GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Είμαι υπεύθυνος» λέει ο πατέρας του 18χρονου τζιχαντιστή

Ο πατέρας ενός έφηβου Αυστραλού που είναι ύποπτος ότι πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ για λογαριασμό της οργάνωσης Ισλαμικό...

«Είμαι υπεύθυνος» λέει ο πατέρας του 18χρονου τζιχαντιστή

Ο πατέρας ενός έφηβου Αυστραλού που είναι ύποπτος ότι πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ για λογαριασμό της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), εξήγησε σήμερα ότι αισθάνεται "πλήρως υπεύθυνος" επειδή δεν κατάλαβε ότι ο γιος του είχε ανάγκη βοήθειας.

Ο 18χρονος Τζέικ Μπίλαρντι φέρεται ότι πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον μονάδας του ιρακινού στρατού πριν από μερικές ημέρες στο δυτικό Ιράκ.

Ο Τζον Μπίλαρντι, ο οποίος μίλησε στους δημοσιογράφους για πρώτη φορά μετά το θάνατο του γιού του, δήλωσε πως ο τελευταίος αποτελούσε "ένα καλό θήραμα, ένα λάφυρο" για τους τζιχαντιστές, "οι οποίοι τον χρησιμοποίησαν για την υπόθεσή τους".

"Θα ήθελα να γνωρίζει όλος ο κόσμος πως το λάθος είναι δικό μου. Ήταν γιός μου", δήλωσε χθες το βράδυ στη διάρκεια εκπομπής στο τηλεοπτικό δίκτυο Nine Network.

"Ήξερα πως υπήρχε κάτι που δεν πήγαινε καλά στη συμπεριφορά του, πως είχε ψυχολογικά και διανοητικά προβλήματα που θα έπρεπε να θεραπευθούν και αισθάνομαι πλήρως υπεύθυνος γι' αυτό", πρόσθεσε. "Έπρεπε να ήμουν εκεί γι' αυτόν, είχε σαφώς ανάγκη για βοήθεια, και ως γονιός δεν κατάφερα να του την προσφέρω".

Σύμφωνα με τον αυστραλιανό Τύπο, ο έφηβος ήταν ένας ταλαντούχος μαθητής. Είχε ανατραφεί σε άθεο περιβάλλον, αλλά ασπάσθηκε το ισλάμ λίγο μετά το θάνατο της μητέρας του. "Χωρίς καμιά προειδοποίηση, είπε 'Έγινα μουσουλμάνος'", αφηγήθηκε ο πατέρας του.

Ο Τζον Μπίλαρντι είχε χάσει την επαφή με τον γιό του έπειτα από ένα δύσκολο διαζύγιο και είχε αποκαταστήσει τις σχέσεις τους μόλις πρόσφατα.

Σ' ένα μπλογκ που αποδίδεται στον Τζέικ Μπίλαρντι, αυτός ο τελευταίος αφηγείται πώς "ένας άθεος μαθητής της αστικής Μελβούρνης έγινε ένας στρατιώτης του Χαλιφάτου, έτοιμος να θυσιάσει τη ζωή του για το ισλάμ στο Ραμάντι, στο Ιράκ".

Ο νεαρός άνδρας εξηγεί εκεί πώς ανέπτυξε "μίσος για το σύστημα που αντιπροσωπεύεται από την Αυστραλία και την πλειονότητα των χωρών του κόσμου".

Ο πατέρας του προσθέτει πως δεν είχε καταφέρει να καταλάβει τη μεταμόρφωση του γιού του. "Στρατολογήθηκε στο Ίντερνετ και δεν ήξερα τίποτε. Δεν ήξερα τίποτε για τη ριζοσπαστικοποίησή του", δήλωσε. "Είναι δύσκολο να το χωνέψεις.

Όμως δεν ήταν αυτός. Ήταν απλώς ένας ντροπαλός, μοναχικός νεαρός. Πώς έφθασε ως εκεί; Δεν έχω καμιά απολύτως απάντηση".

Οι αυστραλιανές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει επισήμως το θάνατό του. Μια φωτογραφία από ένα προπαγανδιστικό βίντεο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εικόνιζε τον νεαρό άνδρα στο τιμόνι ενός λευκού οχήματος που χρησιμοποιήθηκε για μια επίθεση καμικάζι στο Ιράκ. Σύμφωνα με αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, το ψευδώνυμο του 18χρονου Αυστραλού ήταν Αμπού Αμπντάλα Αλ-Αουστράλι.

Σύμφωνα με τις αυστραλιανές αρχές, περίπου 90 Αυστραλοί πολεμούν στο πλευρό των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση