GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αιδώς Αργείοι του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης...

Σχολιάζει η Μαριάννα Τσήπα Στο 17ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, δε χωρούν ταινίες με κριτική στην πολιτική της...

Σχολιάζει η Μαριάννα Τσήπα

Στο 17ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, δε χωρούν ταινίες με κριτική στην πολιτική της...
λιτότητας...
Ο κύριος Εϊπίδης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που επιλέγει προσωπικά τις ταινίες που θα συμμετάσχουν στο Επίσημο Διεθνές Πρόγραμμα του Φεστιβάλ, αρνήθηκε να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του 17ου Φεστιβάλ με τίτλο "Εικόνες του 21ου Αιώνα", το ντοκιμαντέρ του Marco CarlucciΤhe hundredth monkey” (Ο εκατοστός πίθηκος).
Τι άραγε “ενόχλησε” τον κ.  Εϊπίδη;
Η διεθνής καλλιτεχνική αναγνώριση του σκηνοθέτη  Marco Carlucci;
Το ότι ο διευθυντής φωτογραφίας του ντοκιμαντέρ διδάσκει Φωτογραφία στην Σχολή Καλλών Τεχνών της Ρώμης κι ήταν φίλος αγαπημένος και συνεργάτης του Θόδωρου Αγγελόπουλου;
Μήπως “ενόχλησε¨:
O προβληματισμός της ταινίας για το ρόλο του ευρώ;
Η καταγγελία των διεθνών τοκογύφων;
Το ότι γυρίστηκε στις χώρες που κτυπάει αλύπητα η “οικονομική κρίση”;
Οι σκηνές από τις εξώσεις των πολιτών στην Ισπανία;
Η εξαθλίωση στην Πορτογαλία;
Το παραμύθι της Ιρλανδίας;
Η κριτική στο ΔΝΤ και την Τρόικα;
Ή μήπως “ενόχλησαν” τα γυρίσματα στην Ελλάδα;
- Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού
- Δέσποινα Σπανού, ΑΔΕΔΥ
- Διαδηλώσεις ΠΑΜΕ
- Γιατροί του κόσμου
- Το ξεπούλημα του Ελληνικού κι ο Γκορτζίδης
- Το σωματείου του Αττικού Νοσοκομείου κ.α.π.
"Ο εκατοστός πίθηκος" είναι η πρώτη ταινία-ντοκουμέντο στον κόσμο, για την κρίση που πίνει ανθρώπινο αίμα! Xαστούκι στο κερδοσκοπικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Πρόκειται για την Αντί-Διήγηση της σημερινής χρηματοπιστωτικής και κοινωνικής κρίσης μέσα από μια άλλη ματιά και προοπτική, σε πλήρη αντιπαράθεση με τη “θεσμική” εκδοχή. Προειδοποιεί τους κοινούς ανθρώπους και τους θέτει σ’ επιφυλακή απέναντι στην προπαγάνδα που επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια, για δήθεν επερχόμενη βελτίωση των οικονομιών.
Μ’ ένα σφιχτό μοντάζ κι ένα επιτακτικό ρυθμό, ενσαρκώνει το κοινωνικό όραμα του πολίτη, με εναλλαγές συγκλονιστικές δηλώσεις εμπείρων ειδικών κι εκείνων των ελάχιστων ευρωπαίων πολιτικών που θέτουν σε συζήτηση τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του κερδοσκοπικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και των τραπεζών που δρουν υποστηρικτικά σ’ αυτό.
Και σ’ αυτό το περιβάλλον είναι που εμφανίζεται ο Hub, για να εκφράσει και την απαίτηση για μια πραγματική δημοκρατία. Ο Hub είναι εικονικό πρόσωπο, επινοημένο όνομα, με ευφράδεια και συμβολισμό. Πίσω του κρύβεται ένας μυστηριώδης ιστολόγος (μπλόγκερ), ο οποίος αντικειμενοποιεί τις καταστάσεις στις πιο ανόμοιες τοποθεσίες, μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το κέντρο των λαϊκών διαμαρτυριών στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Ο Hub είναι η άλλη αντίληψη. Ενημερωμένος κι ελεύθερος, μας βοηθάει να κατανοήσουμε τις δολοπλοκίες των νέων κυρίαρχων του πλανήτη και μας αποκαλύπτει πως είναι δικαίωμα και καθήκον του καθενός μας να αμυνθεί και να προσπαθήσει ν’ ανατρέψει αυτή τη δεσποτική λογική.
"Ο εκατοστός πίθηκος" είναι μια μαρτυρία χωρίς σύνορα, που παραχωρεί ελεύθερο χώρο και φωνή στις εναλλακτικές λύσεις απέναντι στο δόγμα της λιτότητας, στον κεντρικό ρόλο της Γερμανίας και στις στραγγαλιστικές οικονομικές συνταγές που επιβάλουν οι κυβερνήσεις στους πολίτες, λες κι είναι η μοναδική διέξοδος. Με την τραγωδία που εκπορεύεται από τις απώλειες θέσεων εργασίας, κατοικιών, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και κάθε ελπίδας για το μέλλον του καθενός, σ’ ένα μίγμα πάθους και δύναμης, "Ο εκατοστός πίθηκος" αποκαλύπτει την Ευρώπη των λαών, που σήμερα ζουν κάτω από την τυραννική μπότα της οικονομίας και των τραπεζών κι ενώνονται για την άλλη Ευρώπη.


Ο κύριος Εϊπίδης κι η παρέα του λειτούργησαν ως λογοκριτές μαύρου καθεστώτος. Νομίζουν ότι μπορούν να φιμώσουν τον διάλογο και τον προβληματισμό ασελγώντας στην τέχνη. Την απάντηση θα δώσει το ελληνικό κοινό, γιατί η ταινία θα παιχθεί στις ελληνικές αίθουσες, θα αναπαραχθεί από τα ανεξάρτητα κοινωνικά δίκτυα, τα ελεύθερα ιστολογοφόρα (μπλογκ). Δεν θα μπορέσει να την πνίξει κανένας Εϊπίδης, προσφέροντας υπηρεσίες στους τροικανούς εγκληματίες!
Την τέχνη που δεν ελέγχουν τα καθεστώτα και τα μηνύματα που εκπέμπει, δεν μπορεί να την σταματήσει κανένας Εϊπίδης.

Απ' τα τσακάλια δεν γλυτώνεις μ' ευχές η παρακάλια...
Κ. Βάρναλης
Η "απάντηση" θα δωθεί σύντομα! 

Αφιερωμένο στον πάντοτε «συμμορφωμένο» στις υποδείξεις της εξουσίας, κύριο Εϊπίδη, καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης:
Αιδώς Αργείοι
Με ζήλο στα σχολειά της προδοσίας
του σάπιου αιώνα σέπεται η γενιά
χαίρονται της σκλαβιάς την ξεγνοιασιά
και τρέμουν του λαού την παρουσία.

Κι αν στα βουνά κραξ’ η τρομπέτα ανάστα
θα τρέξουν τον οχτρό να διπλαρώσουν
να ξαναδέσουν τη φτωχιά πατρίδα
κι όσοι απροσκύνητοι όλους ντουφεκίδι.

Μακρυγιάννη οι πληγές σου από τα βόλια
τρέχαν αίματα και όμπυο όλο ζωής
μα τώρα διπλοτρέχουνε πατέρα
της ψυχής σου οι πληγές από ντροπή

Κώστας Βάρναλης

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση