GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

WSJ: Η Ελλάδα μπορεί να ξεμείνει από ρευστό εντός εβδομάδων

“Η Ελλάδα μπορεί να μείνει από ρευστό εντός εβδομάδων” (Greece Could Run Out of Cash in Weeks) είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της αμερικα...

WSJ: Η Ελλάδα μπορεί να ξεμείνει από ρευστό εντός εβδομάδων

“Η Ελλάδα μπορεί να μείνει από ρευστό εντός εβδομάδων” (Greece Could Run Out of Cash in Weeks) είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια συνάντησης της χθεσινής συνεδρίασης του Euro Working Group, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα αύξησης του ανωτάτου επιτρεπομένου ορίου έκδοσης βραχυπρόθεσμου χρέους (πλαφόν εντόκων γραμματίων) κατά 4,5 δισ. ευρώ, (σήμερα είναι στα 15 δισ. ευρώ), το οποίο απερρίφθη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τέσσερις αξιωματούχους που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

Όπως επισημαίνεται, το ποσό αυτό θα μπορούσε να συνδράμει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης κατά τους επόμενους 4-6 μήνες, διάστημα που κρίνει ως απαραίτητο για τη διαπραγμάτευση ενός νέου πακέτου στήριξης, σύμφωνα με δυο εκ των αξιωματούχων που επικαλείται η εφημερίδα.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, αν η Γερμανία και οι άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν μαλακώσουν τις θέσεις τους για την παροχή χρηματοδότησης-γέφυρας, η Ελλάδα “θα είναι η πρώτη χώρα που θα χρεοκοπήσει για 5 δισ. ευρώ”, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης αναφέρει πως η Αθήνα ζητά να επιστραφούν κέρδη 1,9 δισ. ευρώ από ελληνικά ομόλογα, ενώ η κυβέρνηση ζητά επιπλέον να της επιτραπεί να εκδώσει επιπλέον 2 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια.

Όπως σημειώνει ο κ. Σταθάκης, τα κυβερνητικά έσοδα από τη φορολογία έχουν μειωθεί κατά 7% τον Δεκέμβριο, σε σχέση με τον Νοέμβριο, και εκτιμάται ότι αντίστοιχη πτώση καταγράφηκε και τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

“Θα έχουμε προβλήματα ρευστότητας τον Μάρτιο αν τα φορολογικά έσοδα δε βελτιωθούν”, προειδοποιεί ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση