημαίνει το ότι οι ελληνικές τράπεζες θα δανείζονται αποκλειστικά από τον ELA που ανεβάζει το κόστος χρήματος από το 0,05% στο 1,55%. Η ανταλλαγή για το ελληνικό χρέος συγκεντρώνει 251 αρνητικά συναισθήματα και 128 θετικά, καθώς δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς, επειδή συνδέεται με το μνημόνιο.

Σε επίπεδο προσώπων ο Γιάννης Βαρουφάκης εμφανίζει τα πιο πολλά θετικά συναισθήματα που ανέρχονται στα 2.018 με τα αρνητικά να είναι 919. Ο Γιάννης Δραγασάκης καταγράφει 157 θετικά συναισθήματά και 28 αρνητικά αποδεικνύοντας ότι είναι συμπαθής στο ελληνικό διαδίκτυο για τη μετριοπαθή συμπεριφορά του. Αντίθετα με τους συναδέλφους του ο Γιώργος Σταθάκης συγκεντρώνει 25 αρνητικά συναισθήματα και μόλις 6 θετικά, καθώς η δήλωσή του ότι η Ελλάδα «θα είναι η πρώτη χώρα που θα χρεοκοπήσει για 5 δισ. ευρώ» προκάλεσε αναστάτωση.

Αναζητώντας την σχέση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τις αναφορές στο θέμα του Eurogroup διαπιστώνουμε ότι το κοινό των social media επικεντρώθηκε κυρίως στις προγραμματικές δηλώσεις του ως προαπαιτούμενο για την συνεδρίαση της Τετάρτης. Στη γενική κατάταξη των αναφορών ο Πρωθυπουργός έρχεται δεύτερος στις αναφορές μετά τον Γ. Βαρουφάκη συγκεντρώνοντας 4.487 αναφορές ( Sites 754, Blogs 606, Opinions 14,Facebook 471, Twitter 2.627, Youtube15).

Κάνοντας συνδυαστική χρήση των εργαλείων Top 10 Topics, Top 10 Referrers και Top 10 Inluencers στην ποιοτική ανάλυση και καταγραφή των συναισθημάτων στο σύνολο των διαδικτυακών δημοσιευμάτων της προαναφερθείσης περιόδου επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το εργαλείο Top 10 Topics τα θέματα που κυριάρχησαν θεματικά στο ελληνικό διαδίκτυο ήταν: Η συγκινητική στιγμή του πρωθυπουργού στη Βουλή,οι αντιδράσεις των ξένων ΜΜΕ στις προγραμματικές δηλώσεις, οι θέσεις της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εν όψει του Eurogroup, το άρθρο της Γιάννας Αγγελοπούλου με τίτλο"Δώστε μία ευκαιρία στην Ελλάδα...", οι life-style αναφορές στο ζεύγος Βαρουφάκη-Στράτου, Δηλώσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, η προσέλευση στη Βουλή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και οι επιθέσεις Τζήμερου κατά του Γιάννη Βαρουφάκη για την τακτική που ακολουθεί στα social media, η πρόσκληση από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας στον Αλέξη Τσίπρα, οι ανακοινώσεις του οίκου Lazard για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα.

Τα social media φαίνεται όμως πώς διαμορφώνουν την δική τους «ατζέντα» καθώς:

· Στην πρώτη θέση των αναφορών «συνωστίζονται» τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου για τη συνάντηση G20-Ε.Ε. για την Ελλάδα (με 12% θετικό συναίσθημα και 59% αρνητικό) και την αιφνιδιαστική επίσκεψη των Ευρωπαίων αξιωματούχων Βίζερ-Κοστέλο στην Αθήνα την Κυριακή 8/2 (με 38% θετικές αναφορές και 12% αρνητικές) που αποτελούσε ίσως ένδειξη μιας διαφαινόμενης συμφωνίας ΕΕ- Ελλάδας.

· Η ίδια είδηση για Βίζερ-Κοστέλο συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά αναφορών και την Δευτέρα 9/2 με αντιστροφή της συναισθηματικής φόρτισης των χρηστών (10% θετικές αναφορές και 49% αρνητικές αναφορές),καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την απουσία συγκεκριμένων αριθμητικών δεδομένων σχετικά το συνολικό κόστος των παροχών της νέας κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που υπουργοί και υφυπουργοί συνεχίζουν να μοιράζουν υποσχέσεις για αυξήσεις και διορισμούς και αποχώρησαν από την Αθήνα.

· Μεγάλο αριθμό αναφορών και κοινοποιήσεων συγκεντρώνει η πρόσκληση για συγκεντρώσεις στήριξης της Κυβέρνησης την Τετάρτη σε όλη την Ελλάδα με 29% θετικό συναίσθημα και 14% αρνητικό.

· Ο «συγκινημένος Πρωθυπουργός» αν και βρέθηκε ψηλά στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης και των κοινοποιήσεων στο διαδίκτυο δεν φαίνεται να συγκίνησε και τους χρήστες του διαδικτύου που δέχθηκαν την είδηση με 32% θετικό συναίσθημα και 16% αρνητικό συναίσθημα

· Ένα νέο πρόσωπο κερδίζει την συμπάθεια των social media παρά το γεγονός ότι δεν είναι δημόσια προβεβλημένο:πρόκειται για τον καθηγητή Γιώργο Χουλιαράκη, συνεργάτη του Γιάννη Βαρουφάκη που βρέθηκε ξαφνικά να εκπροσωπεί την Ελλάδα στο «εχθρικό» Euroworking Group χωρίς να ξέρει τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης .Αν και η πρώτη του εμφάνιση εντοπίζεται στις 6/2/2015 είναι χαρακτηριστικό ότι οι 357 αναφορές στον κύριο Χουλιαράκη συγκεντρώνουν 67% θετικών συναισθημάτων χωρίς κανένα αρνητικό σχόλιο!

· Οι αναφορές στον Γιάν(ν)η Βαρουφάκη και τη σύζυγό δεν φαίνεται να είναι σε αυτό το διάστημα τόσο viral όσο στο προηγούμενο διάστημα, καθώς φαίνεται ότι τα social media μεταθέτουν το ενδιαφέρον τους σε πιο ουσιαστικά θέματα εν όψει της συνάντησης της Τετάρτης.

Νίκος Αρβανίτης/Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση