GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

12 βουλευτές της ΝΔ: Απαλλαγή από τη φορολόγηση επιδοτήσεων

Να κατατεθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την απαλλαγή από την φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, ενόψει της υποβολής φο...

12 βουλευτές της ΝΔ: Απαλλαγή από τη φορολόγηση επιδοτήσεων

Να κατατεθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την απαλλαγή από την φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, ενόψει της υποβολής φορολογικών δηλώσεων από τους αγρότες για εισοδήματα του 2014, ζητούν με ερώτησή τους στη βουλή 12 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με πρώτο υπογράφοντα το βουλευτή Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμο Χαρακόπουλο. 

Στην ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη αναφέρουν ότι αν και «πρόσφατα ψηφίστηκε στην Βουλή ο νόμος 4321/2015 «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας», ο οποίος περιέχει διατάξεις, που αφορούν σε φορολογικές διευθετήσεις εξαιρετικά επειγουσών καταστάσεων, ωστόσο, από το νέο νόμο απουσιάζει παντελώς το ζήτημα της φορολόγησης των κοινοτικών επιδοτήσεων αλλά και αποζημιώσεων στους αγρότες».

Οι ερωτώντες βουλευτές υπενθυμίζουν πως «από την 01.01.2014, το φορολογητέο εισόδημα των παραγωγών θα προσδιορίζεται με λογιστικό τρόπο και θα φορολογείται χωρίς αφορολόγητο από το πρώτο  ευρώ. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος, εκτός των τιμολογίων αγοράς και πώλησης, θα συνυπολογίζονται και οι κοινοτικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις (άμεσες ενισχύσεις, εξισωτικές αποζημιώσεις, ποιοτικά πριμ κ.ά.). Με αυτόν τον τρόπο, το ύψος του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, που φορολογείται, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, με συνέπεια την υπέρμετρη διόγκωση της τελικής φορολογικής επιβάρυνσης».

«Οι επιδοτήσεις» όμως, όπως τονίζουν «και οι πάσης φύσεως αποζημιώσεις από την ΕΕ και τον ΕΛΓΑ, τις οποίες λαμβάνει μεγάλο μέρος των παραγωγών, δεν θα πρέπει να λογίζονται ως εισόδημα από την παραγωγική δραστηριότητα. Και τούτο διότι πρόκειται, είτε για ενισχύσεις, που καταβάλλονται για να διατηρηθεί το κόστος των αγροκτηνοτροφικών προϊόντων σε χαμηλά επίπεδα και να τονωθεί έτσι η ανταγωνιστικότητά τους, είτε για αποζημιώσεις που δίδονται για την επανόρθωση ζημιών από φυσικές καταστροφές, ώστε να εξασφαλιστεί η αποκατάσταση των απωλειών και η συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Επομένως, τα χρήματα αυτά, εξ αιτίας των σκοπών που υπηρετούν, θα πρέπει να αποδίδονται στους παραγωγούς στο σύνολό τους, χωρίς καμία φορολογική επιβάρυνση».

Τέλος, στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «για το ζήτημα της φορολόγησης των επιδοτήσεων υπήρξαν συγκλίνουσες απόψεις όλων των πολιτικών παρατάξεων, πως επρόκειτο για μια άστοχη και άδικη πρόβλεψη, η οποία θα έπρεπε αμέσως να διορθωθεί», διότι «ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από τους αγρότες, χωρίς ακόμη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να έχουν διευκρινίσει αν τελικά θα φορολογηθούν ή όχι οι αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις».

Την ερώτηση εκτός του κ. Χαρακόπουλου συνυπογράφουν οι βουλευτές κ.κ.: Κώστας Τσιάρας, Γιώργος Κασαπίδης, Θόδωρος Καράογλου, Κώστας Σκρέκας, Χρήστος Μπουκώρος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Γιώργος Στύλιος, Μάριος Σαλμάς, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Τιμολέων Κοψαχείλης και Κώστας Τζαβάρας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση