GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αντίδραση του ΣΕΒ για το χαράτσι του 26%

Σοβαρές συνέπειες που μπορεί να επιδεινώσουν  δραματικά τη ρευστότητα των επιχειρήσεων θα φέρει η εφαρμογή της ρύθμισης Βαλαβάνη, σύμφωνα ...

Αντίδραση του ΣΕΒ για το χαράτσι του 26%
Σοβαρές συνέπειες που μπορεί να επιδεινώσουν  δραματικά τη ρευστότητα των επιχειρήσεων θα φέρει η εφαρμογή της ρύθμισης Βαλαβάνη, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, καθώς κάθε συναλλαγή που γίνεται μεταξύ μιας ελληνικής επιχείρησης με άλλη που έχει έδρα χώρα που θεωρείται «μη συνεργάσιμη» ή με προνομιακό καθεστώς θα επιβαρύνεται με 26% προκαταβολή φόρου.
 Ο ΣΕΒ με επιστολή του προς την αναπληρώτρια υπουργό οικονομικών Ν. Βαλαβάνη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Στην επιστολή του ο ΣΕΒ θέτει θέμα αιφνιδιασμού των επιχειρήσεων από φορολογικές διατάξεις που επιβαρύνουν περαιτέρω το επιχειρηματικό κόστος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “πριν τη θεσμοθέτηση τροποποιήσεων η υφιστάμενη επιτροπή διαρκούς διαβούλευσης επί φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων αποτελεί το κατάλληλο όργανο διαβούλευσης”.
Τα προβλήματα που εντοπίζει ο ΣΕΒ από τη ρύθμιση είναι:
1. Για τις συναλλαγές θα καταβληθεί παρακρατούμενος φόρος ιδιαίτερα υψηλός με δεδομένη τη φύση της δαπάνης. Αυτό σε συνδυασμό με τη μεγάλη χρονική διάρκεια που θα απαιτηθεί για να αποδειχθεί η αυθεντικότητα της συναλλαγής θα επιτείνει τις συνθήκες της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις λόγω έλλειψης ρευστότητας. Επιπλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις θα κληθούν να επιβαρυνθούν και με το ύψος των χρεωστικών τόκων.
2. Η διάταξη παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο και τις διατάξεις διεθνών συμβάσεων για την αποφυγή διπλής φορολογίας που έχει καταρτίσει η Ελλάδα με τα περισσότερα κράτη που χαρακτηρίζονται ως προνομιακά φορολογικά καθεστώτα. Ως εκ τούτου αναμένεται έκρηξη καταγγελιών στην ευρωπαϊκή επιτροπή και δικαστικών διενέξεων εντός και εκτός Ελλάδας.
3. Η παρακράτηση φόρου τελεί υπό την επιφύλαξη των διατάξεων της σύμβασης για την αποφυγή διπλής φορολογίας και τις διατάξεις του κοινοτικού δικαίου.
4. δημιουργείται σοβαρότατα κόστος ταμειακό αλλά και γραφειοκρατικό.
5. Η προτεινόμενη διάταξη είναι ασαφής ως προς το πεδίο εφαρμογής της.
Όπως αναφέρει η επιστολή του ΣΕΒ σημαντικό πρόβλημα είναι η πρόσθετη γραφειοκρατία που θα δημιουργηθεί για την απόδειξη της αυθεντικότητας των συναλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση