GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οργιάζει το ουράνιο στερέωμα: Έκλειψη Ηλίου, σούπερ Σελήνη, άνοιξη σε 24 ώρες

Η άνοιξη έρχεται και εκτός από τη φύση, οργιάζει αυτή τη φορά και το ουράνιο στερέωμα. Μέσα σε ένα 24ωρο, θα σημειωθούν τρία μεγάλα ασ...

Οργιάζει το ουράνιο στερέωμα: Έκλειψη Ηλίου, σούπερ Σελήνη, άνοιξη σε 24 ώρες

Η άνοιξη έρχεται και εκτός από τη φύση, οργιάζει αυτή τη φορά και το ουράνιο στερέωμα. Μέσα σε ένα 24ωρο, θα σημειωθούν τρία μεγάλα αστρονομικά φαινόμενα! Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, 20 Μαρτίου, μέχρι το Σάββατο 21 Μαρτίου θα έχουμε: έκλειψη Ηλίου, σούπερ Σελήνη αλλά και την εαρινή ισημερία, δηλαδή την επίσημη "πρεμιέρα" της άνοιξης.

Αρχικά, την Παρασκευή θα σημειωθεί μερική έκλειψη Ηλίου, ορατή και από την Ελλάδα. Στις 00.45 ώρα Ελλάδας (της 21ης Μαρτίου), θα σημειωθεί η εαρινή ισημερία που αποτελεί και τυπικά τη στιγμή που ξεκινά η άνοιξη για το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη.

Εκείνο το ίδιο βράδυ, της 20ης προς την 21η Μαρτίου, η Σελήνη θα διαγκωνιστεί με τον Ήλιο για μια θέση στο ουράνιο στερέωμα: η Σελήνη φτάνει στο λεγόμενο περίγειο, δηλαδή την πιο κοντινή της θέση στη Γη. Λόγω της Νέας Σελήνης το φαινόμενο δεν θα είναι ορατό, απλώς θα μπλοκάρει σχεδόν τον μισό Ήλιο και αυτό ουσιαστικά θα προκαλέσει την μερική έκλειψη.

Έκλειψη Ηλίου

Η έκλειψη στην Αθήνα θα αρχίσει αύριο στις 10:40΄ το πρωί, θα φτάσει στη μέγιστη φάση της στις 11:44 και θα ολοκληρωθεί στις 12:50΄. Στην Ελλάδα στη μερική φάση θα καλυφτεί μέχρι και το 40% περίπου του ηλιακού δίσκου. Στην Αθήνα θα καλυφτεί το 31,4%, στη Φλώρινα το 40,7%, ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης το 23,6%.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην παρατηρείτε την ηλιακή έκλειψη χωρίς γυαλιά με ειδικά φίλτρα.

Όπως ενημέρωσε το Ίδρυμα Ευγενίδου, την Παρασκευή, από τις 10.30΄ έως και τις 13:00΄, στην είσοδο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου (Πεντέλης 11, Π. Φάληρο) θα βρίσκονται εγκατεστημένα τηλεσκόπια της Ένωσης Ερασιτεχνών Αστρονόμων, ώστε, όσοι το επιθυμούν κι εφ’ όσον ο καιρός το επιτρέψει, να παρακολουθήσουν την έκλειψη.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα εκπέμπει ζωντανά από τις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη τη μερική έκλειψη Ηλίου στη διαδικτυακή διεύθυνση: https://diavlos.grnet.gr/event/e495, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να την παρακολουθήσει. Θα υπάρχει βίντεο της εικόνας του Ήλιου από ειδικό τηλεσκόπιο, που θα τον παρατηρεί μέσα από ένα ειδικό φίλτρο.

Η έκλειψη θα είναι ορατή ως ολική μόνο στον έρημο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ανάμεσα στη Νορβηγία και στην Ισλανδία.

Η παρατήρηση μιας ολικής ηλιακής έκλειψης σε μία περιοχή είναι αρκετά σπάνια και συμβαίνει κατά μέσο όρο κάθε 360 χρόνια.

Εαρινή ισημερία... η πρώτη μέρα της Άνοιξης

Ο Ήλιος θα λάμπει κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας θα είναι περίπου ίδια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο (και στη χώρα μας) η ημέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας, ενώ το αντίστροφο θα συμβεί στο νότιο ημισφαίριο.

Σούπερ Σελήνη

Όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειό της, η τροχιά της την φέρνει στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη. Φέτος, αυτό θα συμβεί έξι φορές και μία από αυτές θα είναι στις 20 Μαρτίου. Δύο φορές ήδη συνέβησαν, ενώ οι υπόλοιπες τρεις θα συμβούν τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Όμως, στις 20 Μαρτίου το φαινόμενο δεν θα είναι ορατό, επειδή θα υπάρχει Νέα Σελήνη, οπότε το φεγγάρι δεν θα φαίνεται καθόλου από τη Γη, απλώς θα σκιάζει εν μέρει τον Ήλιο. Η προηγούμενη πανσέληνος ήταν στις 5 Μαρτίου και η επόμενη θα είναι στις 4 Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση